Fed geeft startschot beursdaling

De top in de AEX en Eurostoxx lijkt geplaatst te zijn nadat de vorige week gestelde koersdoelen zijn gehaald. Daags na het rentebesluit van de Fed, zie je dat de verwachte topvorming handen en voeten gaat krijgen.

In aansluiting op het gestelde van vorige week waarin vermoed dat we optimistisch de Kerst ingingen, kunnen we stellen dat aan die voorwaarde is voldaan. Het vermoeden dat we 327 tot 328 zouden opzoeken is inmiddels al gerealiseerd.

Gratis portefeuille-analyse

Ook wil ik van deze gelegenheid gebruik maken iedereen te bedanken aangaande de gratis portefeuille- analyse. De reacties waren overweldigend. De bottomline was wel dat ik schrok van het aantal beleggers die portefeuilles vol beleggingsfondsen hebben of anderzijds een hoog risico hanteerden. Over de (on)zin van beleggingsfondsen wordt op de site genoeg geschreven dus laat ik het hierbij. Ik wil deze beleggers dan ook op het hart drukken goed na te denken over de volgende stap, daar we met potentieel belangrijke topvorming te maken kunnen hebben in aandelen, vooral in de westerse markten.

U kunt zich nog aanmelden om uw portefeuille kritisch onder de loep te nemen. Stuur mij een e-mail op c.devries@dekritischebelegger.nl met uw naam, e-mail adres en telefoonnummer en ik neem contact met u op.

Daar ik morgen geen update kan verzorgen wil ik vandaag een aantal zaken tegen het licht houden, the day after the Fed spoke.

Allereerst wil ik, ik ben tenslotte naast analist en vermogensbeheerder ook nog mens, een aantal opmerkelijke dingen kwijt.

Tussen de oren

FED: Bernanke heeft de rente niet gewijzigd gisteren. Dat verwachtte de markt ook niet en laten we eerlijk zijn, van verdere verruiming kan ook geen sprake meer zijn als de rente nagenoeg op 0 staat. Opmerkelijker is dat we met macrocijfers worden geconfronteerd die aangeven dat het ergste achter de rug is, althans, de media doen er alles aan ons dat  te doen geloven. Ons eigen CPB doet daar deze week ook nog een schepje bovenop. De noodlijdende banken van de VS hebben nagenoeg allemaal hun kapitaalsinjecties terugbetaald, daarmee onderstrepend hoe goed het nu gaat. Of zal het meer te maken hebben met het onafhankelijk willen zijn en de bonuscultuur? J

Daarnaast is het ook opmerkelijk dat als het inderdaad zo goed gaat, de FED een verkrappend beleid zou moeten hanteren, ofwel de rente omhoog gaan brengen. Maar nee, daar is het herstel nog te fragiel voor, dus dat laten we achterwege. Gelukkig is Bernanke een slimme man, die zal het dus wel weten, wat zich uitte in de titel ‘person of the year 2009’, iets wat Obama vorig jaar ten deel viel.  Opmerkelijk is ook dat waar het de banken in de VS zo goed gaat, de grafieken iets anders zeggen. Eerder deze week kwam ook het bericht dat de Royal Bank of Scotland opnieuw een kapitaalsinjectie kreeg, daarmee nagenoeg volledig genationaliseerd. Gaat het in het Verenigd Koninkrijk dan zoveel slechter dan in de VS? Snapt u het allemaal nog?

Ons eigen ING heeft ook een neusje voor de timing van haar emissie om de staatssteun in te lossen. Met de AEX nu op een zeer interessant kruispunt wist ze zelfs lof te oogsten voor het slagen hiervan. Inderdaad, alle lof voor ING.

Grafieken liegen niet

Zo, en nu weer over tot de orde van de dag waarin kille grafieken aangeven waar al deze opwinding toe heeft geleid.

Ik begin met een uurgrafiek van de Eurostoxx 50. Nadat een omkeerpatroon (shooting star) ontstond dook zij vanmorgen met gap terug in de Keltnerband,. Dat is in ieder geval een serieuze verzwakking zonder vast  te kunnen stellen dat dit de top is die ik verwacht. Ik acht de kans hierop echter wel hoog, daar, ook niet toevallig, het oude Gann- doel van 2.936 aangetikt werd. Het koersverloop na de potentieel historische FED- meeting kan dus niet als optimistisch worden uitgelegd.

