Lithium: het witte goud dat de wereld verandert

Lithium is misschien niet het bekendste element in het periodiek systeem, maar wel een van de meest invloedrijke die onze moderne wereld vormgeven. Het is zilverwit, licht en zeer reactief. Het speelt een cruciale rol in de productie van lithium-ionbatterijen, die alles van smartphones tot elektrische auto’s aandrijven. Maar wist je dat lithium ook een sterk seizoensgebonden effect heeft? In dit artikel zullen we je meer vertellen over het belang van lithium, de belangrijkste spelers in de lithiumindustrie, de beste tijd om in lithium te investeren en hoe je gespreid kunt beleggen in lithium ETF’s.

Tea Muratovic, medeoprichter en managing partner van Seasonax, legt uit waarom lithium zo belangrijk is en hoe beleggers kunnen profiteren van de seizoensgebonden patronen in de lithiumindustrie.

De elektrificatie van de wereld

Wat is de reden voor de lithiumhype? In één woord: elektrificatie. Nu landen over de hele wereld streven naar een groenere toekomst door benzineverslindende auto’s te vervangen door elektrische auto’s en de elektriciteitsnetten te voorzien van hernieuwbare energie, is de vraag naar lithiumbatterijen enorm gestegen. Beleggers kunnen ook meedoen aan de lithiumkoorts door te handelen op de beurs. Met landen als Australië, China en Chili die al een voorsprong hebben genomen, zijn er tal van investeringsmogelijkheden om te overwegen.

Sociedad Química y Minera de Chile (SQM)

Een van ’s werelds grootste Chileense lithiumproducenten is Sociedad Química y Minera de Chile (SQM). Naast de productie van lithium houdt SQM zich ook bezig met de productie van meststoffen, jodium en andere industriële chemicaliën.

Deze “lithiumreus” kent een sterke seizoensfase die meestal begint op 22 augustus en duurt tot 7 november. In de afgelopen tien jaar boekte SQM in deze periode een aanzienlijke gemiddelde winst van 15,99 procent. Bovendien vertoonde het rendementspatroon sinds 2013 een positieve trend van 90 procent, wat de interesse van potentiële kopers wekt.

Saisonaler Chart von Sociedad Química y Minera de Chile über die letzten zehn Jahre De seizoensgrafiek toont het gemiddelde koersverloop van een bepaald activum gedurende een kalenderjaar. Hij wordt berekend over meerdere jaren, waarbij de horizontale as het tijdstip van het jaar aangeeft en de verticale as het percentage verandering van de prijs (geïndexeerd op 100). De prijzen weerspiegelen de slotkoersen en houden geen rekening met intraday-prijsbewegingen.

Bron: Seasonax

Albemarle Corporation

Een andere belangrijke speler in de lithiumindustrie is Albemarle Corporation. Het Amerikaanse bedrijf Albemarle is trots op zijn positie als grootste lithiumproducent ter wereld, wat het tot een invloedrijke kracht op de lithiummarkt maakt. Een groot deel van het door Albemarle geproduceerde lithium wordt gebruikt voor de productie van lithium-ionbatterijen voor elektrische voertuigen. Met de wereldwijde push voor elektromobiliteit en hernieuwbare energie is de behoefte aan lithium omhooggeschoten, en Albemarle heeft zich aan deze uitdaging aangepast.

Albemarle Corporation over de laatste tien jaar

Bron: Seasonax

Vier hete weken in de herfst leveren grootste deel van jaarlijkse prestaties op Een korte blik op bovenstaande seizoensgrafiek volstaat om te zien dat er in mei en oktober aanzienlijke pieken worden bereikt. Nog verbazingwekkender is echter dat deze lithiumproducent resultaten levert als een klokwerk. In tien jaar tijd heeft hij binnen slechts 19 handelsdagen tussen 12 oktober en 7 november een indrukwekkende stijging van elf procent laten zien. Er is natuurlijk geen garantie voor een soortgelijk gedrag in de toekomst.

De betekenis van deze terugkerende hoogtepunten kan echter niet worden ontkend. Ze kunnen worden toegeschreven aan een verscheidenheid aan factoren – seizoensgebonden kooppatronen, strategische zakelijke beslissingen of zelfs gewoon de terugkeer van de handelaren uit hun zomerpauze.

De toekomst van lithium

Op weg naar een duurzamere toekomst zal het belang van lithium verder toenemen. Gezien het feit dat elektrische voertuigen en de opslag van hernieuwbare energie de komende jaren zullen domineren, kan men met zekerheid zeggen dat de toekomst inderdaad door lithium zal worden aangedreven.

Waar lithium in zit

Het is ook belangrijk om de marktdeelnemers te benadrukken die weliswaar niet direct betrokken zijn bij de winning of productie van lithium, maar toch een belangrijke rol spelen op de lithiummarkt vanwege hun uitgebreide gebruik van lithium-ionbatterijen. Een opmerkelijk voorbeeld is het feit dat deze batterijen een breed scala aan Apple-apparaten aandrijven, waaronder iPhones, iPads, MacBooks en Apple Watches.

Tesla is nog een ander illustratief voorbeeld van dit fenomeen Als nummer één in de elektrische auto-industrie heeft Tesla een enorme behoefte aan lithium, die de lithiumprijzen wereldwijd beïnvloedt. “Tesla is niet alleen een consument, maar betrekt zich ook bij de lithiumvoorziening door overeenkomsten te sluiten met mijnbouwbedrijven en de lithiumwinning op zijn terrein in Nevada te verkennen. Eén ding is duidelijk: in de race naar een groenere toekomst loopt lithium voorop”, zegt Tea Muratovic, medeoprichter en managing partner van Seasonax. “Of u nu besluit om direct of indirect te investeren in de lithiumindustrie, gebruik Seasonax om de optimale in- en uitstappunten te identificeren op basis van terugkerende patronen.”

Lithium is een essentieel element dat de wereld verandert door de elektrificatie van transport en energie. Het is het witte goud van de 21e eeuw, dat een enorme vraag en groei kent. Beleggers kunnen profiteren van de seizoensgebonden patronen in de lithiumindustrie door te investeren in bedrijven die lithium produceren of gebruiken, zoals SQM, Albemarle, Apple en Tesla. Deze bedrijven hebben bewezen sterke prestaties te leveren in bepaalde periodes van het jaar, die met behulp van Seasonax kunnen worden geïdentificeerd. Lithium is niet alleen een waardevol metaal, maar ook een krachtige katalysator voor een duurzamere toekomst.

Waarom is lithium zo belangrijk?

Lithium wordt ook wel het “witte goud” van de 21e eeuw genoemd, omdat het een essentieel onderdeel is van de energietransitie. Naarmate landen over de hele wereld streven naar een groenere toekomst, door benzineauto’s te vervangen door elektrische auto’s en het elektriciteitsnet te voorzien van hernieuwbare energie, is de vraag naar lithiumbatterijen enorm gestegen.

Volgens [Statista], bereikte het wereldwijde aanbod van lithium in 2022 737.000 ton en markeerde daarmee een aanzienlijke sprong ten opzichte van de voorgaande jaren. Maar met voorspellingen die erop wijzen dat de productie in 2023 964.000 ton zou kunnen bereiken en in 2024 zelfs een verbazingwekkende 1,17 miljoen ton, is de lithiumkoorts nog lang niet voorbij.

Wie zijn de belangrijkste spelers in de lithiumindustrie?

De lithiumindustrie wordt gedomineerd door een handvol landen en bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in de winning en verwerking van lithium. Australië, China en Chili zijn de grootste producenten van lithium ter wereld, met respectievelijk 41%, 22% en 21% van het marktaandeel in 2020.

Een van de grootste Chileense lithiumproducenten is Sociedad Química y Minera de Chile (SQM). Naast de productie van lithium houdt SQM zich ook bezig met de productie van meststoffen, jodium en andere industriële chemicaliën.

