Beleggers blijven optimistisch

Particuliere beleggers blijven optimistisch gestemd; voor de zesde maand op rij scoort de ING BeleggersBarometer tussen de 130 en 140 punten. In juni komt de stand uit op 137, vier punten hoger dan in mei. Het vanaf 2013 opgekomen positieve sentiment lijn lijkt echter langzaamaan het plafond te hebben bereikt. De positieve economische berichten en vooruitzichten zorgden deze maand nog niet voor een verdere opmars.

Beleggers besparen dit jaar minder vaak op hun vakantie dan in de jaren hiervoor. Was in 2013 nog maar 29% van plan niet te besparen, deze zomer is deze groep gegroeid tot 40% van het totaal. Het winnen van een WK-titel zal volgens 39% van de beleggers een economisch voordeel opleveren voor het winnende land. Eén op de vijf beleggers is bereid zelf rendement in te leveren als dat een WK-titel oplevert voor Nederland.

ING Beleggersbarometer juni 2014
ING Beleggersbarometer juni 2014

Positieve berichten leiden niet tot grote stijging Barometer

De afgelopen weken kregen beleggers een aantal positieve berichten waardoor ze bereid werden om iets meer risico te nemen. Zo zijn de maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB), die ervoor zorgen dat de rente in de eurozone langer laag blijft, goed ontvangen. De maatregelen hebben vooral een positief effect op de zuidelijke landen in de eurozone die daardoor in de belangstelling blijven van beleggers. Naast de ECB-maatregelen waren ook de economische cijfers uit de Verenigde Staten, Japan, de eurozone en China over het algemeen beter dan verwacht. Dit leidt vooralsnog niet tot een verdere stijging van de ING BeleggersBarometer. Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office: “Dit is heel reëel. In een situatie waarin al heel veel mensen positief over financiële markten zijn, kan een enkel tegenvallend bericht zorgen voor risicoaversie onder beleggers waardoor een correctie op de beurzen kan optreden. Beleggers lijken hier een beetje op te wachten. Wij verwachten echter dat wanneer er een correctie optreedt, deze vanwege de sterker wordende economische fundamenten slechts van korte duur zal zijn. Beleggers hoeven zich hier dus niet al te druk over te maken.”

Optimisme beleggers lijkt plafond te hebben bereikt

Net als vorige maand zijn beleggers positief over de economische situatie in Nederland en de waardeontwikkeling van hun beleggingen. Deze positieve stemming neemt echter een paar maanden al niet verder toe. Ook in de waardering van de eigen financiële situatie zijn geen wijzingen waar te nemen. Deze collectieve inschatting leidt er waarschijnlijk toe dat beleggers de ingezette koers vasthouden.

Daardoor kunnen beleggers worden verrast. Drie maanden geleden voorspelden ze dat de AEX-index eind juni op een stand van 395 zou staan. De slotstand op 30 juni lag echter 18 punten hoger. Een stand die veel beleggers dus positief verrast zal hebben en die bij sommige tot ‘hoogtevrees’ kan leiden. Voor over drie maanden voorspellen de beleggers een stand van 410 punten.

Minder besparingen op vakantie

Qua consumentenbestedingen leveren dit jaar meer beleggers een grotere bijdrage aan de reële economie. Waar vorig jaar nog minder dan een derde aangaf niet op vakanties te besparen, is deze groep dit jaar gegroeid naar 40%. Als er wordt bespaard, kiest 32% van de bespaarders ervoor minder luxe op vakantie te gaan; 36% combineert minder luxe met een korter verblijf. Homan: “Dit is een duidelijk bewijs dat de eigen financiële situatie van de belegger iets verbetert, iets wat we al waarnamen in onze barometer. Langzamerhand zie je deze opgaande lijn terug in de bestedingen van beleggers.”

WK-titel kan wat opleveren, en mag wat kosten

Het organiseren van het WK voetbal levert het gastland Brazilië een economisch voordeel op, denkt een meerderheid van de beleggers. Een iets kleinere groep (39%) ziet hetzelfde positieve effect voor de uiteindelijke winnaar op het WK. Eén op de vijf Nederlandse beleggers is daarom wel bereid om wat rendement in te leveren, in ruil voor een wereldtitel voor Oranje.

ING heeft onlangs onderzoek gedaan naar de waarde van voetbal en de betrokkenheid bij het WK voetbal onder de noemer #WKnomie14. De resultaten van dit onderzoek kunt u hier raadplegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.