De aandelenmarkten bevinden zich op dit moment in een tijds/prijsframe, waar een trenddraai hoge ogen gooit, zonder nu precies te weten of het een belangrijke wordt.
Het kat en muisspel, waar de VS aan de gestelde tijds/prijsdoelen heeft voldaan voor topvorming houdt dus nog aan, daar de AEX bijvoorbeeld nog niet aan het gestelde doel heeft voldaan van 359+ minimaal.
Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)
Technische analyse is echter geen pure wetenschap en non-confirmaties (markten die niet in sync lopen) zijn eerder regel dan uitzondering. Ik bedoel daarmee dat zelden aan de perfecte koop – of verkoop set-up voldaan wordt. Het zou ook te gemakkelijk worden als we allemaal overtuigd zijn op enig moment van een draai.
Ook Arcelor Mittal heeft nog niet aan het prijsdoel voldaan. Dit suggereert allemaal dat we mogelijk toch nog een blow-off opwaarts kunnen verwachten. Maar als die toch niet komt, bijvoorbeeld vanwege behalen doelen VS, dan zeg ik natuurlijk dat Gann TIJD belangrijker vond dan prijs en dat is nog waar ook.
Dit is niet flauw bedoeld, maar geeft aan hoe om te gaan met de kennis van nu. De zeer korte termijn trends zijn nog opwaarts, maar er komen nog significante data vandaag vanuit de VS zoals consumentenvertrouwen en de optie-expiraties spelen mogelijk ook een rol van betekenis bij het nog niet capituleren van de opwaartse trend. Anders gezegd: Een slecht slot in Wall Street vanavond zal maandag Europa ‘verrassen’ waarna het allemaal duidelijker zal worden, iets wat nu dus nog niet het geval is.
Relatieve sterkte Randstad en AEX
Zoals u wellicht nog weet, vind ik de relatieve sterkte tussen Randstad en de AEX interessant te volgen, daar Randstad een vroege indicator is waar het gaat om te verwachten optimisme of niet. Onderstaand plaatje laat zien dat, waar de AEX nieuwe toppen zet, Randstad daar veel moeite mee heeft, ondanks de mooie order die ze deze week kregen.
En dat is op zich ook al interessant, want als Randstad meer mag groeien door dit ‘werk’ wat niet vertaald wordt door enthousiaste kopers, is dat een veeg teken, een teken van vermoeidheid. Ofwel, het goede nieuws lijkt reeds ingeprijsd. De relatieve sterkte tussen beide is nog in voordeel van Randstad, maar er is weinig nodig dat te doen omslaan, daar de lijnen erg dicht bij elkaar liggen en nagenoeg horizontaal bewegen. Het momentum (snelheid) van het ‘outperformen’ van Randstad neemt dus zichtbaar af.
Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)
Conclusie:
Hoewel de meest optimale setup van een neerwaarts gerichte positie er in de AEX nog niet is, neem ik toch een zij het nog kleine speculatieve shortpositie in. Het is dus niet bedoeld voor beleggers die op safe willen spelen.
Deze trade is dus vooral gebaseerd op het behalen van de tijd/prijs doelen op Wall Street, waardoor ik niet meer reken op 359+ in de AEX.
Dit kan dus nog steeds wel geschieden, maar de waarschijnlijkheid neemt gewoon sterk af. Vandaar dat ik geen grote positie inneem nu, maar die zal uitbreiden als er duidelijker signalen beschikbaar komen. Een abrupte draai kan immers elk moment geschieden.
Posities:
Entry short op 351.50, stoploss, 365 op close, koersdoel 322.
Gratis e-mail alert
Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.
Forum
Ook een mening over de AEX en beurzen? Spreek erover mee op ons FORUM, kom er snel een kijkje nemen. En, laat er uw visie ook achter wat ieder op prijs stelt. Inloggen op ons FORUM kan via deze link ….
Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link:Â https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php
Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder
Meer informatie over de analist kunt u vinden op:http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp
Start met Automatisch Beleggen
Beleggers verwachten een AEX-stand van 545 in september. Dat is duidelijk positiever dan de stand die vorige maand werd voorspeld voor augustus (501).
De herstelbewegingen in de meeste indices zagen we in de afgelopen weken steeds verder versteilen waardoor er sprake is van een blow-off beweging.
Hoeveel opwaartse ruimte is er nog, en komt er nog wel een forse terugval?
De huidige ‘zijwaartse’ trend ontwikkelt zich nog steeds binnen de grenzen van de lange dalende tendens. De opgaande beweging lijkt in zijn eindfase te zitten.
Cees,
Je zou haast gaan denken dat het je volharding of standvastigheid is geweest die de beurzen deed draaien. Wat een perfecte timing zeg. Misschien is het nog wat vroeg om de trend nu al dood te verklaren, maar de S&P maakte vandaag in 1 dag een hele week winst ongedaan. Ze sluit ook nog eens duidelijk onder de 1200 en de weekly close komt daarme niet voorbij de 1200. Een een brug te ver blijkbaar. Zelfde geldt voor Dowjones. Op weekly close niet voorbij de 11000.
Je mag denk ik wel aannemen dat het nieuws van het beste jongetje van de klas GoldmanSachs een voldoende sterke trigger kan zijn om de trend op z’n minst op korte termijn te laten draaien. Ãœberhaupt toch wel bijzonder hoe zo’n bericht feitelijk al weken, zo niet maanden ‘in de maak’ is. Een schokkende stijging met als anticlimax een schokkende onthulling. Het lijkt wel bewust getimed door de ‘God’ van GS om zodoende ook aan de short-kant nog flink te verdienen.
Ik was nog even benieuwd welke niveaus doorslag gaan geven of de trend voor lagere termijn ook gedraaid is. Ik bedoel: op welk niveaus kunnen we een rebound verwachten?
als de geschiedenis een gids mag zijn is het nog te vroeg om van de stier te springen die niemand gelooft. Het blijkt gewoon het opladen van de batterij te zijn
@ Marcel, bedankt voor je weer goede bijdrage. De timing bleek inderdaad perfect en achteraf stel ik vast dat de highest high van de AEX eerder deze week toch de high al was en kwam net een punt te kort voor perfectie. Maar tijd is belangrijker dus besloot ik toch wat te doen.
En ja, het is idd frappant hoe de lange voorbereidingen van de SEC pas gisteren, na behalen prijstijddoelen een climax kreeg. Ik had dit nooit verwacht, dacht dat banken nu hun les wel geleerd hadden. En dat maakt het meteen interessant, want Joe Sixpack zal, na de uitgekeerde miljardenbonussen eind vorig jaar in opstand komen als het weer echt fout mocht gaan.
En Bernanke is ook niet amused, want die pompt wat ie kan om de zaak te redden. De vraag is echter of hier wel kruid tegen gewassen is.
Ik neem dit ‘incident’ serieus, waarmee ik bedoel dat de kans dat deze top echt belangrijk is, erg groot is. Had liever slecht consumentenvertrouwen gezien, dat kan je wel weer rechtzetten, maar wat GS flikt, na echec met Griekenland, gaat alle perken te buiten. Stelletje arrogante…..ze maken meer kapot dan ons lief is.
Het vertrouwen in de financiele sector was al tot een dieptepunt gedaald en wordt er ..terecht…niet beter op zo. De goeien lijden zoals altijd onder de kwaaien.
Anyway: De trend lijkt dus inderdaad gedraaid en de aard van het nieuws (weer een bom onder financiele systeem van bedrog?) is van een ernstige categorie. Elliott-wavers zouden dit als een primary top kunnen beschouwen en dat is op basis van dit nieuws best te verdedigen ook nog.
Dat impliceert dus dat deze top belangrijker is dan we durven vermoeden. ik had en heb nog steeds de hoop dat we in een langjarig zijwaarts scenario terechtkomen, maar gelet op bovenstaande is er weinig nodig een vrije val in te zetten als iedereen door die ene deur wil vluchten.
Dat maakt je vraag waar een bounce verwacht mag worden ook zo boeiend. Ik houd 345 als eerste steun aan, vervolgens 322. Duidelijk is nu wel dat naar aanleiding van bovenstaande een meevallend scenario lastiger wordt te verdedigen. Maar zoals altijd weten we dat nu niet, dus komt tijd, komt raad.
@ Onno: Tenzij het einde van de wereld nabij is, is je stelling altijd juist. De batterij moet opgeladen, maar maakt wel verschil of die opgeladen is op 290 of 140. Of enig ander nivo.
Prachtig stukje timing Cees !
Volgen met een korte stop… want je weet maar nooit wat ze in de hoed hebben .. 🙂
Vriendelijke groet,
Jan 😉