Technische analyse Eurostoxx 50 op 17 december 2009
Technische analyse Eurostoxx 50 op 17 december 2009

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

De euro versus dollar heeft inmiddels op uurbasis ook een duidelijke trend, neerwaarts wel te verstaan, ofwel de dollar wordt sterker. Wat Bernanke dus nog niet doet, geven beleggers aan dat het eigenlijk wel nodig is en trekken hun conclusies reeds.

Technische analyse van de euro-dollar op 17 december 2009
Technische analyse van de euro-dollar op 17 december 2009

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Citigroup, de laatste bank in de VS die een emissie nodig heeft haar kapitaalsinjectie ongedaan te maken ziet er als volgt uit, op 2-uursbasis.

Technische analyse Citigroup op 17 december 2009
Technische analyse Citigroup op 17 december 2009

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Is het glas halfvol of halfleeg? Ik blijf er met mijn  handjes vanaf, de trend is nog duidelijk neerwaarts. Dit is een mooi voorbeeld van wat de grafiek laat zien en wat we moeten geloven aangaande herstel in de VS.

Kan er sprake zijn van een structureel herstel als het sentiment van deze, toch niet de minste bank, zo slecht is?

Conclusie

Topvorming blijft het credo waarbij we mogelijk de komende dagen wat zijwaartse bewegingen kunnen verwachten. Eerste richtpunt van de AEX is 325. Onder 322 (slotstand) ga ik er van uit dat het topvormingsproces is afgerond waarna de verwachte daling zal inzetten.

Positie-info

AEX- Short, entry 322, stoploss 330 op slotbasis, koersdoel 300, vervolgens 270.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Ik heb positie short. De redactie heeft eveneens een short positie in de AEX. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

U kunt uw reacties ook op ons forum plaatsen, op onze AEX draad.

21 gedachten over “Fed geeft startschot beursdaling”

  1. Men kan ook verzwijgen wat men doet om geen slapende honden wakker te maken. Het is mij als krantenlezer onduidelijk hoe banken die kapitaalinjecties in zo een kort tijdsbestek terug kunnen betalen. Kennelijk was dat de opzet van het gehele plan. Geef de banken het geld waarmee zij de beurzen omhoog kunnen sturen om daarna of tijdens de sturing terug te kunnen betalen. Ik bedoel maar.

  2. in dit verband vind ik het voorbeeld Citibank geheel verkeerd gekozen! Kijk eens wat de beurskoers van ING deed in de aanloop naar de claimemissie, en nu juist met Citibank zit iedereen erop te wachten. De geschiedenis heeft het inmiddels wel uitgewezen, de koers valt, immers die wordt altijd lager in de aanloop naar de claimemissie, om vervolgens weer te stijgen na de claimemissie. Cees, jij beschouwt Citibank in je stuk als indicator, en dat is niet correct. Net zoals je de koersanalyse ING momenteel niet kunt afzetten tegen de AEX en zijn verloop.

    Verder, het stukje over de Eurostoxx is een ouwehoerverhaal. Neem gewoon de grafiek van de AEX, afgezet op een ruime periode, en daaruit kan je wel degelijk zien dat er een globaal steigende trend is.

  3. Je pakt me ongekend hard aan Jack. Als je het stuk goed zou lezen, zou je beter nuanceren.

    Citibank is geen voorbeeld an sich. Ik sprak eerder over banken in het algemeen, waar de laatste tijd de moneyflow bar slecht is en dus geen goed voorteken is voor fundament onder economisch herstel, waarom zou je de banken immers verkopen als het zo goed gaat? Kijk eens naar het slot qua orderflow vandaag in ING, dan zou je zien dat er een ongekend grote VERkoper actief was. Dat was geen actie van Jan met de pet kan ik je melden.

    De laatste alinea duidt erop dat je de AEX dus belangrijker acht dan de Eurostoxx 50. Dat is redelijk naief kan ik je zeggen. De AEX is immers een slap aftreksel van de DAX of Eurostoxx 50 met onroerendgoedfondsen erin daar we niet eens 25 industriele ondernemingen hebben die Nederland vertegenwoordigen. Dat de trend stijgend is ontken ik nergens, maar zo is mijn werkwijze ook niet zoals ik dat hier al maanden vermeld. Lees je voortaan wat beter in voordat je met kritiek komt, is mijn advies.