Een andere belangrijke speler in de lithiumindustrie is Albemarle Corporation, een Amerikaans bedrijf dat zichzelf beschouwt als ’s werelds grootste lithiumproducent. Een groot deel van het door Albemarle geproduceerde lithium wordt gebruikt voor de productie van lithium-ionbatterijen voor elektrische voertuigen.

Er zijn ook bedrijven die niet direct betrokken zijn bij de winning of productie van lithium, maar die toch een belangrijke rol spelen op de lithiummarkt vanwege hun uitgebreide gebruik van lithium-ionbatterijen. Een opmerkelijk voorbeeld hiervan is Apple, dat een breed scala aan apparaten aandrijft met lithium-ionbatterijen, waaronder iPhones, iPads, MacBooks en Apple Watches.

Tesla is nog een ander illustratief voorbeeld van dit fenomeen. Als nummer één in de elektrische auto-industrie heeft Tesla een enorme behoefte aan lithium, die de lithiumprijzen wereldwijd beïnvloedt. “Tesla is niet alleen een consument, maar betrekt zich ook bij de lithiumvoorziening door overeenkomsten te sluiten met mijnbouwbedrijven en de winning van lithium op zijn terrein in Nevada te onderzoeken”, zegt Tea Muratovic, medeoprichter en managing partner van Seasonax.

Hoe kunt u beleggen in lithium?

Als u geïnteresseerd bent om mee te doen aan de lithiumkoorts, zijn er verschillende manieren om te beleggen in lithium. Je kunt bijvoorbeeld aandelen kopen van bedrijven die betrokken zijn bij de lithiumindustrie, zoals mijnbouwers, raffinadeurs, batterijproducenten of elektrische voertuigfabrikanten. Of je kunt handelen op de onderliggende prijsbewegingen van lithiumaandelen via spread betting of CFD’s. Je kunt ook je beleggingen diversifiëren door rekening te houden met de hele lithiummarkt en de groeiende vraag naar elektrische voertuigen en hernieuwbare energieopslag.

Zes lithiumaandelen om te overwegen

We beginnen met een overzicht van zes bedrijven die actief zijn in de lithiumsector: Albemarle Corp. (NYSE: ALB), Sociedad Química y Minera de Chile SA (NYSE: SQM), Livent Corp. (NYSE: LTHM), Lithium Americas Corp. (NYSE: LAC), Allkem Ltd. (OTC: OROCF) en Mineral Resources Ltd. (OTC: MALRY). We baseren ons op de koersdoelen en adviezen van MarketBeat, een website die financiële informatie en analyse biedt.

Albemarle Corp. (NYSE: ALB)

Albemarle Corp. is een Amerikaans chemisch bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van lithium, broom en katalysatoren. Het is een van de grootste lithiumproducenten ter wereld en levert lithium voor batterijen, farmaceutica en andere toepassingen. Volgens MarketBeat heeft Albemarle een gemiddeld 12-maands koersdoel van $282,55, met een hoogte van $498,00 en een laagte van $155,00. Het consensusadvies is Kopen op basis van 13 koopadviezen, 5 houdadviezen en 2 verkoopadviezen.

Sociedad Química y Minera de Chile SA (NYSE: SQM)

Sociedad Química y Minera de Chile SA is een Chileens mijnbouwbedrijf dat zich richt op de winning en verwerking van kalium, jodium, lithium, nitraten en andere mineralen. Het is ook een belangrijke leverancier van zonne-energie en meststoffen. Volgens MarketBeat heeft SQM een gemiddeld 12-maands koersdoel van $88,19, met een hoogte van $100,00 en een laagte van $64,50. Het consensusadvies is Kopen op basis van 6 koopadviezen, 2 houdadviezen en 1 verkoopadvies.

Livent Corp. (NYSE: LTHM)

Livent Corp. is een Amerikaans bedrijf dat lithiumhydroxide, lithiumcarbonaat, butyllithium en andere lithiumproducten produceert en verkoopt. Het bedient klanten in de sectoren energieopslag, automotive, industriële en consumentenelektronica. Volgens MarketBeat heeft Livent een gemiddeld 12-maands koersdoel van $29,50, met een hoogte van $40,00 en een laagte van $22,00. Het consensusadvies is Houden op basis van 4 koopadviezen, 7 houdadviezen en 1 verkoopadvies.

