Het jaar 2017 startte met de hoogste score van de ING BeleggersBarometer sinds ruim anderhalf jaar (148). Deze maand daalt de ING BeleggersBarometer naar 141. Deze daling wordt veroorzaakt door een wat minder positieve kijk van de beleggers op de economische situatie in Nederland en in hun verwachting voor de AEX de komende drie maanden, al denkt nog steeds ruim de helft van de beleggers dat de AEX verder zal stijgen. Driekwart van de beleggers denkt dat de America First politiek van president Trump niet goed is voor de wereldeconomie. Positief is men over het stijgende consumentenvertrouwen in Nederland: ruim de helft verwacht dat dit in 2017 blijft stijgen. De spanning voor de Nederlandse verkiezingen stijgt ook. Hoe dichter bij de Tweede Kamerverkiezingen hoe vaker beleggers niet weten op wie ze moeten stemmen. VVD en PVV blijven favoriet.
Ruim de helft van de beleggers handelt zelf op de beurs. Het risicoprofiel is wat vaker defensief. Net als in 2016 bestaat tweede derde van de portefeuille uit aandelen en beleggingsfondsen. In februari hebben beleggers meer gehandeld op de beurs dan in januari (54%; was 46%). In de categorie technologieaandelen verwachten beleggers het meeste rendement van ASML de komende maanden. Dit is een sterke stijging sinds oktober 2016. De verwachtingen voor Google zijn juist getemperd ten opzichte van een paar maanden geleden. “Dat is mooi in lijn met de recente koersontwikkelingen en met de laatste kwartaalcijfers”, aldus Henry van Heijster, investment manager bij ING. ASML komt daar beter uit de bus dan Google. “Maar het zijn beide zeer dominante bedrijven op hun specifieke terrein in de ook bij ons favoriete IT sector.” Voor beleggers blijven de nieuwssites de belangrijkste informatiebron (44%), al informeren meer beleggers dan voorheen zich juist bij hun bank of adviseur (28%; was 21%). Ook beleggingsvakbladen worden vaker geraadpleegd (25%; was 19%).
Waardering voor het kabinet stijgt
Het rapportcijfer dat beleggers het kabinet geven, blijft stijgen. Beleggers geven het kabinet op dit moment een 5,9. Een jaar geleden was dit nog een 5,3. Hoe dichter bij de Tweede Kamerverkiezingen hoe groter het aandeel van de beleggers dat zegt niet weten op wie ze moeten stemmen (21%). Verder is er weinig verandering in politieke voorkeur van de beleggers: VVD (18%) en PVV (15%) blijven favoriet. Vergeleken met een jaar geleden oordeelt men positiever over de moeite die de overheid doet om economische groei te realiseren. Beleggers zijn positief over het stijgende consumentenvertrouwen in Nederland: ruim de helft verwacht dat dit in 2017 verder blijft stijgen, een kwart denkt van niet. Ondanks het gestegen consumentenvertrouwen is de helft van de beleggers niet van plan om dit jaar meer geld uit te geven. Een kwart verwacht dit wel te doen, en dan voornamelijk aan reizen en vakanties.
America First
Driekwart van de Nederlandse beleggers denkt dat de America First politiek van Trump niet goed is voor de wereldeconomie. Een flink deel (42%) denkt dat deze strategie zelfs de economie in de Verenigde Staten zelf zal schaden. Twee derde verwacht dat deze America First politiek bovendien een negatief effect heeft op zowel de Nederlandse beurs als de meeste beurzen wereldwijd. Ook voorzien de beleggers een negatief effect op de valutakoersen en wel dat de dollar daalt ten opzichte van euro. “Tot nu toe focusten beleggers vooral op stimuleringsmaatregelen. Het is allemaal nog te weinig concreet, maar dat handelsbelemmeringen niet goed zijn voor beurskoersen lijkt me duidelijk”, aldus Van Heijster.
Ligt een correctie op de loer? Dat zou goed kunnen. Wij bieden gratis handelssignalen aan op de AEX en DAX. Deze kunnen een handvat zijn voor uw beleggingen. KLIK HIER voor meer informatie.
Start met Automatisch Beleggen
De ING BeleggersBarometer maakt door de coronacrisis een enorme val en staat in maart op 82 punten. Vorige maand was de stand nog 127.
Beleggers verwachten een AEX-stand van 545 in september. Dat is duidelijk positiever dan de stand die vorige maand werd voorspeld voor augustus (501).
Het echte optimisme van de eerste helft van 2021 is fors geslonken en er is meer aandacht voor risico’s.
Weinig zorgen over inflatie en rentestijgingen onder Nederlandse beleggers