Nasdaq-100: focus op de 50-dagenlijn

De Nasdaq-100, een index die de 100 grootste technologiebedrijven in de VS volgt, bevindt zich sinds 21 maart in een consolidatiefase na het bereiken van een recordhoogte van 18.465 punten. In deze blogpost bespreken we twee belangrijke technische niveaus die beleggers in de gaten moeten houden: de 50-daagse voortschrijdende gemiddelde en de “inside days” van de afgelopen dagen.

De “inside days”:

Ten eerste bleef de handelsactiviteit van de afgelopen dagen binnen de dagelijkse kaars van 4 april. Deze dynamische rode dagkaars heeft dus de richtlijnen voor de recente schommelingen bepaald, wat resulteert in meerdere ‘binnenstaven’.

Het bijzondere fenomeen van de 50-daagse lijn

Dit speciale verschijnsel hangt samen met de 50-daagse lijn, die nu op 17.950 punten staat. Simpel gezegd, als er een blijvende daling zou zijn, zouden de zogenaamde ‘inside days’ ook dalen. Dit zou kunnen betekenen dat de recente consolidatie groter wordt, vooral omdat verschillende indicatoren, zoals de RSI, nu verschillende trends laten zien.

De mogelijkheid van een neerwaartse trend

Het sluiten van de opwaartse koerskloof van 22 februari (onderste gaprand bij 17.482 punten) wordt dan een realistisch scenario. Een stijging boven het hoogtepunt van de speciale kaars van 4 april (18.362 punten) zou daarentegen het risico op korte termijn consolidatie verminderen.

Conclusie

De NASDAQ-100 index bevindt zich op een kritiek punt. De 50-daagse lijn speelt een cruciale rol in het bepalen van de toekomstige richting. Als de index onder deze lijn zakt, kunnen we een verdere daling verwachten. Echter, als het boven het recente hoogtepunt uitstijgt, kan dit een teken zijn dat de consolidatiefase voorbij is en de index weer zal stijgen.

Conclusie:

De Nasdaq-100 bevindt zich in een consolidatiefase. De 50-daagse voortschrijdende gemiddelde en de “inside days” van de afgelopen dagen zijn twee belangrijke technische niveaus die beleggers in de gaten moeten houden.

Technische analyse:

  • De Nasdaq-100 heeft een recordhoogte bereikt van 18.465 punten op 21 maart.
  • De index bevindt zich sindsdien in een consolidatiefase.
  • De 50-daagse voortschrijdende gemiddelde ligt op 17.950 punten.
  • De afgelopen dagen hebben we op de Nasdaq-100 een aantal “inside days” gezien.
  • Een daling onder de 50-daagse voortschrijdende gemiddelde en/of een uitbreiding van de “inside days” kan duiden op een verdere consolidatie.
  • Een stijging boven de 18.362 punten (hoog van de “inside day” van 4 april) kan de consolidatiefase beëindigen.
Beschrijving Waarde
Record van de NASDAQ-100 18.465 punten
Datum van het record 21 maart
50-daagse lijn 17.950 punten
Onderste rand van de koerskloof op 22 februari 17.482 punten
Hoogste punt van de speciale kaars van 4 april 18.362 punten

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.