Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Kies je voor private equity of voor een goedkope tracker?

De reputatie van Private equity (PE) komt steeds meer onder druk. Vooral de claim dat PE superieure beleggingsresultaten behaalt lijkt nergens op te steunen.

The Said Business School te Oxford heeft uitgerekend dat grote Amerikaanse pensioenfondsen in de periode 2006 – 2015 voor elke dollar geïnvesteerd in PE fondsen ongeveer $ 1,50 terug kreeg. Dat is een gemiddeld jaarlijks resultaat van 11%. Dat is bepaald geen outperformance van de markt.

Bain & Company maakt het nog bonter. In een rapport stellen de consultants dat de pensioenfondsen beter een goedkope tracker hadden kunnen kopen. Dat was lucratiever geweest dan het inschakelen van private equity. Die constatering is meer dan terecht!

In een opzicht scoort PE immers in de genoemde periode een enorme outperformance. Beleggers betaalden PE het astronomische bedrag van $ 230 miljard aan performance fees. Dit astronomische bedrag is onder meer wel geïnd ten koste van de gepensioneerden. Maar gelukkig stijgt het aantal private equity miljardairs snel. Dat compenseert.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *