Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Zijn onze thuiswerkbehoeftes verzadigd?

In Europa zijn diverse nieuwe lockdown-achtige maatregelen van kracht nu het aantal besmetting opnieuw oploopt. Van alle continenten wordt Europa financieel mogelijk het hardst geraakt door een opleving van het virus, aangezien Europa de hoogste export/BBP ratio heeft met een percentage van 45% en daarnaast meer dan 50% van de bedrijfsinkomsten in het buitenland wordt gegenereerd. 

Ben Laidler, Global Markets Strategist bij multi-asset investeringsplatform eToro ziet, ondanks de sombere vooruitzichten, bij elke nieuwe besmettingsgolf steeds meer weerbaarheid bij economieën en consumenten. “Een groter deel van de bevolking is nu gevaccineerd. Het aantal ziekenhuisopnames is lager en er komen meer behandelingen voor corona beschikbaar. We zien dat het economisch herstel wordt getemperd, maar niet ontspoord. Dit blijkt ook uit de Europese inkoopmanagersindex (PMI) die robuust blijft op 561, zelfs na een vervijfvoudiging in het aantal besmettingen,” aldus Laidler.

In deze situatie kunnen aandelen die profiteren van de heropening aantrekkelijk zijn, terwijl aandelen uit de Work-From-Home (WFH) CopyPortfolio2, die als defensieve belegging gelden, een beperkt opwaarts potentieel hebben. De verhouding tussen risico en rendement is dus aan het verschuiven. WFH-aandelen hebben goed gepresteerd (zie grafiek) en de winsten en waarderingen stegen, ondersteund door een meer endemisch virus.

Bedrijven die profiteren van heropening laten een tegengesteld beeld zien: zij hebben ondermaats gepresteerd, de winstgroei krimpt en de onderliggende waarderingen zijn laag. Daarbij heeft de aanhoudende situatie, deze bedrijven gedwongen om kosten structureel te verlagen en zich aan te passen aan corona als endemisch virus. De winsten van heropeners liggen nog steeds 65% onder het niveau van voor de crisis en aandelen presteren sinds het begin van de pandemie meer dan 75% onder het niveau van WFH-aandelen.

De angst die uit de vierde golf is voortgekomen richt zich meer op internationale reizen en zakenreizen. De Stringency index3, een instrument om beleidsmaatregelen in de tien grootste economieën te volgen en te vergelijken, is hoog en ligt al boven de vijftig, tegenover nul voor de pandemie. De CopyPortfolios van eToro voor heropeners en Work-From-Home zijn 15 gelijk gewogen aandelen. Work-From-Home bevat aandelen als Electronic Arts (EA), Zoom (ZM), Peloton (PTON) en Domino’s (DPZ). Heropeners variëren van American Airlines (AA) en Booking (BKNG) tot Live Nation (LYV) en Marriott (MAR).

Work home index

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *