Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Japanse beurs weer in trek

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken was deze week in Japan. Onder meer is er gesproken over innovatie, energie en het Nederlandse investeringsklimaat voor Japanse bedrijven. Momenteel zijn er meer dan vierhonderd Japanse bedrijven actief in Nederland. Die zijn goed voor 27.000 banen. In 2009 bedroeg de handelsbalans tussen Nederland en Japan ongeveer 10 miljard euro. Binnen de EU is Nederland de tweede exportbestemming voor Japanse producten. Japan is na de VS de grootste investeerder in Nederlandse werkgelegenheid van buiten de EU.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index daalde deze week met 0,91%. De bredere Topix daalde met 0,06%.
  • De yen steeg 0,10%, waardoor de Topix in euro’s gemeten nagenoeg onveranderd bleef.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants eindigde eveneens onveranderd op 1,86 euro.

Grote stijging in nieuwe beleggingsrekeningen Nomura

Buitenlandse beleggers hebben de weg naar de Japanse beurs weer gevonden en veel professionele beleggers zijn de laatste tijd van een onderweging in Japan naar een overweging gegaan. Japanners hervinden ook hun interesse in de beurs. Zo zou de Japanse broker Nomura over het afgelopen fiscale boekjaar, eindigend op 31 maart, meer dan 303.000 nieuwe beleggers hebben verwelkomd. Dit is de grootste stijging in minstens een decennium. Het totale aantal beleggersrekeningen bij de broker komt daarmee op 4,8 miljoen.

Door de IPO (beursgang) begin deze maand van Dai-ichi Life Insurance, werelds grootste IPO sinds Visa in 2008 naar de beurs ging, kan de interesse verder zijn toegenomen voor beleggersrekeningen. Nomura dat Dai-ichi naar de beurs heeft gebracht, kan naast de commissies die het daarvan heeft mogen innen, verder profiteren van de nieuwe beleggersrekeningen die ook nog dit kwartaal worden geopend. Wij hebben Nomura overigens in de portefeuille.

Verwachting economische groei door analisten van Morgan Stanley verhoogd

Analisten van Morgan Stanley hebben onlangs hun outlook voor Japan bijgesteld. Waar zij in maart nog een groei van het BBP verwachtten van 1,8% voor 2010, voorzien zij nu een groei van 2,7%. De positieve bijstellingen zijn het gevolg van goede exportcijfers naar Azië en herstel in de private sector. Daarnaast verwachten zij dat het nog enkele kwartalen zal duren alvorens de centrale bank (BOJ) de monetaire verruimende maatregelen zal terugdraaien. Voorlopig lijkt er van oververhitting totaal geen sprake. Zo geeft de meerderheid van de Japanse bedrijven, die ondervraagd zijn in de belangrijke Tankan enquête, aan nog teveel productiecapaciteit te hebben.

Arbeidsparticipatie vrouwen als oplossing voor vergrijzingsprobleem

De ongunstige demografie in Japan wordt vaak genoemd als het gaat om knelpunten voor economische groei. Door vergrijzing neemt namelijk de beroepsbevolking af en Japanners hebben weinig op met immigratie om zo het toekomstige tekort aan arbeidskrachten op te lossen.

Men kan zich afvragen of het hoge welvaartsniveau op deze manier dan wel kan worden gehandhaafd. Maar wellicht laat Japan zich het best met Zwitserland vergelijken en lukt het wel. Mocht het niet dreigen te lukken, kunnen enkele oplossingen heil bieden. Zo hebben Japanse wetenschappers een robopak ontwikkeld waarmee oudere boeren zware werkzaamheden kunnen blijven verrichten ondanks hun leeftijd. Tweederde van de Japanse boeren is ouder dan 65 jaar.

Een andere oplossing, dat wellicht meer zoden aan de dijk zet, ligt in de arbeidsparticipatie van vrouwen. De arbeidsparticipatie van vrouwen in Japan ligt nu nog laag, maar wanneer dit ongebruikte reservoir van arbeidskrachten wordt aangesproken, kan een groot gedeelte van de afname in de beroepsbevolking worden opgevangen. Het uitzendbedrijf Temp probeert hieraan bij te dragen, door banen zo in te richten dat het voor vrouwen met jonge kinderen aantrekkelijker wordt te gaan werken, bijvoorbeeld met banen van 10.00 tot 16.00u. In de portefeuille hebben we deze week de posities in Nippon Steel en de bank SMFG doorgerold, omdat de looptijd was afgenomen. Verder zijn er warrants op de Topix bijgekocht.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *