DAX: belangrijke steun en een uitweg

De DAX beleefde gisteren een spannende dag met een grote handelsspanne van 265 punten. Na een periode van kleine koersschommelingen is de volatiliteit in het tweede kwartaal duidelijk toegenomen. Dit kan duiden op vermoeidheid van de opwaartse trend die sinds eind oktober aanhoudt.

De financiële markten beleven buitengewone tijden met recordhoogtes op aandelen- en cryptomarkten, en een historisch hoge goudprijs. Ondanks optimisme waarschuwt marktprofeet Gary Shilling voor overgewaardeerde aandelen en een mogelijke recessie. Sterke stijgingen leiden vaak tot correcties. Ons DAX-Easy systeem biedt een slimme oplossing. Gratis brochure voor meer informatie.

De DAX noteerde zelfs even onder de 18.000 punten, maar sloot uiteindelijk nagenoeg onveranderd ten opzichte van de opening en de slotkoers van de dag ervoor. Dit resulteert in een doji-patroon, een kaarsformatie die onzekerheid signaleert.

Opvallend is dat dit alles gebeurt rond de belangrijke ondersteuningsniveaus van het dieptepunt van de voorgaande week (18.088 punten), een Fibonacci-niveau (18.068 punten) en het voormalige all-time high (18.039 punten).

Mogelijke scenario’s:

  • Doorbreken van de ondersteuning: Als de DAX onder deze ondersteuningszone duikt, kan de recente pauze in de opwaartse trend zich uitbreiden.
  • Trendbevestiging: De koersontwikkeling sinds Pasen kan ook een trendbevestigende vlag vormen. Hiervoor is een stijging boven de recente correctietrend (momenteel op 18.252 punten) noodzakelijk.

Conclusie

De DAX vertoont tekenen van vermoeidheid in de bullmarkt, terwijl het ‘doji’ candlestickpatroon richtingloosheid aangeeft. Belangrijke steunniveaus liggen rond het dieptepunt van vorige week, het Fibonacci-niveau en het voormalige all-time high. Een doorbraak van deze niveaus kan de recente adempauze verlengen, terwijl een stijging boven de recente correctietrend een evolutie naar een trendbevestigende vlag kan betekenen.

Technische analyse:

  • Handelsspanne: 265 punten
  • Doji-patroon: Signaleert onzekerheid
  • Ondersteuningszone: 18.088 – 18.039 punten
  • Correctietrend: 18.252 punten

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.