Beleggers stemmen met hun portefeuille

  • 31% van de Nederlandse particuliere beleggers geeft aan dat de eigen beleggingsportefeuille meeweegt bij het stemmen
  • Beleggers die stemmen op partijen rechts van het midden doen dit vaker dan linkse stemmers (39% versus 24%)
  • De grootste verschillen in allocaties tussen rechts en links zien we in de sectoren energie, financiële dienstverlening en nutsvoorzieningen

Woensdag 10 april – Een derde van de Nederlandse particuliere beleggers gaat in tegen de beleggingswijsheid dat je ‘politiek en portfolio gescheiden moet houden’. Dit blijkt uit eToro’s Retail Investor Beat (RIB), een kwartaalonderzoek uitgevoerd onder 10.000 particuliere beleggers in 13 landen, waaronder Nederland.[1]

31% van de ondervraagden neemt hun beleggingsportefeuille mee in de beslissing op wie ze gaan stemmen. Van deze groep doen beleggers die zichzelf politiek identificeren als rechts van het midden, dit vaker dan beleggers die zich op het politieke spectrum links van het midden plaatsen (39% versus 24%). Ook komt uit het onderzoek naar voren dat 35% van de rechtsgeoriënteerde ondervraagden een hoge mate van vertrouwen (op een schaal van 4) heeft in de eigen portefeuille tegen 22% van de linkse stemmers. Dat komt overeen met het vertrouwen in de economie. Gemiddeld genomen zijn rechtse kiezers iets minder negatief over de staat van de Nederlandse- en wereldeconomie.

eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden: “2024 is een belangrijk jaar voor verkiezingen, met een mogelijke wisseling van de wacht in onder andere de Europese Unie, de Verenigde Staten, India, Mexico en Groot-Brittannië. Particuliere beleggers laten steeds meer van zich horen. Economische zorgen staan voor veel kiezers centraal en een groeiend aantal beleggers kijkt actief naar de impact van beleidswijzigingen op de sectoren waarin zij beleggen.”

Het onderzoek laat ook zien dat de helft van de rechtse kiezers (50%) verwacht hun beleggingsdoelen te halen. Onder de kiezers die zichzelf links van het midden plaatsen is dit percentage 40%.

Wanneer wordt gekeken naar de sectorallocaties van linkse en rechtse kiezers, zijn de verschillen tussen beleggers klein, met uitzondering van een paar sectoren. Rechtse kiezers beleggen meer in sectoren van de ‘oude economie’, zoals energie (olie, gas; 52% versus 26%) en industriële goederen (machines, rails, lucht- en ruimtevaart; 40% versus 30%), maar ook vastgoed (40% versus 30%). Linkse kiezers beleggen meer in financiële dienstverlening (62% versus 49%) en nutsvoorzieningen (41% versus 22%).

[1] Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 15 februari en 5 maart 2024.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.