Op de beurs is tegenwoordig saaiheid troef. De toonaangevende beursgraadmeter S&P 500 sloot 0,11% hoger. De technologiebeurs Nasdaq klom 0,14% en de Dow Jones daalde met 0,16%. De Dow Jones heeft dit jaar slechts vier handelsdagen gehad waar het meer dan 1% bewoog. Als deze trend zich doorzet zal de beursindex het jaar afsluiten met slechts 12 handelsdagen waarin het +/- 1% bewoog. Sinds 1950 ligt het gemiddelde aantal handelsdagen met een beweging van meer dan 1% op 52, 1. Het saaiste jaar was 1964 met slechts 3 dagen en het spannendste jaar was 2008 met 134 dagen waarin de index +/- 1% bewoog. In dat jaar kelderde de Dow Jones met 33,8%.
Uit cijfers van De Stock Trader’s Almanak van Jeffrey Hirsch blijkt dat sterke beursjaren samengaan met weinig beweging. Van de 15 jaren dat de Dow Jones 26 of minder dagen had met een beweging van +/- 1% was de gemiddelde jaarwinst 17,9%. Slechts in een geval (1953) eindigde de Dow Jones met verlies en in 12 van de 15 jaren werd een dubbelcijferige winst gehaald.
Lees ook:
Het aardige van een seizoensgebonden adagium is dat je er jaarlijks op terug kunt vallen. ‘Sell Rosh Hashanah, Buy Yom Kippur’ is er zo eentje.
Er is geen tweede kans op een eerste indruk. Dit spreekwoord komt vaak voor in interpersoonlijke relaties. Maar het bewijst ook graag zijn geldigheid op de beurs.
De aloude beurswijsheid: ‘sell in May, but remember, come back in september’ zegt dat u in mei moet verkopen en in september moet terugkeren. De seizoensgebonden suggestie om 'in mei te verkopen en...
De beste rendementen worden aan het begin en einde van de maand behaald. Dat blijkt uit een studie van HSBC.
Het is net hoe je het bekijkt natuurlijk, saaiheid, of voorzichtigheid.
Voorzichtigheid,welk zich vertaald in weinig volume, is vanuit technisch analyse oogpunt gezien, het voorportaal van een bearmarkt.Net even anders dan het artikel, of Stock Trader’s Almanak, laat zien.. Over saai gesproken, zo’n periode is allerminst saai!