Het beste van twee werelden

Tip van de week: DWS Invest Convertibles

Na de rally sinds eind februari lijken de beurzen voor even uitgeraasd. Niet vreemd want zo’n beetje alles is zwaar overbought. Een kleine correctie van 3-5 % of misschien iets meer ligt op de loer.

Voor beleggers die wel graag mee willen blijven doen aan de sinds maart 2009 ingezette rally – en gezien de economische cijfers is de kans reëel dat deze rally zich voortzet – zijn converteerbare obligaties een mooi beleggingsinstrument. Een converteerbare obligatie is op zeker moment converteerbaar in aandelen van het emitterende bedrijf. Wanneer de rally voortzet profiteert u als belegger dus mee van de koersstijging. Wanneer de koersen daarentegen gaan zakken bent u obligatiehouder van het betreffende bedrijf en bent u in ieder geval gerechtigd op een jaarlijkse couponrente en aan het einde van de looptijd van volledige aflossing van uw investering.

U heeft dus het beste van twee werelden: gaat het slecht dan bent u obligatiehouder, gaat het goed dan kunt u aandeelhouder worden. Vandaar ook de naam convertible.  U kunt uiteraard individuele converteerbare obligaties aanschaffen maar u kunt ook kiezen voor ruime wereldwijde spreiding via een gespecialiseerd fonds.

Een goed fonds  in deze categorie is DWS Invest Convertibles van Deutsche Bank. Het investeert wereldwijd in converteerbare obligaties. Wat u kunt verwachten van een dergelijk fonds blijkt uit de resultaten van de afgelopen jaren: in 2008 verloor het fonds 20,6 % tegen de AEX 52 %. En in 2009 realiseerde DWS een rendement van 21,2 % tegen de AEX van 36 %. YTD is het rendement van DWS 6,36 %.

Kortweg kun je stellen dat het fonds in slechte tijden veel minder verliest en in goede tijden minder verdient. Een gematigder resultaat. Maar op de lange termijn wel beter: over de afgelopen 5 jaar was het rendement 6,3 % gemiddeld per jaar. Dat had een belegger in AEX-aandelen nooit gemaakt.

Een overzicht van de rendementen van de alle Tips van de week vindt u hier.

Welke trackers of beleggingsfondsen heeft u in uw portefeuille die genoemd zijn in de Tip van de week? Plaats op ons forum uw reactie. Klik hier

Datum advies: 19 april 2010
Koers: € 135,38
Actuele koers: Klik hier
ISIN Code: LU0179220412

Ondergetekende heeft zelf geen positie in dit fonds. Cliënten wel. De redactie heeft geen positie in dit effect. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan-willem Nijkamp
Inmaxxa Vermogensbeheer

[advertentie]

Wilt u dit fonds kopen tegen 90% lagere transactiekosten dan bij banken en brokers? KLIK dan hier.

[einde advertentie]

1 gedachte over “Het beste van twee werelden”

  1. Dit fonds heeft het op zich zeker goed gedaan, maar convertible bonds hebben vooral geprofiteerd van de sterk gedaalde risico-opslagen. Hedgefondsen die vooral in dit type leningen belegden om er arbitrage op te kunnen doen, moesten in 2008 en begin 2009 gedwongen uit deze leningen. De koersen van convertibles waren daarom extra hard geraakt. De koersen zijn nu hersteld en het spel van dalende risico-opslagen is grotendeels gespeeld. Blijft over een fonds met een negatief effectief rendement en een lage delta met aandelen (0.4). Knappe jongens als ze vanaf nu in het komende jaar na kosten (ong. 1.4%) nog een goed rendement laten zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.