Lithium Americas Corp. (NYSE: LAC)

Lithium Americas Corp. is een Canadees bedrijf dat zich bezighoudt met de exploratie, ontwikkeling en productie van lithiumprojecten in Argentinië en Nevada. Het heeft een joint venture met het Chinese Ganfeng Lithium voor het Cauchari-Olaroz-project in Argentinië en een partnerschap met het Franse Total voor het Thacker Pass-project in Nevada. Volgens MarketBeat heeft Lithium Americas een gemiddeld 12-maands koersdoel van C$40,50, wat overeenkomt met ongeveer $35,00 in Amerikaanse dollars. Het hoogste koersdoel is C$55,00 en het laagste koersdoel is C$35,00. Het consensusadvies is Kopen op basis van 7 koopadviezen.

Allkem Ltd. (OTC: OROCF)

Allkem Ltd. is een Israëlisch bedrijf dat een gepatenteerde technologie heeft ontwikkeld om lithium te extraheren uit pekel met behulp van elektrochemische processen. Het heeft een pilotfabriek in Israël en een overeenkomst met het Australische Lake Resources voor het leveren van lithium aan batterijfabrikanten. Er zijn geen koersdoelen of adviezen beschikbaar voor Allkem op Google Finance, Yahoo Finance of MarketBeat. Het meest recente getal dat we hebben gevonden is C$5,00 per aandeel.

Mineral Resources Ltd. (OTC: MALRY)

Mineral Resources Ltd. is een Australisch mijnbouw- en dienstverlenend bedrijf dat ijzererts, lithium, mangaan en andere grondstoffen produceert en exporteert. Het heeft ook belangen in energie-, infrastructuur- en technologieprojecten. Er zijn geen koersdoelen of adviezen beschikbaar voor Mineral Resources op Google Finance, Yahoo Finance of MarketBeat. Het meest recente getal dat we hebben gevonden is A$63,67 per aandeel.

Hoe kun je gespreid beleggen in lithium ETF’s?

Naast individuele aandelen kunt u ook beleggen in lithium via exchange-traded funds (ETF’s), die een mandje van aandelen volgen die gerelateerd zijn aan de lithium- en batterijtechnologie-industrie. Dit kan u helpen om uw risico te spreiden en te profiteren van de brede groei van de sector. We hebben vijf lithium ETF’s geselecteerd die u kunt overwegen om in te beleggen, samen met hun huidige prijzen en de indexen die ze volgen.

Global X Lithium & Battery Tech ETF (NYSEARCA: LIT)

Dit is een van de meest populaire en gevestigde lithium ETF’s, met meer dan $4,6 miljard aan beheerd vermogen. Het belegt in bedrijven in de hele lithiumcyclus, van mijnbouw en raffinage tot batterijproductie en elektrische voertuigen. Het volgt de prestaties van de Solactive Global Lithium Index, die bestaat uit 40 aandelen uit verschillende landen en sectoren. Enkele van zijn topbezittingen zijn Albemarle Corp., Tesla Inc., BYD Co. Ltd., en Samsung SDI Co. Ltd. De huidige prijs van LIT is $67,32 per aandeel en het heeft een dividendrendement van 1,08%.

Amplify Lithium & Battery Technology ETF (NYSEARCA: BATT)

Dit is een nieuwere fonds, opgericht in 2018, met ongeveer $200 miljoen aan beheerd vermogen. Het volgt de prestaties van de EQM Lithium & Battery Technology Index, die belegt in aandelen die inkomsten genereren uit de ontwikkeling, productie en het gebruik van lithiumbatterijtechnologie. Enkele van zijn topbezittingen zijn Ganfeng Lithium Co. Ltd., LG Chem Ltd., Panasonic Corp., en Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. De huidige prijs van BATT is $26,23 per aandeel en het heeft een dividendrendement van 0,38%.

