Nikkei breekt 9.000 puntengrens

Ichiro Ozawa heeft zich deze week kandidaat gesteld voor het partijleiderschap van de zittende regeringspartij, de DPJ. Volgende maand gaat hij de concurrentieslag aan met Naoto Kan. Bij winst van Ozawa krijgt Japan haar zesde premier in drie jaar tijd. Voormalig Premier Hatoyama heeft al zijn steun toegezegd aan het Ozawa kamp. Filmpje.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index daalde deze week met -2,05%. De bredere Topix daalde met -1,20%.
  • De yen versterkte 0,99%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 0,2% daalde.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants daalde van 1,18 naar 1,12 euro (-5,08%).

Nikkei breekt 9.000 puntengrens

Er was veel technisch commentaar deze week over de Nikkei index. De graadmeter daalde voor de derde week op rij en kraakte deze week een belangrijke steun rond de 9.000 punten. Dit niveau is belangrijk, omdat deze sinds mei 2009 al vijf keer succesvol stand heeft gehouden (zie grafiek). Na elke test veerde de index behoorlijk op, maar deze week is de steun doorbroken, waardoor de kans op een behoorlijk daling toeneemt, aangezien de volgende steunlijn 2.000 punten lager ligt op 7.000 punten. Tussentijds zou de Nikkei nog een bodem kunnen vinden op 8.700 punten, want dit niveau komt overeen met een fibonacci retracement van 61,8%, op basis van de stijging van de low (7.021 punten) op 13 maart 2009 naar de high (11.408 punten) op 9 april 2010.

Nikkei technische analyse 27 augustus 2010
Nikkei technische analyse 27 augustus 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

De dalende koersen worden veroorzaakt door de zwakke economische groei, deflatie en de angst dat de winsten van exporteurs verder zullen worden aangetast door de sterker wordende yen, die nu rond een 15-jarig hoogtepunt noteert ten opzichte van de dollar.

Exportgroei voor vijfde maand op rij lager

Deze week werd bekend dat de groei van de Japanse export voor de vijfde maand op rij is afgenomen. De topman van Suzuki Motor, Osamu Suzuki, zei dat de dure yen voor een zorgelijk situatie zorgt en dat het een “big impact” op de winst zal hebben. Canon, de grootste cameraproducent ter wereld, liet weten te overwegen om meer productie naar het buitenland te verplaatsen en haar prijzen te herzien om de dure yen het hoofd te bieden.

Premier Kan zet centrale bank onder druk

Ondertussen neemt de paniek onder politici steeds meer toe. Van de overheid wordt verwacht dat ze “iets” doen. Premier Naoto Kan heeft de “onafhankelijke” centrale bank van Japan onder druk gezet om zsm met maatregelen te komen. In anticipatie hierop wist de Nikkei op vrijdag een aanvankelijk verlies om te buigen in een winst van 0,95%.

Premier Kan heeft nog meer kopzorgen. Volgende maand zijn er verkiezingen voor het partijleiderschap van de DPJ. De winnaar wordt automatisch de nieuwe premier. Het is ineens niet meer vanzelfsprekend dat Kan dit gaat winnen, want deze week heeft Ichiro Ozawa zich kandidaat gesteld. Ozawa is de voormalig leider van de partij, maar moest in mei 2009 het veld ruimen, na de beschuldiging dat hij penningen van een bouwbedrijf had aangenomen voor de financiering van zijn campagne. Verder staat hij bekend als iemand die nogal controversiële uitspraken doet. Zo zei hij deze week nog in een speech in Tokio dat Amerikanen veel weg hebben van eencellige organismen. Ondanks dat de burgers hem wel kunnen schieten, heeft Ozawa intern wel veel steun, onder meer van de voormalige premier Hatoyama. Als Ozawa wint dan wordt hij de zesde premier in drie jaar tijd.

Intereffektfunds

Derivatenteam

Gratis nieuwsalert

Als u nog geen abonnement heeft op onze gratis nieuwsalerts kunt u lid worden. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Beleggerskroeg
Kom gezellig meediscussiëren op onze beleggerskroeg: klik hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.