Waar gaat de platinaprijs heen?

Deze week leggen naar men nu verwacht 220.000 leden van the National Union of South Afrika (NUMSA) het werk neer. Naar schatting 10.500 bedrijven in de metaalsector zullen direct of indirect getroffen worden. Die zijn samen goed voor 4% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) van het land. Volgens NUMSA is de duur van de staking voorlopig onbeperkt en is bedoeld om een loonsverhoging van 12% te bewerkstelligen. Werkgevers willen voorlopig niet verder gaan dan 8%.

  • Zuid Afrika en Rusland zijn samen goed voor 90% van de wereldwijde productie van platina
  • Platina wordt veel gebruikt in juwelen
  • De belangrijkste toepassing is echter die van platinapoeder. Dat verdwijnt in de katalysator van de auto
  • Platina is vaak een bijproduct van de nikkelwinning
  • Zo nu en dan zijn platina en palladium duurder dan goud

Als de staking langer gaat duren dan een maand, dan zal volgens Citigroup het derde kwartaal een krimp laten zien. Die volgt dan op een krimp van 0,6% in het eerste kwartaal van dit jaar. Die negatieve uitkomst was het gevolg van een staking van 70 000 mijnwerkers, die in de platinamijnen van Anglo American, Lonmin en Impala werkten. Zij legden op 23 januari van dit jaar voor de zoveelste keer op rij hun werk neer om een hoger minimumloon te bedingen. Na ruim 5 maanden van staking hebben de bonden hun doel bereikt en zijn de lonen voor de slechtst betaalde werknemers met $ 95 per maand verhoogd. Door de overeenkomst zullen de loonkosten voor de betrokken bedrijven de komende drie jaren met 7% – 10% stijgen.

De staking heeft de bedrijven meer dan $ 2 miljard aan inkomsten gekost, omdat bijvoorbeeld Anglo American zijn hele productiecapaciteit zag stilvallen. Een logisch gevolg van de krimp in de productie was een daling van de wereldwijde platinavoorraden met maar liefst 40%. Toch is de prijs voor platina de afgelopen maanden niet uit de pan gerezen. Dat was het gevolg van het beleid van afnemers. Die hadden zich gewapend tegen de eventualiteiten van een lange staking en zelf grote voorraden aangelegd. Sommige beleggers, die geanticipeerd hadden op een sterke stijging, zitten daardoor met de gebakken peren. Dat neemt allemaal niet weg, dat de staking niet veel langer had moeten duren. De meeste bedrijven waren nagenoeg door hun voorraden heen.

Het is echter ook niet zo, dat prijzen weer omlaag gaan nu de stakingen voorbij zijn. Het kan nog wel enkele maanden duren voordat de productie weer op het niveau is van voor de staking. Daar staat tegenover dat de vraag uit de automobielsector in de VS en Europa de komende maanden sterk zal blijven. Bovendien zullen veel bedrijven hun voorraden weer zo snel mogelijk willen opbouwen met het oog op nieuwe stakingen. Die zijn beslist niet ondenkbaar. Anglo American Platininum (Amplats) heeft al aangekondigd, dat een deel van zijn mijnen in de verkoop gaan. Het gaat in eerste instantie om de slechtst presterende mijnen. Andere mijnbouwers kunnen simpelweg besluiten de minder presterende mijnen te gaan sluiten nu de kosten zo sterk zijn opgelopen. Saneringen en ontslagen zullen de toch al gespannen sociale verhoudingen in het land verder verzieken. Het maakt de kans op nieuwe stakingen alleen maar groter. Een lagere productie kan echter ook weer de prijs ondersteunen.

Hoewel prijzen voor platina komende maanden hoog blijven, zitten records er niet in. De markt rekent voor het einde van het jaar op een prijs van $ 1.550 per ton. Dat is een prijs die nog ver verwijderd is van het record van $ 2.253 per ton dat genoteerd werd in maart 2008. Wie geïnteresseerd is in recordprijzen, die kan beter letten op palladium. Dat metaal kan aan het einde van het jaar weleens de grens van $ 900 doorbreken. In New York bereikte de prijs van een ounce palladium in februari 2011 een niveau van $ 865. Tien jaar eerder bedroeg het record in Londen $ 1.090 per troy ounce! Het ziet er dus veelbelovend uit!

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.