Inspelen op einde QE

Wanneer de Fed straks eind deze maand stopt met zijn opkoop programma is het dus zeer wel denkbaar dat de staatsleningen in waarde gaan dalen. En deze belegging in waarde gaat stijgen.

Bij deze een herhaling van een eerdere tip van 4 oktober van het vorige jaar. Toe adviseerde ik de Proshares Ultrashort 20+ Year Treasury aan te schaffen. Dat was op een koers van $ 31,51. De dollar deed toen € 1,3680. De huidige koers in USD bedraagt 32,53. In euro’s gemeten betekent dat een verlies van 1,7 %. Het betreft een (short) belegging in Amerikaanse staatsleningen met een looptijd van 20 jaar.

Wanneer de koers van Amerikaanse staatsobligaties dus daalt, stijgt deze belegging in waarde. Als belegger speculeer je dus eigenlijk op een stijgende rente in de VS. Wanneer de Fed straks eind deze maand stopt met zijn opkoop programma is het dus zeer wel denkbaar dat – aangezien de grootste koper van deze leningen dan wegvalt – de staatsleningen in waarde gaan dalen. En deze belegging (TBT) in waarde gaat stijgen.

Daar komt bij dat de huidige groeivertraging in de VS naar alle waarschijnlijkheid van tijdelijke aard is vanwege de internationale vertraging in de levering van onderdelen (m.n. in de automobielindustrie en in de technologiesector) vanuit Japan agv de aardbeving van maart j.l. De verwachting is een aantrekkende economische groei in de tweede helft van dit jaar. Dan zal de groei nog steeds achterblijven bij wat normaal is in deze fase van een herstelperiode maar ook een licht aantrekkende groei in de VS is toereikend om de kapitaalmarktrente weer te doen stijgen vanaf de huidige – zeer lage – niveaus.

De Proshares staan momenteel laag. De koers bedroeg op 10 februari j.l. nog $ 41,38 om vervolgens weg te zakken naar iets boven de $ 32. Het is niet gezegd dat de Proshares meteen als een raket gaan stijgen maar bovengenoemde ontwikkelingen kunnen ertoe bijdragen dat TBT in de tweede helft van 2011 weer gaat stijgen. En dat twee keer zo hard als de daling van de staatsobligaties daar er een ingebouwde versnelling inzit. Het is een zgn. Ultra-tracker (200 % stijging en daling tov de onderliggende waarde !)

Datum advies: 12 juni 2011
Koers: $ 33,52
Actuele koers: klik hier
ISIN Code: US74347R2976

Tickersymbool: TBT (NYSE Arca)

Ondergetekende heeft zelf een positie in deze belegging. Klanten hebben eveneens een positie in deze belegging.De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan-willem Nijkamp
Vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer en trainer vastrentende waarden bij Mylette Groep

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

5 gedachten over “Inspelen op einde QE”

 1. Geachte heer Nijkamp,

  Ik heb deze ProShares UltraShort 20+ Year Trea (ETF) (TBT) als de iShares Barclays 20+ Yr Treas.Bond (ETF) (TLT) al een tijdje op het oog. Maar kan u even ook de kosten meedelen wat een dergelijke aankoop met zich meebrengt, wat ik vind de prospectus van de ProShares UltraShort 20+ Year Trea (ETF) (TBT) nogal verwarrend. Ik bedoel hier dus niet de transactiekosten die je aan je broker moet betalen, maar de kosten die in de prospectus vermeld staan.

  Met vriendelijke groet
  Dieter

 2. Beste Jan Willem,
  We zitten op dezelfde golflengte. Zoals we weten, het blijft altijd een kwestie van timing.
  Ik vind alleen het instrument niet van toepassing, omdat een turbo van 200% via een shortsale op amerikaanse bond futures voor minder kosten ook tot stand gebracht kan worden. Dan heb je zelf nog de keuze hoeveel margin je betaald. M.A.W. Je kunt zelf de mate van risico bepalen.
  Beste Groeten
  Klaas Pool

  1. Beste Klaas,

   Kan je hiervan enkele voorbeelden geven? Ik heb namelijk van short turbo’s treasuries heel weinig kaas gegeten, maar wil ze wel aanschaffen omdat ik de theorie om die bonds te kopen wel deel.
   Is het bovendien mogelijk om die in “euro” te kopen, zoals je ook longs of shorts op goud in euro kunt kopen. Ik vertrouw namelijk ook de dollar niet, en wil mijn opbrengt in dollar dan ook niet kwijtspelen door omzetting euro (in de hypothese natuurlijk dat de dollar verder verzwakt.

   Mvg
   Dieter

 3. Marketwatcher

  Timing is hierbij natuurlijk belangrijk, maar voor een echt winstgevende trade is ook het valutarisico belangrijk om extra in ogenschouw te nemen. Shorten in dollars? Liever niet. Is er een alternatief ; zie ook de vraag van Dieter…..?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.