  4. I.v.m. optie-expiraties vandaag en de vaak daarmee gepaard gaande wilde swings, geef ik hierbij aan dat de stoploss van 330 vandaag niet serieus genomen wordt door mij. Dus ook bij slot boven 330 vandaag houd ik posities vast.
    Of de AEX die kracht in zich heeft weet ik niet, maar het zal niet de eerste keer zijn dat tijdens expiraties stoplosses gekraakt worden om vervolgens de week erop alsnog de verwachte richting in te zetten.

  5. Beurs maakt je nederig maar er bestaan toch Gann Trading Rules waarvan nummer 2 luidt:
    Rule 2 Use stop loss orders. Always protect a trade when you make it with a stop loss order 3 to 5 points away.
    Die 330 slaat nergens op gemeten vanaf de bodem op 300.58 en dan 120 graden is de maximale stop 324.14
    Maar zelfs dan is de stop voor een short te ver weg. Toen de 324.14 werd uitgenomen had je kunnen weten dat het koersdoel 327.15 en vervolgens 330.17 zou zijn (Square rules)
    Maar ja wat maakt het uit we gaan vanaf nu corrigeren maar met Gann heeft het weinig te maken deze trade is niet echt een voorbeeld van hoe het moet.

  6. Frederic,

    die 330 is geen hard getal, het is een zone.
    333,33333333~ had er ook kunnen staan, het gaat om 1/3e * 1000 wat wel degelijk door Gann als belangrijk werd betiteld.

    Daarnaast boeit de tijd meer dan een puntje meer of minder in prijs, ik heb daar e.e.a. over geplaatst op het Forum onder Groeilijnen, misschien helpt dat de overwegingen van Cees om zijn positie ook net boven 330 vast te houden te verduidelijken….

    Als je met tijd goed zit, dan mag de prijs zo extreem als het maar Gann…eh…kan.

    Have a nice day,

  7. @Kramer: volgens mij heeft Gann nergens gepubliceerd hoe hij exact tot zijn doelen/tijd kwam. Ik heb daar jaren research naar gedaan en tijdens het recent gehouden seminar kon men zien hoe dat in elkaar stak.
    Uw kritiek is prima en mag, maar om nu te zeggen, zonder te weten hoe mijn aanpak is, dat het stukje geen waarde heeft, vind ik een stoot onder de gordel. U was niet bij het seminar, dus kunt niet oordelen hoe ik bij mijn ‘strepen’ kom.
    Ik onderschrijf wat Bruno aangaf en ga er (nog) van uit dat dit ruis op de lijn is.

    Overigens weer interessant te zien hoe graag we houden van lijkenpikken. Als je je nekt uitsteekt staat er een menigte in de file met een bijl. Stoer hoor, de goede trades zijn natuurlijk vanzelfsprekend of hadden we zelf ook wel gezien of gedaan.

  8. 333 Had er kunnen staan alleen dit was geen Cardinal 342 was beter geweest maar het geeft aan dan het stukje geen waarde heeft. Als je een analyse maakt op basis van Gann gebruik dan Gann niveaus en geen uit te lucht gegrepen willekeurige strepen. Dit doet Gann geen recht is geen flodder zonder waarde.

  9. @Kramer: Je draait de zaken om. Je stelt vast dat ik geen Gann-analyse maak en baseert dat op je eigen Gann-ideeen. Prima, niks mis mee. Wie zegt me dat u de plank niet volledig misslaat? ik val u daar niet op aan, want ik weet uw werkwijze niet. Maar om vervolgens te stellen dat ik geen Gann-analyse maak, omdat die anders is dan de uwe, getuigt bepaald niet van het hebben van een ‘open mind’.
    Je hoeft geen seminar te volgen, maar je had wel geweten hoe ik mijn Gann-analyses maak en dat weet je nu niet dus kan je er niet over oordelen. Als u het niet erg vindt, sluit ik hiermee de discussie.

