Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Kijktip: de Chinese bubble

China tart alle economische wetten zoals wij die kennen. Als we de cijfers over het Chinese economische wonder mogen geloven komt er geen einde aan. Maar hoeveel rek zit er in die groei?

In een recent artikel schreef ik dat de recente renteverhoging door de Chinese monetaire autoriteit op een kritiek keerpunt voor dat land wijst, het zogenaamde Lewis keerpunt. De VPRO zendt vanavond In Tegenlicht, een Chinees perspectief op de grenzen van groei.

Uitzending: 7 maart 2011 NED 2 20:55 – 21:50

China tart alle economische wetten zoals wij die kennen. Als we de cijfers over het Chinese economische wonder mogen geloven komt er geen einde aan. Maar hoeveel rek zit er in die groei? Volgens Westerse maatstaven weinig. Maar China is bezig te bewijzen dat het met zijn reusachtige achterland en binnenlandse markt zijn eigen economische regels creëert.

In De Chinese Bubble vertellen een bouwvakker, een autoverkoper en een onroerendgoedmagnaat over hun eigen droom en hun geloof in het economisch wonder. Mensen met zeer verschillende posities op de economische ladder, maar met een gemeenschappelijk ambitie: hogerop komen. Als archetypen van de ontwikkelingsstadia van de Chinese economie geven zij een gezicht aan het mirakel van ongekend snelle groei.

Ook komen Chinese economen en commentatoren aan het woord, waaronder Andy Xie. Zij zien een vastgoedbubble-in-wording en leggen uit wanneer en hoe deze uiteen zou kunnen spatten. Maar de lange termijn gevolgen van deze bubble vrezen zij niet. Het uiteenspatten zal pijn doen en hervormingen vereisen, maar de economische terugval zal slechts van korte duur zijn.

In Tegenlicht, een Chinees perspectief op de grenzen van groei.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *