Help, het is september !

De bekende beursgezegde luidt : “Verkoop in mei en ga weg – maar vergeet niet terug te komen in september.” Voor beleggers is dit echter een advies dat met uiterste voorzichtigheid moet worden genomen. Koersverliezen kunnen groot zijn in september.

Iedereen die in september belegd blijft of zelfs nieuwe posities op de aandelenmarkt opent , heeft veel zenuwen nodig. Omdat september een van de moeilijkste beursmaanden van het jaar is.

“De prestaties van de Duitse standaardwaarden blijken dan negatief te zijn met een gemiddelde van min 2,24 procent”, benadrukt Jörg Scherer, hoofd technische analyse HSBC Trinkaus & Burkhardt, in een recente analyse. De kans op stijgende koersen is ver onder de 50 procent.

Sterke seizoensgebonden tegenwind

Een correctie na de late zomer? Met de geschiedenis van DAX in gedachten, is dat de regel, niet de uitzondering. Dit wordt aangetoond door een blik op de seizoensgebonden DAX-grafiek.

Bron: seasoncharts.com, grafisch: boerse.ARD.de
September is geen goede handelsmaand. Bron: seasoncharts.com, grafisch: boerse.ARD.de

Dit jaar zullen het decennium en de Amerikaanse presidentiële cyclus – en dus de twee meest bekeken cycli op de beurs – ook tegenwind veroorzaken. Wat de statistieken betreft, zijn er veel redenen om even te wachten voordat u terugkeert naar de aandelenmarkt. Hoe lang?

Er is snoep na Halloween

De statistieken zijn hier ook duidelijk: na Halloween begint de beste tijd op de aandelenmarkt . Volgens de Duitse expert op het gebied van beursstatistieken, Robert Rethfeld van “Wellenreiter-Invest”, steeg de Amerikaanse toonaangevende index Dow Jones Industrial Average tussen november en april sinds 1946 met gemiddeld 7,1 procent. Tussen mei en oktober was de Dow echter vrijwel stabiel met een plus van 0,4 procent.

Veel spreekt voor een aanpassing van de oude wijsheid van de aandelenmarkt: “Verkoop in mei en ga weg – maar vergeet niet terug te komen in november .”

De beste zes maanden op de aandelenmarkt

Tegen deze achtergrond had Jeff Hirsch in 1987 al zijn “Beste zes maanden schakelstrategie” ontwikkeld: investeer in de Dow of S & P 500 tussen 1 november en 30 april en schakel over naar de obligatiemarkt voor de resterende zes maanden.

Al sinds 1950 levert deze zenuwbesparende strategie rendement op met een aanzienlijk lager risico.

Lijn van 200 dagen gekraakt

Maar het feit is ook: de anomalie op de kapitaalmarkt is net zo opwindend en goed gedocumenteerd als het Halloween-effect kan zijn – beleggers moeten altijd rekening houden met de huidige fundamentele en technische factoren in hun beslissingen buiten de statistieken om.

Met betrekking tot de grafiektechniek moet met name de recente sprong van de Dax over zijn 200-daagse lijn (momenteel op 11.655 punten) worden benadrukt. Op de daggrafiek is  er ook een inverse schouder-kop-schouder formatie . Zolang de Dax nu boven zijn 200-daagse lijn kan blijven, kunnen de koersen verder omhoog .

Centrale bankiers bijeen in focus

ECB European Central Bank
& https://flic.kr/p/t4c8eS

In september zijn de ECB-vergadering op 12 september en het Fed-besluit op 18 september. Zij kunnen een beslissende invloed kunnen hebben op het verdere verloop van de aandelenmarkt.

Heel wat beleggers hopen op een nieuwe monetaire stimulans op de aandelenmarkten. Beleggers in de geldmarkt speculeren steeds meer over een scherpe verlaging van het boetetarief voor banken tot min 0,6 procent, zo bleek maandag uit de koersen.

Een riskante gok

Als de centrale bankiers echter niet doen wat wordt verwacht is er een aanzienlijk neerwaarts potentieel voor Dax & Co. September is een maand die op de beurs altijd met voorzichtigheid moet worden behandeld. Dat is misschien heel speciaal voor deze september.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.