Nederlandse particuliere beleggers kiezen vaak voor een korte beleggingstermijn. Meer dan 70 procent kiest voor een beleggingshorizon die korter is dan 12 jaar. En 45% van de beleggers kiest voor een periode korter dan 8 jaar. Dit blijkt uit de ING BeleggersBarometer van de maand mei. Deze kwam uit op een stand van 133, vier punten lager dan in april.
Net als in de afgelopen maanden blijven beleggers de algemene economische situatie in Nederland positief waarderen. Wat opvalt is dat nu ook de eigen financiële situatie beter wordt gewaardeerd. De stijging die de afgelopen twee maanden op dit vlak was waar te nemen, zet in mei iets verder door. Meer dan driekwart van de beleggers zag zijn of haar financiële situatie gelijk blijven of verbeteren.
Onzekerheid leidt tot ‘search for yield’
Het thema van begin 2013 is weer terug op de beurs: de zoektocht naar direct rendement, de zogenoemde ‘search for yield’. Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office: “Dat verklaart de stijgende populariteit van vastgoedaandelen en aandelen in bedrijven die een relatief stabiel dividend uitkeren. Met een wereldwijd teruggezakte rentestand, de Nederlandse staat bijvoorbeeld betaalt inmiddels minder dan 1,7% op 10 jaars leningen, zie je dat beleggers het rendement elders zoeken.”
De rente is gedaald door twijfel over de economische groei. In de VS vielen groeicijfers tegen door het slechte winterweer en er waren ook tegenvallers in de opkomende markten. Homan deelt deze twijfel niet: “Recente cijfers uit de VS wijzen erop dat daar het herstel toch echt doorzet, ook al viel het eerste kwartaal wat tegen. Europa loopt wat achter, maar de ECB heeft aangegeven bereid te zijn om verregaande maatregelen te nemen mochten die nodig zijn,” aldus Homan.
‘Lange termijn’ een breed begrip onder beleggers
Meer dan 80% van de particuliere beleggers zegt (deels) voor de langere termijn te beleggen. Hiervan belegt de helft alleen maar voor de lange termijn, terwijl de andere helft dit combineert met beleggen voor de korte(re) termijn. Gevraagd naar de eigen beleggingshorizon, geeft 72% aan dat deze niet langer is dan 12 jaar. Bij 20% ligt deze zelfs tussen 0 en 4 jaar en bij 25% tussen 5 en 8 jaar. Daarnaast belegt driekwart van de beleggers ook met geld dat ze op korte termijn nodig denken te hebben. Ook geeft slechts iets meer dan de helft van de beleggers aan hun portefeuille af te stemmen op hun beleggingshorizon.
Homan: “Beleggers lijken te denken dat ze met pakweg 8 tot 10 jaar bezig zijn ‘op de lange termijn’. Ervaringen uit het verleden leren echter dat het rendement op dergelijke periodes behoorlijk kan fluctueren. Wie naar de wereldindex kijkt in de afgelopen 40 jaar, ziet dat je pas bij 13 jaar aaneengesloten beleggen in aandelen zeker was geweest van een positief rendement. En pas bij een periode van 15 jaar altijd meer had opgehaald dan met sparen. Omgekeerd geldt dat koersen op korte termijn flink kunnen schommelen. Hoe dichter bij het einde van je beleggingshorizon, hoe minder risicovol je dus zou moeten beleggen. Het is echt van belang dat je je portefeuille afstemt op zowel je doel als je horizon.”
Financiële situatie beleggers blijft verbeteren
Nadat al veel eerder de algemene economische situatie in Nederland én de inschatting van de waarde van de eigen portefeuille positiever werden beoordeeld, lijkt nu ook de eigen financiële situatie van beleggers te verbeteren. De afgelopen maand noteerde nog maar 22% een verslechtering van de eigen financiën. Dit was een maand geleden nog 29%. De verbetering gaat met kleine stapjes: de groep waarbij de situatie gelijk is gebleven wordt wat groter, de groep waarbij deze is verbeterd blijft even groot.
Dat particuliere beleggers het wel zien zitten is wel duidelijk, het beleggingstermijn is best lang. Maar niet altijd krabbelt een belegging op tot aan het niveau van gekocht, of hoger natuurlijk, na een sterke terugval, als het al opkrabbelt.Volgens mij is de gemiddelde particuliere belegger gevaarlijk bezig, en door ook nog eens te kiezen voor ‘junk’ wat eigenlijk gewoon aan yield verkleefd zit is het een totale mix van risico geworden.