Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laatste spurt AEX, koop Goud

De AEX is in het laatste stukje van de stijging. ASML is bezig met topvorming en kan fors dalen. Er is een koopsignaal in goud. Daarnaast bespreking olie en Britse pond. Dat waren onderwerpen die besproken werden in de jongste live chatsessie van De Kritische Belegger met technisch analist Dick Otto.

Deelnemers konden hem vragen stellen over de ontwikkelingen op de financiële markten. Hieronder het verslag (verkort) Aan de sessie deden verschillende deelnemers mee. U kunt ook meedoen. Zie hieronder.

Forum

Steeds meer bezoekers doen mee aan ons FORUM. Het biedt de gelegenheid om onderling kennis en van gedachten te wisselen.

Wij hebben forums over de AEX, GoudGann,TomTom,ING en Aegon.

Sinds kort hebben wij ook een subforum voor beginners: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/forum/beginners

Bij beleggen zijn veel termen noodzakelijkerwijs gestandaardiseerd net zoals bij elk ander gebied. Het gevolg is echter dat het voor beginners moeilijk te doorgronden is. Bijvoorbeeeld wat is een stoploss, wat zijn weerstand en steunniveau’s. Wat is een stop limiet order, Wat is het minimum kapitaal om te starten?

De bedoeling is om vragen te stellen en actief elkaar te helpen bij termen die u niet weet.

Stel u zelf voor in deze topic:

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/topic/even-voorstellen

Registreren voor het forum kan via deze link: Klik hier

Laatste spurt AEX

We lezen veel dat we naar 360-370 gaan. Als ik de afgelopen paar dagen bekijk dan lijkt de AEX af te zwakken. Zou die 360 of hoger nu nog wel komen?

Ook wij verwachten dat we ons bevinden in het laatste stukje van de stijging. De kans bestaat inderdaad dat er nog een nieuwe top volgt, zoals in de onderstaande grafiek zichtbaar is gemaakt. Maar al met al het laatste stuk van de stijging. Om het keerpunt te bepalen zoeken wij dan naar een eerste trendmatige neerwaartse beweging.

Die vanzojuist is dan nog te klein, bijvoorbeeld een daling naar de 340-345 zone, dat kan al genoeg zien om houvast te geven voor de middellange termijn.

Op korte termijn dus: vleesch noch visch… maar zeker geen langere termijn koopmomenten meer.

AEX 15 april 2010
AEX 15 april 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Er wordt heel veel gerekend met 703,18 van 5 sept 2000 echter….naar mijn smaak ligt een werkelijke top in juni 1998. Kun je je iets voorstellen bij een irregular beweging waarbij de top in 2000 een B-wave is?

Wat ons betreft niet waarschijnlijk nee. De verhoudingen tussen golf A en golf C voldoen niet. Bovendien is de interne wavecount van de bodem in 1987 naar de top in 2000 onzes inziens juist.  Golf 1-2 in 1989-1991 golf 3-4 in 1998 en golf 5 van 5 in 2000.

Als dat zo is, dan wordt het alleen maar erger qua uitkomst.

Golf 5 heeft bovendien 5 golven in een kenmerkend patroon voor de laatste top.

Mogelijk ja

Ik zou namelijk de komende top als D van een Ending Diagonal down over lagere tijd willen betitelen.  Als dit een D-top is….dan komen we met een uiteindelijke 160-100 nog goed weg.

Is 2000 de top…tsja….dan zijn we nu met een heel ander scenario bezig en wordt het tot 2017 bepaald heel veel minder vrolijk dan een ieder zich kan voorstellen.

Duidelijk, bedankt.

Grootste stijgers zullen het sterkst dalen

Heb je ook adviezen over een hele sector? Ik noem met name de financiële sector.

De aandelenmarkten in zijn geheel wel: topvorming, we naderen een top, dat is breed gedragen over de sectoren. Wat wel verwacht kan worden is dat de aandelen die fors zijn hersteld sneller zullen dalen. Als wij analyses maken dan doen we dat altijd op basis van het aandeel of de markt zelf en kijken niet naar correlaties e.d. Een witte raaf komt regelmatig voor.

Topvorming ASML

ASML kreeg vanmorgen een upgrade naar EUR 35. Is dat technisch verantwoord?

<Op het moment van schrijven heeft Matrix geen positie privé of voor cliënten in ASML><disclaimer AFM>.

€ 35,- is erg ambitieus wat ons betreft. Er is nog wel wat ruimte, maar op termijn is een daling het meest waarschijnlijk. Topvorming tussen het huidige niveau en de € 30,- zone om vervolgens minimaal te corigeren naar de € 20,- zone en mogelijk zelfs dieper.

Koopsignaal Goud

Nog een andere concrete vraag over een markt?

Goud.

Goed moment om naar Goud te kijken. Daar kunnen we heel duidelijk over zijn. We verwachten een voortzetting van de stijging tot boven de toppen. Belangrijke koersdoelen tussen 1225 en 1300 om vervolgens weer fors te corrigeren.

Op korte termijn interessant om van te profiteren, van dat laatste stuk stijging.

Fysiek of mijnen? Ik heb wat mijnen en die kan ik gewoon beste vasthouden, dan?

De analyse is gemaakt op de Goudprijs, een stijging daarvan zal niet slecht zijn voor de mijnen, echter, Goud is op dit moment een koopsignaal, wij hebben niet naar de grafieken van de mijnen gekeken, dus daar geven wij geen hard oordeel over.

Goudprijs Technische Analyse 15 april 2010
Goudprijs Technische Analyse 15 april 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Olie

Wat denk je over Olie?

Wij verwachten geen versnelling meer. Eerder een wat onrustiger laatste deel van de stijging om vervolgens te corrigeren naar de $60,- zone. Geen hard moment om iets te doen. Nog even langs de zijlijn blijven tot de markt is uitgetopt en een eerste aanzet maakt tot een daling. Bijvoorbeeld minimaal naar 80-78.

Olieprijs Technische analyse 15 april 2010
Olieprijs Technische analyse 15 april 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Britse pond naar 1 euro

Is er iets te zeggen over de koers van het Britse pond??

Het patroon van de GBP laat een duidelijke wigvorm zien. Een patroon dat in “standaard” technische analyse is gedefinieerd, maar ook een Elliott Wave patroon. Wij verwachten dat het patroon aan de bovenzijde zal worden doorbroken uiteindelijk, met koersdoelen richting 1.00.

Euro-Britse pond Technische analyse 15 april 2010
Euro-Britse pond Technische analyse 15 april 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Einde verslag.

Dick Ottto, directeur van Matrix Asset Management heeft op het moment van schrijven privé geen enkel belang in de aandelen die waarover hij advies geeft. De redactie van De Kritische Belegger heeft geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Matrix Asset Management was één van de weinige vermogensbeheerders die voor een forse daling waarschuwde toen de AEX nog op 550 punten stond. Zij publiceren wekelijks een gratis nieuwsbrief: Money Care. Klik hier als u wilt profiteren van de wekelijkse analyses van de gratis Money Care Nieuwsbrief.

Wilt u ook meedoen?

Er zijn nog een aantal beperkte plaatsen beschikbaar voor bezoekers van De Kritische Belegger. Word lid van een exclusief gezelschap.

Het is de bedoeling om periodiek chatsessies met analisten te houden waarbij leden vragen kunnen stellen over de markten. (aandelen, AEX, olie, goud etc.). Ook kunt u een vraag stellen over uw favoriete aandeel.

Stuur ons een e-mail via onze contactpagina als u mee wilt doen en dan sturen wij u de details door.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *