Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Sell In May, ook dit jaar ?

De aloude beurswijsheid: ‘sell in May, but remember, come back in september’ zegt dat u in mei moet verkopen en in september moet terugkeren.

De seizoensgebonden suggestie om ‘in mei te verkopen en weg te gaan’, een gezegde dat wordt aangewakkerd door de superieure prestaties van de markt gedurende bepaalde maanden van het jaar, wordt vaker wel dan niet ondersteund door de cijfers. Maar of beleggers dat advies moeten volgen, is een jaarlijks debat – een debat dat dit jaar een stuk complexer is.

“Uit de gegevens blijkt dat de periode van november tot april gemiddeld beter presteerde dan de periode van mei tot oktober”, zegt Jodie Gunzberg, chief investment strateeg bij Graystone Consulting, een onderneming van Morgan Stanley. Gunzberg wijst op maandelijkse S & P 500-gegevens die zijn verzameld van januari 1928 tot maart 2020, met een gemiddeld rendement van november-april van 5,1%, tegenover slechts 2,1% voor mei-oktober.

Een paar andere cijfers om te overwegen:

  • De periode november-april leverde een positief rendement op 65 van 91 jaar (71%).
  • De periode mei-oktober leverde een positief rendement op in 60 van 92 jaar (65%).
  • Tijdens positieve periodes was het gemiddelde rendement van november-april 11%, tegenover 8,7% voor mei-oktober.
  • Tijdens negatieve periodes was het gemiddelde rendement van november-april -9,6%, tegenover -10,4% voor mei-oktober.

Hoe dan ook, marktstrategen en financiële experts adviseren investeerders doorgaans om timing van de markt te vermijden. En dit is geen gewoon jaar, aangezien de pandemie van COVID-19 een wereldwijde economische vertraging en een hectische paar maanden van marktactie heeft ontketend.

GELD VERDIENEN IN ELKE MARKT

Wij hebben een systeem ontwikkeld die profiteert van stijgingen én dalingen in de markt. Dus, of de economie goed of slecht gaat: er valt altijd rendement te behalen! Dit jaar staan we op een winst van ruim 40%.  Vraag de gratis brochure aan: KLIK HIER

Het economische landschap dat de periode van mei tot oktober ingaat, is een van de meest gekraste in de Amerikaanse geschiedenis.

Meer dan 30 miljoen Amerikanen hebben tussen half maart en eind april een werkloosheidsuitkering aangevraagd, volgens gegevens van Labor Department. Het bruto binnenlands product (bbp) kromp in het eerste kwartaal met 8,4%, wat nog erger was dan economen hadden verwacht. De prijzen van ruwe olie in de Verenigde Staten zijn in het afgelopen jaar met 70% gedaald tot ongeveer $ 15 per vat en zijn op een gegeven moment in een negatief gebied gezakt.

Tegelijkertijd zijn de referentierentetarieven echter bijna nul. En zowel de Federal Reserve als het Congres gooien biljoenen dollars in de economie.

Amerikanen kunnen te maken krijgen met een langer en W-vormig economisch herstel, zegt Robert Johnson, hoogleraar financiën aan de Creighton University in Omaha, Nebraska.

‘De economie zal beginnen te herstellen, maar zal dan voor de tweede keer dalen en veel Amerikanen zullen de sociale distantie voortijdig beëindigen’, zegt hij. ‘Dit is in wezen een recessie met dubbele dip.’

Sam Stovall, chief investment strateeg bij CFRA, een in New York gevestigd investeringsonderzoeksbedrijf, noemt zichzelf een “grote voorstander” van de seizoenstrend.

Als u echter tijdens de “zwakkere” maanden helemaal buiten de markt zit, kunt u af en toe een zomerse piek missen. In plaats van in mei te vertrekken, stelt Stovall voor om zich van november tot april op cyclische sectoren te richten en vervolgens van mei tot oktober naar defensieve groepen te trekken.

Deze strategie kan worden nagebootst met behulp van exchange-traded funds (ETF’s) van de sector, zoals SPDR-sectorfondsen van State Street Global Advisors, Invesco’s gelijkwaardige sectorfondsen (waarbij alle aandelen in een sector gelijkelijk zijn vertegenwoordigd) of iShares ‘wereldwijde sector-ETF’s voor internationale diversificatie.

Het kan ook worden bereikt via de Pacer CFRA-Stovall Equal Weight Seasonal Rotation ETF ( SZNE , $ 25,88 ). SZNE maakt gebruik van de traditionele halfjaarlijkse rotatie tussen cyclische en defensieve sectoren en roteert tussen november en april tussen cyclische sectoren (inclusief consumentengoederen, industrie, materialen en technologie) en defensieve groepen (inclusief consumentengoederen en gezondheidszorg) van mei tot oktober.

‘Deze strategie versloeg de markt in 77% van de kalenderjaren sinds 1990 en deed dat met gemiddeld 600 basispunten’, zegt Stovall.

U hebt weinig tijd en u wilt niet de hele dag met beleggen bezig zijn. Dan is automatisch beleggen mogelijk wat voor u.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *