Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Hoe AI de financiële wereld beïnvloed

Wat hebben chauffeurs, landbouwers, docenten, financiële adviseurs en de zorg met elkaar te maken? Helemaal niks, behalve dat al deze sectoren onder grote druk staan om grotendeels overgenomen te worden door AI. In het geval van bijvoorbeeld landbouwwerkers is dit proces al lange tijd aan de gang, maar in de nabije toekomst lijkt ook de financiële wereld aan de beurt.

Welke banen staan onder druk van AI?

Financiële adviseurs hebben we al genoemd, maar ook effectenmakelaars hebben in de afgelopen jaren al veel van hun werk overgenomen zien worden door algoritmes en robotgestuurde adviseurs. Ook economisch analytische banen, accountants, administratie en verzekeraars zijn banen die onder druk staan om gedeeltelijk vervangen te worden, om maar een paar veel voorkomende banen te noemen. Voor een gedetailleerd overzicht van de impact van AI op de financiële markt gemaakt door BCG kan je op de link klikken.

Gelukkig is het in vrijwel alle gevallen zo dat banen niet letterlijk overgenomen zullen worden door robotgestuurde hardware. Kijk maar eens naar AI gestuurde analytische software, het is niet meer nodig om door bergen ruwe data te struinen om wellicht een abnormaliteit te vinden. Algoritmes zijn al in staat om analytici te begeleiden in hun werk waardoor enkel de data die interessant kan zijn getoond wordt. Dit betekend wel dat de arbeidskrachten en benodigde uren drastisch verminderd worden. Hierdoor zal hetzelfde werk gedaan worden door een aanzienlijk kleinere groep personeel, zodoende staan banen onder druk.

Het toekomst perspectief

AI en algoritmes zullen in de toekomst meer complexe en meer menselijke taken kunnen verrichten. De mening zijn zeer verdeeld over de kwantiteit van banen die overgenomen gaat worden door AI. Zo vermeld een onderzoek van Oxford University dat 95% van financiële accountancy banen zullen verdwijnen in de komende 20 jaar. The economist heeft in een artikel vermeld dat binnen 10 jaar de helft van de banen in de financiële wereld gevoelig zijn voor overname door AI.

Anderen verwachten dat door het gebrek aan soft skills geen enkele baan die persoonlijke interactie vereist  overgenomen kan worden. Creativiteit is een essentieel onderdeel van veel banen, in ieder geval alle banen die innovatief zijn. Hierbij zullen tal van mensen altijd de voorkeur verkiezen boven menselijk interactie wanneer het aankomt op financieel advies. Kleinere en simpelere taken kunnen overgenomen worden door robotadviseurs, wanneer het op belangrijke zaken aankomt zal dit echter niet altijd mogelijk zijn.

Algoritmes zijn in staat om het dodende werk over te nemen, maar we moeten niet vergeten dat momenteel vrijwel elk algoritme gemaakt is door een menselijk brein. Zelf programmerende robots bestaan al wel, deze komen bijzonder in de buurt het nabootsen van menselijk gedrag. Echter zijn we nog heel ver weg van het gebruik van deze geavanceerde robots in het dagelijks leven.

Geen gevaar, maar een mogelijkheid

Veel van de huidige banen zullen verloren gaan door de invloed van AI, dit is een feit. Echter zijn we als mensheid innovatief en constant op zoek naar oplossingen. Door de veranderingen in de industrie zullen nieuwe banen en nieuwe mogelijkheden ontstaan. Dit is een gegeven wat al duizenden jaren aangetoond is. Hoewel de technologische ontwikkeling wereldwijd nog nooit in zo’n snel tempo plaatsgevonden heeft ben ik er van overtuigd dat wij meekunnen in deze stroomversnelling.

Bij De Kritische Belegger maken we al gebruik van deze mogelijkheden door middel van ons automatisch beleggen algoritme. Menselijke fouten gestuurd door emotie kunnen leiden tot enorme verliezen, een algoritme zal nooit emotioneel gestuurde fouten maken. Dit betekend natuurlijk niet dat ons algoritme nooit een aantal maanden in de min zal staan.

Ga mee met de vooruitgang

De wereld zal nooit stil staan en het is aan jou als individu om mee te gaan met de tijd. Als je niet achter wilt blijven en mee wil gaan met de technologische ontwikkelingen in de financiële wereld raden wij het volgende aan:

  • Creëer een werkomgeving die openstaat voor technologie, maak gebruik van ontwikkelingen en pas ze toe binnen jouw werkomgeving
  • Doe onderzoek jouw doelgroep en volg trends in de industrie en hun interessegebieden
  • Volg het nieuws omtrent trends en ontwikkelingen door middel van online nieuwsbladen, podcasts, webinars of wat jouw voorkeur heeft
  • Vraag de gratis brochure automatisch beleggen van De Kritische Belegger aan om te kijken of automatisch beleggen ook wat voor jou is. Veel mensen zijn je al voorgegaan en de koers van het algoritme zit momenteel in een lift.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *