Dodelijke kruis voor Nikkei

Vakantievierende Chinezen zijn in toenemende mate te vinden in Japan. Vorig jaar bezocht een recordaantal van 481.696 Chinezen Japan, een toename van 20% ten opzichte van 2007. In tegenstelling tot Westerse toeristen komen de Chinezen vooral voor het shoppen.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index daalde deze week met 5,48%. De bredere Topix daalde met 4,19%.
  • De yen versterkte 0,35%, waardoor de Topix in euro’s gemeten met 3,84% daalde.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants daalde van 1,42 naar 1,20 euro (15,49%).

De Nikkei sloot de week af op 9203,71, een 7-maands dieptepunt. Begin dit jaar was de verwachting dat Japan andere beurzen zelfs ging outperformen, doordat het export-gerichte Japan bij herstel van de wereldeconomie bovengemiddeld kan profiteren. Het eerste kwartaal kwam deze verwachting uit en steeg de Topix met 7,85% en het Japanse warrant fonds met 23,97%.

Economisch herstel zwakt af

De situatie staat er momenteel anders voor door een aantal zaken. Ten eerste laten de Japanse exportcijfers en leading indicators wereldwijd (OECD) een piek zien en duiden op een groeivertraging van de wereldhandel. Gezien de deze week gepubliceerde zwakke cijfers over de Amerikaanse banen- en huizenmarkt blijkt het herstel nog broos. Ook in China neemt de economische groei af en Europa kampt met het terugdringen van overheidsschulden.

Ten tweede was de hoop gevestigd op de hervormingen die de nieuwe regering onder leiding van Hatoyama wilde doorvoeren. De Democratische Partij Japan (DPJ) van Hatoyama nam vorig jaar de macht over van de liberalen (LDP), die vrijwel onafgebroken aan de macht zijn geweest sinds 1955. Hatoyama is echter een van de kortst-zittende ministers-presidenten gebleken (negen maanden) en een politieke impasse dreigt indien de DPJ de meerderheid verliest bij de aanstaande Hogerhuisverkiezingen in juli. De LDP kan dan alle door de DPJ ingediende wetsvoorstellen in het Lagerhuis dwarsbomen in het Hogerhuis.

Ten derde wilde Hatoyama de koopkracht van consumenten stimuleren. Zijn (tijdelijk) opvolger en partijgenoot Naoto Kan zegt dat ook te willen maar stelt wel een verhoging van de BTW van 5% naar 10% voor. Koopkrachtverbetering voor consumenten is dan zeer onwaarschijnlijk. Dus mocht de DPJ onder leiding van Kan wel de Hogerhuisverkiezingen winnen, zal de binnenlandse vraag in ieder geval niet gestimuleerd worden.

Nikkei technisch gezien

Op technisch vlak test de Nikkei dezer dagen mogelijk de steun van 9050. Zowel de Nikkei en de Topix laten een dead cross (50d-200d) zien en voor de S&P500 lijkt dat binnenkort ook te gebeuren. De laatste dead cross voor de Nikkei was in september 2007 en luidde een daling in van meer dan 55% tot het dieptepunt van 28 oktober 2008. Het is dus oppassen geblazen en gekozen kan worden om in tijden van dalingen meer cash aan te houden.

Daarnaast zetten we in op blijvende trends die ongeacht of het herstel van de wereldhandel aanhoudt zullen doorzetten. Eén daarvan is de (in eerdere berichten genoemde) transitie binnen China van arbeidsintensief naar kapitaalintensief. Japanse bedrijven, vooral in de machinerie en automatisering, zullen hiervan kunnen profiteren.

Winkelverkopen stijgen minder hard dan verwacht

Overig nieuws deze week betrof de nieuwste cijfers over de winkelverkopen in mei, die 2,8% toenamen vergeleken met een jaar eerder en waren lager dan de consensusverwachting van 4,8%. Daarnaast werd bekend dat de werkloosheid in mei is gestegen naar 5,2% terwijl door economen op een lichte daling naar 5% was gerekend.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.