Nico Bakker: let op AEX 301 en 343

Bij daling van de AEX onder de 301 kan de beurs in een vrije val naar 240 geraken. De euro kan licht aantrekken en goud is zinvol als alternatieve belegging. Dat heeft de ervaren technisch analist Nico Bakker gezegd tijdens de jongste live chatsessie van De Kritische Belegger.

Naast concrete uitspraken leverde deze sessie, die een uur duurde, boordevolle tips voor beleggers op.  Vragen als wanneer moet je instappen, wat zijn de instrumenten om dat te bepalen en wanneer zit je scheef kwamen aan bod.

Wij nodigen u uit om ook mee te doen. De chatsessies worden via Skype gehouden. U kunt dit programma gratis downloaden via www.skype.nl. U maakt vervolgens een account aan. Stuur ons uw skypenaam via onze contactpagina zodat u ook kunt meedoen aan onze besloten chatsessies.

Hieronder ziet u het verkorte chatverslag.

AEX

Weg met al die aandelen?

Marcel:  Maar goed, wat ik dan lees is eigenlijk: als de wiedeweer weg met al die aandelen en ga short of doe niets?

Nico Bakker: marcel, volg de markt stap voor stap en gebruik als ezelsbruggetje de “als-dit-dan-dat” strategie: als de markt een kantelpunt uitneemt, impliceert dit iets, daar dan naar handelen.

Mijn marktlens begon al troebel te worden toen de AEX op 358 stond. Op 343 nog een signaal, straks onder 301 een vrije val naar 240…oeps..

Godfried: Maar we hebben op de aex pas een bevestiging voor een volgend signaal naar beneden op 301, als ik het goed lees. Dat betekent dat als je nu iets hebt het moet houden tot die tijd, als die komt.

Nico Bakker: godfried,…dat klopt, 301 is een volgend draaipunt. Maar er waren al eerder, op hogere niveaus, signalen en indicaties om af te bouwen hoor…

Ja, maar eerder waren we niet op de hoogte dus als je nu die richting volgt dan ben je te laat. Ik lees de info zoals je die net schreef. Het gaat om het signaal.

Nico Bakker:  zomerrally? Zou zomaar kunnen, maar dan zie ik eerst de AEX graag boven 343…juist weer zo’n kantelpunt….maar dan mis je toch een stuk? ……klopt, van een vis laat ik ook kop en staart liggen…

Godfried: Oké, concreet dus 343 en 301 in de gaten houden.

Nico Bakker : marcel, momenteel ziet het beleggingslandschap er redelijk bearish uit. 350 zie ik voorlopig niet..

Godfried, op de weekgrafiek zijn dat inderdaad cruciale navigatieniveaus.

Godfried: Wijzigen die punten of zijn ze statisch? Ik kan me voorstellen dat een horizontale lijn betreft maar ook de SMA 55 doet zijn werk en laat de punten veranderen.

Nico Bakker: Godfried, de kantelpunten zijn significante Highs en Lows die middels een specifiek PivotHigh en PivotLow algorimte zichtbaar worden gemaakt. Deze kunnen veranderen in de tijd als er nieuwe highs en lows bij komen. De SMA heeft geen invloed op deze punten.

Godfried: Je schreef:  mijn marktlens bestaat uit de week-candlestick in combinatie met een 55 SMA gemiddelde lijn en een 14 periode dynamissche RSI. Waar komen dan plots die pivots vandaan en waarom gebruik je dan niet wat je aangeeft?

Nico Bakker: Godfried, sorry…de pivots horen ook thuis in mijn marktlens. Als zodanig kan ik richting en spanning, zien en meten…..inclusief draaipunten of navigatieniveaus.

Goud

Heeft de aankoop van fysiek goud enig nut toekomstgericht bekeken?

Nico Bakker Goud aankopen als alternatieve belegging acht ik zinvol. Ook met Turbo’s kun je zorgen voor een intermarket spreiding.

Euro

Shirley: Zal de EURO/USD nu stijgen,want het is weer uit de dalende trend?

Eurodollar kan licht aantrekken naar circa 1,24, dan komt dalende trendlijn op de weekgrafiek weer in beeld.

Wanneer instappen?

Marcel: Nico, ik ben een meester in het verkeerd inspringen in trends….Zo heb ik deze ochtend een put 310 gekocht voor enige bescherming van mijn portefeuille maar prompt sta ik nog meer in het rood. Of  moet ik gewoon even geduld hebben? en zo gaat keer op keer…

Nico Bakker: Marcel, timing is heel moeilijk, dat weet ik, maar als je mijn kantelpunten volgt en daar naar handelt, komt het wel goed. Ik geef overigens condities weer, geen exacte handelsniveaus. Dus je kunt zelf invulling geven. Ook geduld is een schone zaak, dat klopt. Mijn Turbo Tijd Tips lopen soms weken……

Ok ik hou ze in de gaten.

