Internationaal conflict wordt als het grootste externe risico gezien door Nederlandse particuliere beleggers, nu de Russiche invasie van Oekraïne voor schokgolven heeft gezorgd op de wereldwijde financiële markten.
Het recente Retail Investor Beat-onderzoek van sociaal investeringsnetwerk eToro laat zien dat 58% van de Nederlandse respondenten internationaal conflict als grootste externe risico ziet voor hun beleggingen aan het einde van Q1 2022. In het vierde kwartaal van 2021 betrof dit 33%. Dit resultaat is vergelijkbaar met de resultaten wereldwijd, waar 57% (ten opzichte van 26% in Q4 2021) hetzelfde antwoord geeft.
42% van de Nederlandse beleggers noemt de stand van de wereldeconomie als risico, gevolgd door de invloed van inflatie op hun investeringen (38%) en de rentestijgingen (18%).
Hoewel het voor elke belegger moeilijk is om te anticiperen op de toenemende volatiliteit, blijft de meerderheid van de Nederlandse respondenten vertrouwen hebben in de eigen portefeuille (89%), waarbij 41% aangeeft hun posities te herzien vanwege deze risico’s (tegenover 59% die vasthoudt aan hun posities). Meer dan de helft van de respondenten (64%) is van plan om in de komende 12 maanden consequent hetzelfde bedrag te beleggen.
eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden: “De oorlog in Oekraïne is een driedubbele klap voor beleggers – een giftige combinatie van grotere marktonzekerheid, hogere inflatie door stijgende grondstoffenprijzen en lagere economische groei door internationale sancties.
De geschiedenis leert ons dat geopolitiek vaak geen langdurige impact heeft op de wereldmarkten. De fundamentele factoren blijven voor grote, beursgenoteerde bedrijven solide, met stijgende bedrijfswinsten, economieën die heropenen na de pandemie, waarderingen van bedrijfsaandelen die nu goedkoper zijn, en markten die al hebben ingeprijsd dat centrale banken de rentes aanzienlijk zullen verhogen.”
Nederlandse particuliere beleggers kijken verder dan volatiliteit op korte termijn, blijkt uit de langetermijnbeleggingsthema’s die zij overwegen. 39% van de respondenten ziet kansen in schone technologie (ten opzichte van 38% in Q4), digitale transformatie (25% t.o.v. 24%), cryptoassets en digitale betalingen (25% t.o.v. 21%) en robotisering en automatisering (23% t.o.v. 21%).
Jean-Paul van Oudheusden voegt toe: “Wanneer de wereld zo’n zware humanitaire crisis doormaakt en de markten volatiel zijn, is het de moeite waard om een stapje terug te doen en te reflecteren op wat emotioneel en wat fundamenteel is. Door oog te houden voor onderliggende trends, zul je zien dat markten zich aanpassen en kunnen herstellen.
Het feit dat 59% van de particuliere beleggers hun portefeuilles niet herziet, impliceert dat sommige risicomijdende beleggers ‘dollar-cost averaging’ beginnen te overwegen en op regelmatige basis een vast bedrag beleggen in de markten om de hoge volatiliteit af te vlakken en ervoor te zorgen dat ze een eventueel herstel niet missen.”
Aandelen uit eigen land blijven de favoriete beleggingscategorie – zowel in de Nederlandse als de wereldwijde steekproef – omdat sommige particuliere beleggers door de toenemende geopolitieke spanningen de voorkeur geven aan binnenlandse boven buitenlandse beleggingen en comfort zoeken in assets waarmee ze meer vertrouwd zijn. 47% van de Nederlandse respondenten belegt momenteel in binnenlandse aandelen. Op de vraag waarom zij de voorkeur geven aan binnenlandse aandelen, geeft 47% aan dat zij de Nederlandse markt beter begrijpen.13% geeft aan internationale markten te risicovol te vinden vanwege politieke instabiliteit en koersschommelingen.
Nu beleggings- en economische risico’s als hoog worden beschouwd, willen sommige beleggers meer diversifiëren. Van de 32% Nederlandse respondenten die momenteel in buitenlandse aandelen belegt, ziet 34% deze allocatie als een manier om diversificatie aan te brengen. 10% ziet het als een manier om blootstelling te krijgen aan andere sectoren waaronder Amerikaanse technologie.
Overige resultaten onder Nederlandse beleggers:
- 36% (t.o.v. 44% in Q4) geeft aan dat binnen de beleggingscategorie grondstoffen edelmetalen de beste koopkansen biedt in de komende drie maanden, gevolgd door olie (31% t.o.v. 22%) en agriculturele grondstoffen (31% t.o.v. 18%).
- Technology (31% t.o.v. 33%) blijft volgens de respondenten de sector met de beste koopkansen in de komende drie maanden, gevolgd door Energy (29% t.o.v. 25%) en Real Estate (21% t.o.v. 25%).
De sectoren Utilities (18% t.o.v.12%) en Materials (20% t.o.v.16%) zijn ten opzichte van het vierde kwartaal in populariteit toegenomen.
In deze tijden van onzekerheid hebben wij als Kritische Belegger een rapport opgesteld waarin wij houvast bieden door concrete tips te geven waarin belegd kan worden. Wij kijken als belegger naar de kansen en bedreigingen in tijden van oorlog en crisis. Welke aandelen zijn kansrijk? Hebben grondstoffen potentie ? Waarom liever niet cash of obligaties.
Wilt u ook inzicht in de kansen en bedreigingen van de huidige markt? Vraag dan het uitgebreide rapport ter waarde van EUR 250 kosteloos aan.