ASML blijft populair, Philips opnieuw uit de gratie bij beleggers
AMSTERDAM, 10 april 2024 – Het vertrouwen van beleggers is in april scherp gedaald nadat maart het hoogst gemeten vertrouwen tot nu toe weergaf. Dat blijkt uit de maandelijkse beleggerspeiling van Saxo, de Saxo Market Sentiment, onder een groot aantal zelf beleggende klanten van Saxo.
Het vertrouwen van beleggers in de financiële markten daalde van 4,1 begin maart naar 3,4 begin april op een schaal van -15 tot 15. In februari lag dit cijfer op 2,8 en de meting van maart noteerde het hoogste vertrouwen sinds de metingen van de Saxo Market Sentiment (april 2022) zijn begonnen.
Het sentiment rond de AEX verbeterde daarentegen licht. Beleggers verwachten gemiddeld een groei van 1,3% in de komende maand. Dat was de voorgaande maand nog 1,1%. De vooruitzichten voor de S&P 500 zijn daarentegen minder positief: van 1,9% groeiverwachting in maart naar een plus van 1,2% voor april.
”Het is opvallend dat het vertrouwen in de financiële markten licht is afgenomen, terwijl het vertrouwen in de AEX juist stijgt”, zegt beleggerstrainer Hans Oudshoorn van Saxo. “Met de AEX bewegen we ons rond recordniveaus, maar beleggers hebben er blijkbaar vertrouwen in dat we mogelijk richting de 900 punten gaan. ”Waarschijnlijk geeft de sterke koersontwikkeling van de chipbedrijven, die een zware weging hebben binnen de AEX, het vertrouwen een zetje.”
Dividendrendement
Een stelling die de respondenten werd voorgelegd, was: ‘Als ik op zoek ben naar nieuwe aandelen of fondsen, dan kijk ik…. naar het dividendrendement’. Een aantal respondenten doet dit altijd: 15,3%. Het merendeel (38,4%) doet dit vaak en 35,3% soms. Een duidelijke minderheid (8,9%) kijkt nauwelijks naar het dividendrendement, terwijl 2,1% dit nooit doet.
Kosten en het rendement
Een andere voorgelegde stelling was: ‘Lage kosten zijn essentieel voor een goed rendement’. Hierbij gaf 10% van de beleggers aan lage kosten níet essentieel te vinden hiervoor. De grootste groep (36,5%) is het daarentegen met de stelling eens, terwijl 24,3% het zelfs met de stelling ‘totaal’ eens is. Een neutrale positie wordt ingenomen door 29,1% van de respondenten.
ASML nog steeds populairst, Shell op tweede plek
Bij de populairste Nederlandse hoofdfondsen staat ASML nog steeds aan kop, al is de populariteit wel wat afgenomen (van 31,6% in maart naar 21,1% in april). Shell schiet omhoog van 1,7% naar 19,9% en bezet de tweede plek. NN Group staat op de derde positie (van 11,9% naar 9,3%). Besi stond vorige maand nog met NN op een gedeelde derde plaats, maar verliest nu flink terrein (van 11,9% naar 4,3%).
Philips handhaaft bij de verkoopkandidaten zijn eerste plaats. Het sentiment rond Philips is zelfs verslechterd (van 13,6% naar 26,1%). Het bedrijf meldde begin april een nieuw veiligheidsprobleem met zijn beademingsapparaten. Shell (11,9%) neemt nu de tweede plek in. Besi bekleedt in deze lijst de derde positie (9,0%).
Voorkeur voor aandelen neemt licht toe
De voorkeur voor aandelen is licht toegenomen (van 88,6% naar 91,6%). Op de tweede plaats staan ETF’s (38,9%), gevolgd door beleggingsfondsen (25,3%), opties (19,5%) en obligaties (13,7%). Opvallend is dat opties duidelijk aan aantrekkelijkheid hebben verloren, want vorige maand stond deze beleggingscategorie nog op 24,3%.
IT-sector blijft aan kop
Beleggers hebben nog steeds een duidelijke voorkeur voor Informatietechnologie (49,2%), gevolgd door de financiële sector (33,9%). Daarna volgt de energiesector (29,5%), de grondstoffensector (28,4%) en de sector industrie (24,0%).