Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Nu juist kopen?

Terwijl zoetjesaan iedereen erg bearish op aandelen wordt moeten we ons afvragen of iedereen het wel bij het juiste eind heeft. Vanuit de contraire opinie redenerend zou je juist waakzaam moeten worden voor een sterker dan verwacht herstel. Of mogelijk zelfs de start van een bullish beweging! Hoe groot zijn de stijgingskansen komende weken? Moeten we alle waarschuwingen in de wind slaan of is de algemene opinie correct?

Terwijl  de nood in Pakistan en het gekrakeel van de Nederlandse politiek op het netvlies gegrift worden, zouden we bijna vergeten dat er ook nog beurzen zijn die bewegen. En in sommige markten zijn de bewegingen op z’n zachtst gezegd opmerkelijk te noemen.

Daar er al zoveel opinies op de AEX te lezen zijn, zelfs hier op DKB (www.dekb.nl) , richt ik me vandaag op andere zaken.

Rentemarkt

Heeft iemand in de gaten wat er op de rentemarkten aan de hand is? De laatste weken valt bijna letterlijk de bodem eruit. Na de uitlatingen van Bernanke een aantal weken geleden is de snelheid van rentedaling in een stroomversnelling gekomen, juist op een punt waar serieuze steun te verwachten viel.

Aandelenmarkt

Daar de rentemarkten vele malen groter zijn dan aandelenmarkten en rente vaak een goede indicator is voor aandelenbewegingen, vraag je je dan ook af hoe het kan zijn dat de rente zo hard kan dalen terwijl de aandelenmarkten nauwelijks reageren tot dusver. Hier kan lang over gediscussieerd worden, maar een reactievertraging van weken tot maanden is eerder regel dan uitzondering. Anders gezegd, wat vertelt de rentemarkt ons? Zit de rentemarkt fout? Ik vermoed van niet.

Grondstoffen

Gelukkig zijn er nog meer ‘assets’ die helpen bij het beantwoorden van bovenstaande vragen. Er is namelijk ook nog zoiets als valuta en grondstoffen.

Terwijl Goud enkel noordwaarts kan als je de goeroes moet geloven is het toch wel frappant dat onderstaande chart serieuze zwakte tegemoet kan zien komende maanden. Althans, deze grafiek geeft toch wel serieuze waarschuwingssignalen en dan hebben we het over de CRB – index ofwel een brede index voor grondstoffen.

Als grondstoffen niet kunnen stijgen, hoe zal het economisch dan gesteld zijn wereldwijd? Kan Goud een uitzondering zijn door wel te stijgen? Interessante vragen.

Grondstoffen index CRB
Grondstoffen index CRB

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie

De CRB- index lijkt een dubbele top te plaatsen bij significante weerstand rond 500. Dat betekent impliciet ook dat de dollar kan stijgen en dat geeft de grafiek (niet getoond) ook aan. Van inflatoire druk opwaarts lijkt geen sprake, wat de dalende rente eigenlijk ook al aangeeft, sterker nog, de deflatoire tendensen, horend bij een Kondratieff- winter gooien veel hogere ogen.

Mogelijk dat in aanloop naar de 10e verjaardag van de start bearmarkt (4 september 2000) stijgende koersen te verwachten zijn of minimaal een zijwaartse reactie kan geschieden, maar tot AEX 330 blijf ik het een uiterst zwakke vertoning vinden. Last but not least, september is in de regel een erg zwakke beursmaand en….but remember…come back in september. We zullen het zien, de volatiliteit staat op scherp, zie (oude) chart hieronder.

VIX 27 augustus 2010
VIX 27 augustus 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Posities:

LONG: VXX (dollar 1.2935) op 25.70, koersdoel 50 en hoger.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in de tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Gann – seminar

  • Wat betekent het als Prijs en Tijd samenkomen?
  • Hoe profiteren in stijgende en dalende markten?
  • Aandelenselectie middels database.

Verrijk uw kennis en laat wiskunde u mede leiden bij het nemen van beleggingsbeslissingen.

De bijeenkomst vindt plaats ten kantore van Cees in Molenaarsgraaf.

Bent u ook geïnteresseerd om te horen en zien hoe met uiterste precisie koop- en verkooptransacties tot stand komen en beleggen weer leuk en winstgevend wordt?

Wilt u ook grip krijgen op uw vermogensontwikkeling?

Geef u nu op voor dit seminar, want de plaatsen zijn beperkt. Het seminar wordt op 6 of 13 oktober ’s avonds gehouden. (gelieve uw voorkeur voor datum aan te geven). De insteek van het seminar zal zich primair richten op de vermogende belegger.

Reageer via onze contactpagina. Vermeld uw naam, aantal personen, telefoonnummer en e-mail adres waaronder u bereikbaar bent. De kosten bedragen EUR 100 inclusief BTW per deelnemer.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “Nu juist kopen?”

  1. Avatar
    onno ebbendorf.

    Jim Rogers in het tv-programma : Tegenlicht: 28 januari 2010 te zien op YouTube. “de volgende recessie , die ergens begint later in 2010 word veel erger dan in 2008!!!!!!!!! Tot nu toe heeft dhr Rogers het nog steeds bij het rechte eind. Luister niet naar de mensen die er voortdurend naast zitten en die het zelf nooit hebben zien aankomen: wie gelooft dhr Zalm nu nog na zijn dubieuze rol bij de voormalige DSB: alleen maar iets zeggen om z’n eigen hagie te redden elke keer weer.

  2. Avatar

    De vorige daling tot maart 2009 had 13 maanden nodig (Fibo…), als we dat doortrekken vanuit de top in april 2010 komen we uit op mei 2011. Opvallend is dat dit ongeveer samenvalt met de PI cyclus op 2011.45 van Martin Armstrong. Morgen 31 augustus is volgens Gann een belangrijke datum, zijnde 91 dagen na de top van april. Uitkijken dus…

  3. Avatar

    Deze crisis is gewoon heel anders dan vorige, met uitzondering van de grote depressie dan, terwijl deze wel vergeleken wordt met de anderen, en zo ook beredeneerd wordt. Hierdoor ontstaat een vertroebeld beeld voor analisten en degeen die zich met markten bezig houdt. Deflatie is wat op dit moment alle ‘rekenmodellen’ op z’n kop zet. En strakjes ook landen.Bovendien hebben markten een patroon, en dit patroon waar 2008/2009 onderdeel van was is nog niet ten einde. Al met al is dit een zeer kritisch moment voor markten, laat long gaan nog maar even uit je hoofd, nog even wachten tot 2016 om in te stappen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *