Met de tweede daling in drie maanden tijd is de opgaande trend van het afgelopen jaar voorlopig gestopt. Waar de ING BeleggersBarometer vorige maand nog uitkwam op 138, komt september uit op 128 punten. Daarmee is de stand weer bijna terug op het niveau van juli toen een stand van124 punten werd opgetekend. Het beleggersvertrouwen laat daarmee een grillig verloop zien, vergelijkbaar met de volatiliteit op de dominante beurzen. Beursbewegingen hebben impact op het koopgedrag: Volgens de meeste particuliere beleggers hebben uitgaven aan – vooral luxe – goederen een directe relatie met stijgende of dalende beurskoersen.
Ook in september was het onrustig op de beurzen. Dagen met forse winsten werden net zo makkelijk afgewisseld door dagen met grote verliezen. Beleggers hebben moeite om verschillende ontwikkelingen te duiden. Zo is er sprake van groeivertraging bij opkomende markten, met China als meest in het oog springende voorbeeld. Met de economieën van Europa en de Verenigde Staten gaat het daarentegen juist vrij goed en er zijn geen signalen van verzwakking. Wel hielden beleggers nauwlettend de FED in de gaten. De Amerikaanse rente werd voorlopig niet verhoogd, maar dat nam de onzekerheid niet weg. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Sterker nog: de FED gaf aan dat ze terughoudend is met een renteverhoging omdat er buiten de V.S. economische problemen zijn. Dit maakte beleggers nog onzekerder omdat de FED haar mandaat opeens lijkt te hebben uitgebreid en zich gedraagt als de centrale bank van de wereld. Kan ze dan ooit wel wat doen?”
Beleggers leveren in en wachten af
Meer beleggers beoordelen de economische situatie in Nederland over de afgelopen drie maanden negatiever en dat geldt ook voor hun eigen financiële situatie. Ze zijn vooral fors negatiever over de waardeontwikkeling van hun beleggingsportefeuille. Het deel van de beleggers dat afgelopen drie maanden een waardegroei zag, daalde maar liefst van 53 naar 26 procent. Het deel dat de waarde van de beleggingsportefeuille zag dalen, nam toe van 17% naar 46%. Homan: “Dat lijkt ook logisch. De AEX index bijvoorbeeld, staat ongeveer 15% lager dan 3 maanden geleden.” Overigens zegt 63% van de beleggers dat ze tijdens heftige schommelingen op de beurs geen actie ondernemen. Twee op de tien beleggers vindt het juist een koopmoment en bijna driekwart van de beleggers zegt nu evenveel risico te nemen als twee maanden geleden.
Verwachte stand van de AEX
In augustus verwachtten de particuliere beleggers nog dat de AEX drie maanden later op 490 zou staan. In de ING BeleggersBarometer van september noemen ze een stand van 444 over drie maanden. Dat is een daling van bijna vijftig punten. Dat is geen opsteker voor de detaillist die het vooral moet hebben van de verkoop van luxe goederen, reisbureaus en (luxe) restaurants. Driekwart van de beleggers denkt namelijk dat er meer wordt uitgegeven als de beurs stijgt, en dan vooral aan luxegoederen en 7 op de 10 beleggers gelooft dat een dalende koers zorgt voor bezuinigingen op luxe goederen, reizen en uit eten gaan.
Terugkomen in september
Van de vele informatiebronnen die beleggers tot hun beschikking hebben, zijn nieuwssites met 43% verreweg het populairst. Op afstand gevolgd door dagbladen (29%) en televisie en radio (24%). Vier op de tien beleggers gelooft daarbij ook in ‘beurswijsheden’. De beurswijsheid ‘Sell in May and go away (and remember be back in September), is door 40% van de beleggers opgevolgd. “Daarmee doet deze best grote groep beleggers goede zaken”, zegt Homan “Ze stapten uit rond de 500 punten in de AEX en zijn in september aanzienlijk lager weer ingestapt. Maar dit werkt lang niet elk jaar zo, je mist ook wel eens een vergelijkbaar percentage als je uitstapt in mei en in september weer terugkeert.”
Een verwijzing voor de titelfoto: https://flic.kr/p/cM1FCS