De beurs in Amsterdam sloot vrijdag een klein tandje hoger, maar het hield allemaal niet over. De weekkoersen bevinden zich in een gelijkbenige driehoek en een dergelijk patroon is altijd onvoorspelbaar. De indicatoren dalen en divergeren negatief. Geheel passend in dit patroon ziet men dat de markt worstelt met een gebrek aan sentiment en zolang dit niet wordt hersteld mogen wij niet veel verwachten. Men ziet dus onzekerheid, beleggers wachten af. De daggrafieken laten een iets positiever beeld zien, maar als lager time frame zullen zij niet in staat zijn de aarzelingen die spreken uit de weekgrafieken, weg te nemen. Mogelijk gaat de beurs nog iets omhoog maar verwacht er niet teveel van. Wij zitten in een periode van consolidatie en het beste wat men in een dergelijk geval kan doen is de markt observeren, dus de kat even uit de boom kijken. In Amsterdam liggen de steunpunten op 358 en 348. Zolang de 308 niet gebroken wordt blijft de middellange termijn ook positief. Een doorraak door 374 zou de burger meer moed kunnen geven.
De Rente
Trichet zorgde voor een forse stijging van de rente. De 3-maands Euribor won 6,4% (steeg naar 1,16%) en het gemiddelde effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse staatsleningen steeg met 4% naar 3,48%. Een en ander ging snel en onverwacht. De markt kreeg nog geen tijd om zich aan te passen, de indicatoren zijn allemaal nog neerwaarts gericht. Een stabilisatie lijkt zich aan te dienen, maar het is nog te vroeg om uitspraken te doen. De reacties op Trichet’s mededelingen moeten eerst verwerkt worden. Ons (gratis) rente-volgsysteem heeft nog geen signaal gegeven om de stijging van de rente te volgen.
De Dollar
Hoogstwaarschijnlijk hebben Trichet’s woorden ook hun invloed gehad op de dollarwaarde ook al bleef het rente-écart met de Verenigde Staten nog steeds in het voordeel van onze Amerikaanse vrienden. De dollar zakte door zijn steun op 72,43 en is nu op weg naar de steun op 70,02. Hij zal daar wel komen, zo nemen wij aan, want de Momentum Analyse is nog steeds dalende en divergeert niet positief. Het is duidelijk niet de tijd om over dollars te beschikken, maar wij zien het ook niet als verstandig om nu short in de dollar te gaan. De afstand naar het eerstvolgende steunniveau is daarvoor te gering.
Het Goud
De prijs van een troy ounce Goud bereikte een nieuwe top. Het hoeft dus niet te verwonderen dat men hier en daar nog steeds adviezen tegenkomt om toch vooral in het goud te beleggen, want een dergelijke investering “vormt de buffer voor onzekere tijden”. En met het drukken van geld in grote aantallen, zoals de Verenigde Staten dit doen, lijkt de weg naar het goud het enige echte antwoord te zijn op zekerheid in de toekomst. Toch moet u daar voorzichtig mee zijn. In de figuur hieronder vindt u bovenin een daggrafiek van de prijs van een troy ounce goud in US$. Maar in de tweede grafiek ziet u diezelfde prijs uitgedrukt in €’s. U ziet wat de zwakke dollar gedaan heeft. Voor Europeanen ligt de goudprijs nu iets onder die van juni vorig jaar terwijl het goud vorige week nog maar weer eens een nieuwe recordprijs liet zien in dollars gemeten. Wij willen hiermede niet zeggen dat u niet in goud moet investeren, maar neem de verhalen met een korreltje zout. Realiseer u dat “Het niet alles goud is wat er blinkt. Er zitten ook dollars tussen.“ Overigens is de goudprijs op een weerstand gestoten. Er zal de komende tijd wel enig gas terug worden genomen.
Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)
De prijs van een vat Brentolie
In deze verwarrende en onzekere tijd voor Noord Afrika en het Midden Oosten kan er natuurlijk geen verstandig woord gezegd worden over de ontwikkeling van de prijs van een vat Brentolie. De markt verkeert in onzekerheid en betaalt wat men vraagt. Bij het aanschouwen van het technische beeld kunnen wij u maar één gezegde voorhouden: “Wat hoog stijgt kan diep vallen”. Wij blijven hierop hopen in de wetenschap dat de stijging van dit moment geen realiteit weerspiegelt.
Onze Strategie
Ook al voorzien wij geen drastische veranderingen in de markt dan blijven wij voorlopig toch afwachtend. De posities in Ordina en in Aziëtrackers werden verzilverd. Wij namen nog wel een nieuwe positie in AMG in, maar hiermede is dan ook alles gezegd.
Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (4 maart 2011) 367,95.
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl
Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.