Nico Bakker:Hoe ervaren andere lezers het begrip Timing? Gaat het allemaal naar wens? Waar zitten de knelpunten?

Marcel: Mijn knelpunten zijn steeds als volgt:  ik koop en verkoop steeds te grote aantallen aandelen waarna de verliezen steeds meer oplopen….

Nico Bakker: Jullie kunnen het nu gratis en voor niets aan de beursdokter vragen…….kom maar…

Wat is wijsheid? Ik heb nu ook weer de neiging alles de deur uit te doen. Maar je zal zien dat er dan abrupt een stijging plaatsvindt.

Ruurd: Eerst herstellen dan wegdoen.

Ja, Ruurd, Arcelor bijvoorbeeld gekocht op hoog punt, toch wachten?

Nico Bakker: marcel, te grote posities is nooit goed, dat leidt tot extra emotioneel gedrag. Risico management is super belangrijk. Een vaste investering per trade bijvoorbeeld. En ook niet bijkopen als je scheef zit, niet gaan middelen!!

Met stoploss werken toch.

Nico Bakker: Ruurd, stoploss is prima, al is het maar op papier een van te voren vastgestelde uitstapkoers of exit conditie….

Marcel: Ook niet gaan middelen als de trend down is, en een extra put kopen, bijvoorbeeld nu? omdat er een herstel van bijna 1% naar boven heeft plaatsgevonden… of ga je dan ook van t kluitje in t riet.

Nico Bakker: marcel, je kunt wel posities gaan vergroten als de markt de juiste kant op beweegt. Dat heet scalpen. Maar geen posities vergroten als je scheef zit.

Marcel: met scheef bedoel je, als je al bijvoorbeeld neg ING zit, om er dan op een lager punt nog eens 1000 ofzo bij te kopen?

Nico Bakker: marcel: juist, niet bijkopen in de hoop dat het allemaal wel weer een keer goed komt. Scheve posities afkappen, goeie posities laten lopen….

Wanneer zit je scheef?

Godfried: Maar wanneer is iets scheef? Dat is denk ik moeilijker om te bepalen.

Nico Bakker: Godfried, een scheve positie mag tot op zekere hoogte, tot aan je van tevoren vastgestelde exitconditie.

Godfried: Net is namelijk ook aangegeven dat je geduld moet hebben. Scheef zitten is dus iets dat niet goed te bepalen is.

Marcel: ja wat is scheef? Ik heb nu ruim 7 euro per aandeel Arcelor verloren (en het waren er veel!), maar volgens de technische analyse kan het ook de andere kant op gaan (de positieve). Dus is een exitstrategie subjectief? (wat ben ik bereid maximaal te verliezen).

Nico Bakker: Godfried, blijven zitten tegen beter weten in, stops negeren, exits niet naleven, dat is scheef zitten…..De koers kan best eens tegen je ingaan, zonder dat de koopconditie (in geval van long) vervalt. Dan moet je inderdaad wel eens geduld hebben. Kijk maar eens naar mijn uitstaande Turbo Tips. Daar zitten er een paar tussen die nog niet exact doen wat ik er van verwacht, dus wacht ik af, tenzij mijn entry conditie wijzigt.

Marcel, ja koersen kunnen omlaag en omhoog, dat is niet zo interessant…Exits kunnen subjectief (op basis van de grafiek) maar ook objectief worden vastgesteld met indicatoren. Ik gebruik een mix.

Mijn marktlens bestaat uit de week-candlestick in combinatie met een 55 SMA gemiddelde lijn en een 14 periode dynamissche RSI.

Overigens kunt u op ons forum altijd vragen stellen.

Forum

Steeds meer bezoekers doen mee aan ons FORUM. Het biedt de gelegenheid om onderling kennis en van gedachten te wisselen.

Wij hebben forums over de AEX, GoudGann,TomTom,ING en Aegon.

Daarnaast  hebben wij ook een subforum voor beginners. Bij beleggen zijn veel termen noodzakelijkerwijs gestandaardiseerd net zoals bij elk ander gebied. Het gevolg is echter dat het voor beginners moeilijk te doorgronden is. Bijvoorbeeld wat is een stoploss, wat zijn weerstand en steunniveau’s. Wat is een stop limiet order, Wat is het minimum kapitaal om te starten?

De bedoeling is om vragen te stellen en actief elkaar te helpen bij termen die u niet weet.

