Na de grootste koersdaling sinds de wereldwijde financiële crisis van 2008, zijn financiële experts wereldwijd optimistisch over de verdere ontwikkeling van de aandelenmarkten dit jaar. Aan het einde van het jaar verwachten zij een groot deel van de verliezen goed te maken. Dat blijkt uit een onderzoek van Natixis IM
Zowel de MSCI World Index als de S&P 500 zouden dan aan het begin van het jaar nog maar circa zeven procent onder het prijsniveau moeten liggen. 51 procent van de ondervraagden ziet de aanvankelijke sterke tegenslagen minder als gevolg van de fundamentele situatie van de bedrijven dan als gevolg van paniekverkopen door investeerders. Voor 47 procent van de wereldwijd ondervraagde financiële professionals waren de beurzen echter begin dit jaar al overgewaardeerd. Dit is het resultaat van een enquête door Natixis Investment Managers, die tussen maart en april is gehouden onder 2.700 financiële professionals in 16 landen. In Duitsland namen 150 vermogensbeheerders, makelaars en financieel adviseurs deel aan het onderzoek.
Beste belegger is dit wat u zoekt? : Met gemak beleggen en een mooi rendement. Ons handelssysteem op de Duitse beursgraadmeter heeft met een startkapitaal van € 7.000 in juni 2015 , een resultaat van € 35.750 (per 27 maart 2020) behaald. Dat is een rendement van 410%. Vraag hier de gratis brochure aan.
“Gezien de stimuleringsprogramma’s van de miljarden dollars en de steunmaatregelen van de centrale bank, lijkt het erop dat de financiële markten verrassend snel zijn hersteld”, zegt Sebastian Römer, hoofd van Centraal- en Oost-Europa bij Natixis Investment Managers. Beleggers moeten echter nog steeds voorzichtig zijn. “De volatiliteit op de markt zal hoog blijven en een tweede golf van infecties kan de reële en financiële economie op elk moment terugslaan. Deze scepsis komt ook tot uiting in de nogal voorzichtige prestatieprognoses van de ondervraagde financiële professionals. ”
Vanuit het perspectief van internationale financiële professionals blijft een aanhoudend hoge volatiliteit het grootste risico voor de portefeuilleprestaties. 69 procent van de ondervraagden wereldwijd gaf dit aan als hun grootste zorg, op de voet gevolgd door angst voor een recessie van 67 procent. Bijna de helft beschouwt geopolitieke risico’s als een belangrijke risicofactor. 19 procent was bezorgd over het lage rendement, terwijl 17% van de ondervraagden liquiditeitsproblemen noemde.
Einde van zelfgenoegzaamheid
Na twaalf jaar van gestaag stijgende aandelenmarkten met steeds nieuwe hoogtepunten, verraste de corona-crisis beleggers nu met een gewelddadige en extreem snelle koersdaling. Volgens internationale financiële professionals (81%) had de ongewoon lange bullmarkt eerder veel investeerders in misleidende beveiliging gebracht. 49 procent van de ondervraagden had tijdens deze fase ervaren dat hun klanten niet geïnteresseerd waren in het opnieuw in evenwicht brengen van hun portefeuilles.
- 67 procent van de financiële professionals meent daarom dat met name particuliere beleggers niet voorbereid waren op de koersdaling;
- 76 procent heeft de indruk dat met name particuliere investeerders het moeilijk vinden om hun eigen risicotolerantie in te schatten en risico’s pas te herkennen als ze zijn gerealiseerd.
“De neergang van de markt en het huidige herstel zijn een les in gedragseconomie, vooral als je doelen hebt gemist door harde, echte verliezen”, zegt Dave Goodsell, uitvoerend directeur van het Center for Investor Insight bij Natixis. “Beleggers hebben geleerd dat risico’s op elk moment plotseling kunnen worden gerealiseerd. Tegen deze achtergrond moeten financiële professionals met hun klanten praten over risico- en rendementsverwachtingen, om hen te helpen veerkrachtige portefeuilles op te bouwen en om emoties onder controle te houden wanneer de markt fluctueert.”
U wilt ook zonder emotie beleggen maar met een prima resultaat ? Vraag dan onze gratis brochure aan. KLIK HIER
Start met Automatisch Beleggen
Sinds het begin van de coronacrisis is de index niet meer zo laag geweest.
Particuliere beleggers verwachten een toekomstig jaarrendement van meer dan 11%. Sinds de lockdown hebben ze ook meer geld beschikbaar voor hun investeringen.
Uit onderzoek onder retail beleggers in twaalf landen blijkt dat Nederlanders het meest vertrouwen in hun beleggingsportefeuille.
Internationaal conflict wordt als het grootste externe risico gezien door Nederlandse particuliere beleggers.