Verzuring in het vat

Wij hoeven hier geen opsomming te geven van de indicatoren die negatief zijn want ze zijn het bijna allemaal. Alleen in de dagpatronen is er wat licht te zien: er wordt daar door vele indicatoren positief gedivergeerd. Het Volume stijgt op dalende dagen maar het is niet hoog. De DAX is nog niet uit zijn dalende kanaal gevallen. Daarmede is bijna alles wel gezegd.

De Week

TA AEX 13 juni 2011
TA AEX 13 juni 2011

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Op weekbasis gezien zit de Nederlandse markt zonder meer in een baisse.

De lange termijn Voortschrijdende Gemiddeldes liggen ver boven het koersniveau. Het ritme van dalende toppen en dalende bodems heeft zich afgelopen week bevestigd. En de indicatoren, in bovenstaand plaatje gerepresenteerd door de Momentum Analyse, divergeert ten opzichte van het begin van de rally in april/augustus 2010, negatief. De koers is uit het dalende kanaal gevallen en ligt nu op de lange termijn stijgende trend. De DAX kijkt inmiddels ook tegen de onderzijde van zijn MA30 aan evenals de Dow Jones Industrials Index (DJIA). Maar hij ligt nog binnen zijn dalende kanaal. Dit in tegenstelling tot de DJIA die er ook uitgevallen is.

De maand

Op maandbasis is het verhaal nog steeds iets positiever want de toppen en bodems zijn nog niet dalende. Maar voor de rest is het ook op lange termijn huilen met de pet op.

Het feit dat de koersen op de steun van de stijgende trend zijn aangekomen en in aanmerking genomen de positieve elementen uit het dagplaatje, doen ons nog steeds geloven in de conclusie die wij vorige week gaven dat er een herstel op komst is. Maar de doelstellingen zullen hoogstwaarschijnlijk anders zijn en zo zit onze conclusie nog steeds in het vat maar hij is aanzienlijk verzuurd. Op maandbasis gezien ligt de voorgaande bodem op 310. Dit is een eerste lange termijn steunniveau. Op weekbasis ligt de steun op 333 (waar de koers vrijdag op is gesloten) en de volgende steun ligt op 315.

Daartussen vindt men het doel dat oorspronkelijk berekend werd uit  de gelijkbenige driehoek, dat 323 was. Achtereenvolgens praten wij dus over 333, 323, 315 en 310. U zult het natuurlijk prefereren dat we het hebben over de weg omhoog. (en die wordt vandaag of morgen ingeslagen, u kunt daar zeker van zijn). Op 337 ligt de onderzijde van het dalende kanaal. Daarna ziet u het MA50 opdoemen op 346. Op 348 ligt de oude steun die nu weerstand is geworden en de andere twee MA’s liggen op respectievelijk 351 en 356. Wij houden het op een maximale terugkeer tot 348, waar een forse congestie van koersen te vinden is en waar een belangrijk Fibonacci-niveau ligt.

Conclusie

De tijden zijn zwaar. De markten zijn bezig met een daadwerkelijke terugtocht en zolang het beeld van de maandgrafieken niet omdraait naar omhoog, blijft het hommeles en kunt u het beste beschermd zijn. Iedere daling gaat gepaard aan regelmatige correcties omhoog. Een daarvan lijkt nu binnen handbereik te liggen. Maak hiervan gebruik om posities à la baisse in te nemen. U vindt suggesties hiervoor in de artikelenreeks die wij deze week afsloten “Bescherming van uw Portefeuille”en die u nog steeds vinden kunt op onze website.

De Rente

Het heeft er alle schijn van dat de rentedaling even een rustpauze nodig heeft. In de afgelopen week is hij lichtelijk gestegen. De Amerikaanse rente daalde nog, maar er lijkt ook hier een verandering op til te staan. QE2 loopt af in deze maand en er schijnt (voorlopig?) geen QE3 te komen. De FED is nu de grootste schuldeiser van de USA (groter dan China). Hiermede heeft de FED een nieuw wapen in de hand gekregen, maar dat is pas van waarde over langere tijd, als de economie moet worden afgeremd. Voorlopig is het nog zwoegen met de economie aldaar en als de FED daar niets aan doet (kan doen) zullen de Treasuries ongetwijfeld aan waarde gaan verliezen. De 3-maands Euribor ten onzent wacht het allemaal niet af en heeft de stijging vorige week hervat, precies in lijn met de aankondiging van de heer Trichet.

De Amerikaanse Dollar

De stijging van de afgelopen week van de Amerikaanse dollar bewees het Pull-back patroon. Hij is nu op weg naar zijn plaats binnen het stijgende kanaal waar hij dus op valselijke wijze uitgevallen was. Toch is er nog een maartje aan dit positieve nieuws (voor de dollar en voor Europa) want op de daggrafiek wordt negatief gedivergeerd. Dit zou nog een tweede reactie omlaag ten gevolge kunnen hebben. Het is ook nog niet zo dat de seinen nu allemaal op groen staan. Goede zaken hebben tijd nodig. Bijdt dus uw tijd.

De Olie

De prijs van een vat Brentolie heeft zich iets hersteld, maar ook al tellen wij nu 5 Harami’s op de weekgrafiek dan maakt dat het beeld toch niet gunstiger. Een Harami blijft een Harami dat wil zeggen, dat hij laat zien dat de markt geen richting durft in te slaan. Met name de indicatoren in de maandgrafiek zijn dalend en van een dergelijk beeld is niets goeds te verwachten. Het was goed te lezen dat de sjeiks nu nog maar in 30% van het wereldverbruik aan olie voorzien. Niet dat de andere producenten ons willen gaan verwennen, maar de eensgezindheid werd hierdoor verder ondermijnd hetgeen in de ogen van ons, autorijders, geen slechte ontwikkeling lijkt te zijn.

Het Goud

Het is waar, de positieve dollar heeft de goudeigenaren in Euroland geen windeieren gelegd in de afgelopen week. Maar laat u hierdoor niet de verkeerde weg insturen. In dollars zit het goud in een correctieperiode en de grafieken geven geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat hierin op korte termijn verandering komt. Als u van de dollarstijging wilt profiteren is het een omweg om dat via het goud te doen.  Voor het zilver, dat zich ook in Euro’s gemeten in de afgelopen tijd matiger heeft gedragen, geldt hetzelfde.

Onze Strategie

Niks doen en afwachten leek het goede advies, maar het mocht niet zo zijn. De markt liet het in het laatst van de week alsnog afweten. Wij wachten op onze kansen in de volgende periode.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (11-06-2011) 333,83

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.