WisdomTree Battery Solutions UCITS ETF (LSE: CHRG)

Dit is een Europees fonds, genoteerd aan de London Stock Exchange, met ongeveer $1,2 miljard aan beheerd vermogen. Het volgt de prestaties van de WisdomTree Battery Solutions Index, die belegt in bedrijven die betrokken zijn bij de toeleveringsketen van batterijmaterialen en -technologieën. Enkele van zijn topbezittingen zijn Samsung Electronics Co. Ltd., NIO Inc., Enphase Energy Inc., en LG Display Co. Ltd. De huidige prijs van CHRG is £9,96 per aandeel, en het heeft een dividendrendement van 0,00%.

ARK Autonomous Tech. & Robotics ETF (NYSEARCA: ARKQ)

Dit is een actief beheerd fonds, met ongeveer $3 miljard aan beheerd vermogen. Het belegt in bedrijven die zich richten op autonoom vervoer, robotica en automatisering, 3D-printen, energieopslag en ruimteverkenning. Enkele van zijn topbezittingen zijn Tesla Inc., Baidu Inc., Trimble Inc., JD.com Inc., en Kratos Defense & Security Solutions Inc. De huidige prijs van ARKQ is $81,93 per aandeel, en het heeft een dividendrendement van 0,00%.

First Trust Nasdaq Clean Edge Smart Green Energy ETF (NASDAQ: QCLN)

Dit is een fonds dat belegt in bedrijven die zich bezighouden met schone energieproductie en -technologieën, zoals zonne-, wind-, biobrandstoffen-, elektrische voertuigen- en slimme netwerken. Het volgt de prestaties van de Nasdaq Clean Edge Green Energy Index, die bestaat uit 49 aandelen uit verschillende sectoren en regio’s. Enkele van zijn topbezittingen zijn Enphase Energy Inc., Tesla Inc., NIO Inc., Sunrun Inc., en Plug Power Inc. De huidige prijs van QCLN is $52,83 per aandeel en het heeft een dividendrendement van 0,19%.

Conclusie

Lithium is een bijzonder element dat een enorme invloed heeft op onze moderne wereld. Het is essentieel voor de productie van krachtige en duurzame batterijen die alles aandrijven, van smartphones tot elektrische voertuigen. Het wordt ook gebruikt voor medische, industriële en ruimtevaarttoepassingen. Lithium wordt vaak het “witte goud” van de 21e eeuw genoemd, omdat het van vitaal belang is voor de overgang naar een groenere en duurzamere toekomst. Maar lithium is ook een zeldzaam en kostbaar goed, dat niet gemakkelijk te winnen en te verwerken is. Bovendien kan lithium gevaarlijk zijn als het beschadigd raakt of in contact komt met water of lucht, omdat het dan kan ontbranden of exploderen.

Als je wilt beleggen in lithium, zijn er verschillende opties om uit te kiezen. Je kunt aandelen kopen van bedrijven die betrokken zijn bij de lithiumindustrie, zoals mijnbouwers, raffinadeurs, batterijproducenten of elektrische voertuigfabrikanten. Of je kunt handelen op de onderliggende prijsbewegingen van lithiumaandelen via spread betting of CFD’s. Je kunt ook je beleggingen diversifiëren door rekening te houden met de hele lithiummarkt en de groeiende vraag naar elektrische voertuigen en hernieuwbare energieopslag.

Een andere manier om te beleggen in lithium is door gebruik te maken van lithium ETF’s (exchange-traded funds). Een ETF is een fonds dat belegt in een mandje van aandelen die gerelateerd zijn aan de lithiumindustrie. Zo kun je blootstelling krijgen aan de hele sector zonder individuele aandelen te hoeven kiezen. Een lithium ETF kan ook je risico verminderen door het te spreiden over verschillende bedrijven en regio’s.

Lithium is een fascinerend en veelbelovend element dat de wereld verandert. Het biedt veel kansen voor innovatie en groei, maar ook veel uitdagingen en risico’s. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de lithiummarkt en de factoren die deze beïnvloeden, voordat je besluit om erin te beleggen. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om meer te weten te komen over lithium en hoe je erin kunt beleggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.