Waarom pessimisme goed is voor de beurs

De aandelenmarkten staan er goed voor, volgens de oprichter en vicevoorzitter van Grüner Fisher Investments. Dat komt onder andere door de beleggersstemming, die vooral in Duitsland slecht is en daarmee ruimte biedt voor verdere groei.

De aandelenmarkten kunnen blijven stijgen, denkt Grüner Fisher Investments. Het pessimisme is nog steeds wijdverbreid, maar de marktstemming verbetert. “Dit blijkt uit de recente stemmingsenquêtes, waarvan de resultaten in de loop van het jaar geleidelijk zijn verbeterd – precies zoals we dat negen maanden na het begin van een nieuwe stierenmarkt ook zouden verwachten”, plaatst Thomas Grüner, oprichter en vicevoorzitter van Grüner Fisher Investments, de huidige situatie in een actuele marktanalyse.

In dit artikel lees je:

  • Hoe de stemming onder beleggers verschilt tussen Europa en de VS
  • Waarom breed optimisme nog ver weg is
  • Hoe aanhoudend pessimisme nuttig kan zijn voor de dynamiek van een vroege stierenmarktfase

Hoe de stemming onder beleggers verschilt tussen Europa en de VS

In Europa houdt de slechte stemming hardnekkig aan. Het marktonderzoeksbureau sentix meldde sombere verwachtingen voor de eurozone, waarvan de economische index in juli voor de derde maand op rij daalde tot het laagste niveau sinds november vorig jaar, toen de angst voor de energiezekerheid overheerste. sentix weet de daling aan “recessieve omstandigheden” en weinig tekenen van een aanstaande verbetering – en noemde de situatie in Duitsland uitdrukkelijk “dramatisch slecht”.

Het ZEW-instituut meldde een vergelijkbaar resultaat en stelde vast dat het vertrouwen van de Duitse beleggers in juli was gedaald. “De verwachtingsindex daalde van -8,5 in juni tot -14,7, als gevolg van stijgende mondiale rentetarieven en een zwakke exportvraag uit China, die met name een last vormden voor de Duitse industriesector”, vat Grüner samen.

In de VS bereikte de veelbekeken index voor het consumentenvertrouwen van de University of Michigan in juli 72,6 punten, na 64,4 punten in juni – de tweede stijging op rij en ruim boven de consensusramingen van 65,5 punten. De juliscore was de hoogste score sinds september 2021 en de grootste maandelijkse stijging sinds 2006. Alle onderliggende componenten verbeterden, aangevoerd door een forse stijging van het langetermijnbedrijfsklimaat, dat in de enquête werd toegeschreven aan de aanhoudende vertraging van de inflatie en een veerkrachtige arbeidsmarkt. “Dit betekent echter niet dat de Amerikaanse consumenten dolgelukkig zijn. De voorlopige schatting voor juli ligt nog steeds ver onder het niveau van februari 2020, kort voor het uitbreken van de COVID-pandemie, ook vergeleken met de laatste 20 jaar is de stemming nog steeds relatief somber”, aldus Grüner.

Waarom breed optimisme nog ver weg is

De stemming verbetert, vooral buiten Europa – maar in absolute cijfers zijn we nog ver verwijderd van een breed optimisme. Het is ook niet verrassend dat juist in Europa de verslechterende economische gegevens hardnekkig pessimisme veroorzaken. “Maar ook al vertroebelen slechte cijfers op korte termijn de stemming, bieden de recente gegevens geen nieuwe inzichten voor de aandelenmarkten, aangezien economen al meer dan een jaar discussiëren over het vooruitzicht op een diepe recessie in de eurozone – het zijn de verrassingen die aandelenkoersen het meest bewegen”, legt Grüner uit.

“Naar onze mening zijn de zorgen uit de recente stemmingsenquêtes grotendeels al door de aandelenkoersen verwerkt, vooral konden ernstige problemen zoals inflatie geleidelijk uit de weg worden geruimd. Zeker, de economische omstandigheden zijn wereldwijd nog steeds moeilijk, maar de krantenkoppen worden meestal gedomineerd door ‘opgewarmde’ angsten. Dit feit suggereert dat de jonge stierenmarkt nog een flink stuk aan de beroemde muur van angst kan klimmen”, concludeert Grüner.

Hoe aanhoudend pessimisme nuttig kan zijn voor de dynamiek van een vroege stierenmarktfase

Aanhoudend pessimisme moet beleggers dus niet ontmoedigen – voor de dynamiek van een vroege stierenmarktfase is dit eerder nuttig. Het betekent namelijk dat er nog veel ruimte is voor verbetering en verrassing, die de aandelenkoersen kunnen opdrijven. Bovendien kan pessimisme leiden tot lagere waarderingen, die aantrekkelijke instapmogelijkheden bieden voor beleggers die verder kijken dan de negatieve sentimenten.

Het is daarom belangrijk om niet te veel te focussen op de slechte stemming, maar om te kijken naar de onderliggende fundamenten en trends die de toekomstige groei en winstgevendheid van bedrijven bepalen. Zoals Grüner Fisher Investments stelt: “De markt is geen opiniepeiling, maar een weging van toekomstige kasstromen.”

Conclusie

De aandelenmarkten kunnen profiteren van het pessimisme onder beleggers, dat nog steeds overheerst in Europa en vooral in Duitsland. Dit pessimisme creëert ruimte voor positieve verrassingen en lagere waarderingen, die gunstig zijn voor een jonge stierenmarkt. Beleggers moeten zich niet laten afschrikken door de slechte stemming, maar zich richten op de fundamentele factoren die de markt op lange termijn beïnvloeden.

Bron: Hilfreicher Pessimismus: Junger Bullenmarkt gewinnt an Stärke.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.