Bearmarket in beeld?

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handelsdag van vrijdag 0.7 procent hoger op 16.314 punten. De S&P 500 steeg miniem 0.02% procent naar 1.915 punten, de brede technologiebeurs Nasdaq daalde -1,01 procent tot 4.686 punten.

Door de aanhoudende onzekerheid door angst op de beurs zien we grote uitslagen op de beurs. Beleggers proberen een veilig heenkomen te zoeken, die door de grote volatiliteit niet te vinden is. Enkele uitspraken van de FED dat deze toch ‘iets’ nog gaat doen dit jaar aan de rente was voor beleggers alweer genoeg om weer in te stappen, met ‘upswing’ voor de beurs afgelopen vrijdag voor de AEX tot gevolg.

We zitten bijna in een ‘bear market’-situatie, deze situatie is echter pas een feit als we verschil met de laatste top hebben van 20%, deze situatie is vanaf de top in april van 509 bijna bereikt. Op jaarbasis met de AEX nu zelfs uit op een jaarverlies van 0.2%, ook dat is geen hoopvol gegeven. Komende weken zal dan ook de lakmoesproef worden voor de beurzen vanwege de eerste werkgelegenheidscijfers die in de VS naar buiten komen, daarnaast komt het derde kwartaalcijferseizoen van dit jaar alweer in beeld. Als gevolg hiervan zal duidelijk worden of we met een AEX in een ‘Bear market’ terecht zullen komen.

‘Bear markets’ kenmerken zich onder meer door plotselinge explosieve herstelbewegingen, hetgeen menig belegger op het verkeerde been kan zetten omdat deze verwacht dat de bear market daling ten einde is. Soortgelijk patroon zien we helaas afgelopen tijd in de indices als de AEX en de Bel20 terug.

Rob Bliekendaal
www.perfectindicator.be

Een verwijzing voor de titelfoto gemaakt door SteFou! van https://flic.kr/p/d6oNgE

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.