Stelt u zelf voor in deze topic:

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/topic/even-voorstellen

Registreren voor het forum kan via deze link: Klik hier

6 gedachten over “Nico Bakker: let op AEX 301 en 343”

 1. Wanneer je nog geld op de bank hebt staan, kun je het beste aandelen kopen, maar wanneer, hoe ver gaan we naar beneden.
  Er komt een eind aan de euro, de schulden zijn te hoog opgelopen, kunnen ze nooit terug betalen, straks krijg je inflatie, messchien wel 30—-40 %, dan kun je beter in aandelen zitten.

 2. Wat gedachten:
  Aandelen kopen: de aandelenhandel wordt beheerst en gedaan door de wereldbanken, Bis, de FEd, ECB en hedge funds en Goldman Sachs.

  Dat is manipulatie in en op meerdere gebied en ben je als kleine belegger slachtoffer… nooit meester.
  je kan als slachtoffer geen controle krijgen over hoe en wat je aandelen doen.

  Aandelen en hun koers hebben niets meer te maken met t bedrijf.! Niets….bestudeer dat eens.
  Ze hebben aandelen losgekoppeld door trading technieken en macht. Je bent een speelbal.

  Inflatie…. natuurlijk grondstoffen, brood, voeding, specerijen etc.. etc..gaan de lucht in.
  Geld wordt minder waard…. is t al doch je merkt t later in de tijd.
  Inflatie en cijfers worden verborgen gehouden.

  Omdat geld wordt bijgedrukt als oude kranten is inflatie er ook voor goud, zilver e.a. edele metalen, grondstoffen e.a.

  Dus beide zijn okee alleen hoe gebruik je ze. Korte termijn: een uur, een dag, een week of een maand voor aandelen is lang genoeg hoe langer in je bezit hoe meer je gemanipuleerd wordt… dus verliest.

  Aandelen goed voor even….. niet te lang en op de beweeglijkheid ervan kan je verdienen.
  Grondstoffen, grond, huizen zijn vaster en stabieler doch minder spectakel..en voor maanden en jaren.

  Grondstoffen, huizen, grond e.a. zijn niet interessant voor de wereldbanken, goldmans Sachs en Bis, ECB en o.w.g.-gespuis.

 3. Wat gedachten : De Aex beweegt nu al maanden tussen globaal 310 en 340. Waarom en hoe en hoelang nog

  Dit kan maanden duren tot de herfst zelfs omdat de aandelenkoersen niet meer of minder zijn manipulatie van de wereldbanken en Bis, FEd, Ecb, Goldman Sachs.Om hun patroon en manipulatie niet helemaal belachelijk doorzichtig te maken krijg je straks een uitschieter naar boven of naar beneden.Bijv. AEX op 280 of 354.

  Met aandelen ben je hun speelbal en alleen door tech analyse of ander hulpmiddel kan je een beetje meester over deze situatie worden. Een beetje een heel klein beetje. De wereldbanken en goldman sachs zoeken geen meesters alleen slachtoffers of zij
  die gepiemeld willen worden.

 4. Er komt dus geen einde aan de euro. Omdat je niet weet en beseft wie de euro heeft opgezet en met welk doel.
  De Eu is een Unie een unie van het owg -one world goverment.

  OWG is Bilderberg, skull and bones , Trilateral com, wereldbanken, Fed, BIS, EcB en Rockefeller.

  Die laten de euro niet stuk gaan. Landen mogen stuk in de Eu doch niet de munt.
  Zij bezitten zoveel macht geld en hulpmiddelen dat er meerdere landen stuk kunnen in hun Unie doch de munt en de unie niet.
  De chaos is gecontroleerd en komt hen goed uit. Klinkt wat vreemd doch bestudeer zelve.

  De euro kan niet verdwijnen want Zij geven hun werk van nu al meer als 60 jaar niet op.

  De euro en de EU daar had niemand om gevraagd en de reden van oprichting, hoe, waarom door wie en hoe is nooit de burger gesteld
  Deze zijn van boven af opgelegd en doorgeduwd.
  Niemand kan de vraag beantwoorden waarom europa nu opeens een moest worden en waarom .

  De euro werd ingevoerd met het argument dat onze export zou verbeteren. Nu de cijfers laten zien dat onze export alleen maar verminderd is sinds de invoering van de euro.
  Waarom komt dat niet in de media. Wie controleert de media.

 5. Inderdaad Max, dat heb je goed gezien. De euro is inmiddels weer goed opweg en die zal niet verdwijnen aankomende 10 jaar. Uiteindelijk zal al het geld verdwijnen, maar dat kan nog wel 10 tot 15 jaar duren. Ik verwacht dat we nu nog niet een systeem crash krijgen, maar over een jaar of 7 zal het toch gaan gebeuren. Daarna wordt het nieuwe geld/credit systeem opgezet.

  Mogelijk is aankomende 2 jaar geld meer waard dan aandelen. Het duurt nu niet lang meer voordat wij een forse dip gaan krijgen en dat zou 2 tot 3 jaar kunnen aanhouden.

  Maar wist je ook dat zij markten manipuleren en werken met astrologie?

  Daarom is astrologie zo belangrijk. Enkele interessante quotes kwam ik tegen.

  A life without knowledge of the stars’ plan is contrary to all law and order”
  – Nostradamus

  “The stars are the elixir of life” “All great spirits have encountered opposition from mediocre minds”
  – A. Einstein

  “Millionaires don’t use astrology, billionaires do!”
  J.P. Morgan

  “God placed the stars in the heavens for more than the sake of beauty. He gave them to us for interpretation so that we may live a more productive life”
  – Paracelcus

  Astrologie is veel belangrijker dan TA of nieuws. Op basis van TA en nieuws kan niemand de markten voorspellen, maar met astrologie wel.

  We krijgen geen inflatie aankomende jaren, maar ik verwacht deflatie. Er is niet teveel geld in de economie, maar schuld. Tegenover elke euro of dollar staan tig schuldeisers. Dus echt geld is schaars.

  Stellen dat de dollar 97% in waarde is gedaald, is hetzelfde als stellen dat de schuldenberg met 3300% is toegenomen. Geld is gedekt door schuld. Van elke dollar aan schuld die er openstaat is slechts $ 0,03 echt geld en de rest is gebakken lucht.

  Daarom snap ik nog steeds niet dat iedereen spreekt over een overvloed aan geld in de economie. Het is schuld en dat gaat altijd gepaard met deleverage en deflatie.

  Dit is niet als 1929, maar zoals the South Sea Bubble van 1720. De Nederlandse huizenmarkt staat nu net zo hoog als in 1736. Tussen 1736 – 2008 is een woning nog nooit zo duur geweest. Dus ook dat zal in elkaar storten. -50% is zeer realistisch. Mogelijk zal de huizenmarkt pas in 2013/2014 bodemen.

  De enige kans op inflatie is wanneer dit jaar heel de economie in elkaar stort en anders zal er deflatie ontstaan. Amerika is het heel anders en daar is de kans op inflatie vele malen groter, maar dat is nu nog niet de grootste dreiging.

  We naderen nu echt de periode van langdurige dalingen waarbij ook grondstoffen in waarde kunnen dalen. Dus inflatie van 30/40% is nu niet aan de orde. Dat zal nog jaren duren, tenzij alles in elkaar klapt.

  Vooral de periode eind juli/begin augustus kan heftig zijn. Ook ergens rond oktober kunnen we wat spektakel zien. Pas in het laatste kwartaal dient er zich mogelijk een mooie koopkans aan, misschien al iets eerder zelfs.

  De periode vanaf 5 juli t/m 4 augustus is zo te zien erg negatief, vooral na 22 juli. waarbij ik denk dat de daling vanaf 5 juli zou kunnen versnellen en 9-juli een tussenbodem voor een kleine opleving.

  Daarna is de periode 23-juli t/m 4-aug (30-juli) belangrijk. Rond 30 juli verwacht ik toppen en bodems bij meerdere markten. Bodem voor beurzen, grondstoffen en goud en een top in de euro. Dus juli zal ik voornamelijk short zitten. Augustus mogelijk weer even long. (7 t/m 17 aug??)

  Indien ik kijk naar de factor tijd, dan kom ik uit rond 2 augustus. Dus mogelijk bereiken we rond die tijd een belangrijke bodem. 30-juli – 4 aug.

  Dus 5-juli t/m 4 aug is negatief. Vanaf 7-aug is Venus actief en zo te zien positief voor een opleving. Maar goed zover is het nog lang niet. Eerst maar eens de week van 5 t/m 9 juli afwachten.

  Ik zal nog een grafiek in het forum plaatsen, dan kan je zien waarom de kans groot is op hervatting van de daling.

  Short tot uiterlijk 4 aug en daarna weer long tot ??? Al eerder gaf ik een koers aan van 257 en dat is nog steeds haalbaar begin augustus.

  Indien het uitkomt, dan is 257 uiterlijk 7-aug een perfect moment om long te gaan.

  Zoals het er nu naar uitziet verwacht ik op 9-juli een koers van 288. Maar dan moeten we begin van de week wel dalen, anders halen we het niet.

  Nu noteren we op 308,20, dus dat zou inhouden een verlies van 6,5%.

  Neem zelf een beslissing. Dit dient niet als advies, maar als mijn mening. Ik ben benieuwd naar julie verwachting.

  9-juli 288
  6 augustus 257
  17 augustus 300
  26 augustus bodem
  19 september top
  1 oktober bodem

  Maar goed het blijft leuk om een verwachting te schetsen voor aankomende maanden. Het zou wel sterk zijn indien het uitkomt, maar tot op heden is dit mijn beste onderbouwing.

  Iemand een andere mening?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.