  10. Dat stoer dat begrijp ik wel maar jij steekt je nek uit niet ik maak alleen bezwaar tegen het feit dat je de regels van Gann niet volgt en dat er geen methodiek volgens Gann wordt gevolgd. En ik wist eerlijk gezegd dat je eerst een seminar moest volgen voor je aanmerkingen mocht maken c.q. aan lijken pikken mocht gaan doen. Vind de analyse niet volgens de Gann methodiek en dat heeft niets met lijkenpikken te maken.

  11. Heb juist heel veel respect voor mensen welke het hoofd op het hakblok leggen begrijp alleen niet dat de regels welke Gann toch bijzonder expliciet heeft opgeschreven niet worden gevolgd dat is nu juist de verwarring. Verstandig is het om de discussie te sluiten het gaat immers niet om Gann maar om een eigen interpretatie van een methodiek welke in dit geval verkeerd uitvalt maar de volgende keer goed. Maar noem het Gann analyse dan.

  12. Ha Frederic,

    335 op 180 ° prachtig vandaag hoor !
    beetje undersnowed 333,33 was toch ook een beetje weerstand, maar whatever.

    Zou je jouw meetwijze eens kunnen toelichten in het forum, ben graag bereid iets bij te leren!

    en ik hoop dat je dan ook iets over Tijd kunt vertellen, dat vind ik doorgaans interssanter dan prijs….

    so long…well done!

  13. Wat ik vooral van het afgelopen jaar geleerd heb is dat geen een methode heilig is, ook Gann niet. Ik heb vele analisten en adviseurs/services volledig de mist in zien gaan door veel te veel blijven vertrouwen op methoden van analyse die voorheen goed functioneerden maar in deze mark (van monetaire verruiming en sturing), voor geen meter. Velen verwachten in januari een forse daling maar voor hetzelfde geld gaat het eerst naar de 1200 en 350-370, iets wat MCHugh trouwens ook aangeeft als we overtuigend door de 1020 stoten.

  14. LC,

    Geen enkele methode is heilig, de heilige graal kan alleen prof. Langdon begrijpen, en dan nog is het maar een verzonnen verhaal, later verfilmd in de da vinci code.
    Tot zover ben ik het met u eens en ik durf hardop te zeggen dat niemand het precies weet op deze aardkloot en dat is maar goed ook.

    Wat wel kan is, al vaak gezegd overigens, op basis van risk/reward trades doen volgens een bepaalde methode. Dat is heel wat anders dan altijd je gelijk willen halen. Als je met geld werkt moet je een systeem hebben die het geld vruchtbaar kan laten renderen en dat er soms twijfels zijn is heel normaal.
    Wat MvHugh schrijft onderschrijf ik en ik heb al een alternatief scenario op de plank liggen. De huidige weerstanden zijn belangrijk en als dat een paar puntjes of dagen opschuift is het niet zo dat meteen het scenario in de prullenbak gaat. Windowdressing, positieve seizoenspatronen kunnen en zijn waarschijnlijk aan het werk, zonder een veel positiever scenario meteen te initieren.

    Ik ben het niet met u eens dat we de schuld aan marktmanipulanten moeten geven, ook daar houdt de natuur (Gann)rekening mee. Natuurlijk kan kortstondig worden afgeweken van het pad, maar nooit lang, althans relatief.

    Zoveel beleggers, zoveel methoden en iedereen doet waar hij zich het best bij voelt en dat is prima. Er zijn mensen die geen systeem hebben, maar het ‘aanvoelen’. Dat is ook een gave die echt bestaat.

    Frappant is en blijft dat de meesten zoveel aandacht aan aandelen schenken, terwijl daar gewoon weinig is te zoeken nu op bepaalde regio’s na. Ik zal u zeggen dat ik het meeste verdiend heb in grondstoffen dit jaar. Bijkomstigheid is ook nog dat die niet naar 0 kunnen, wel zo prettige gedachte in de Kondratieff-winter.

    Mensen die aandeeltjes willen scalpen, prima, maar de vette jaren zijn voorbij en de huidige scalpers zijn meestal verliezers. Zoek een bullmarkt, dan heb je de wind in de rug, dat werkt wel zo prettig voor mij en de klanten zijn ook tevreden.

  15. Bedankt voor uw reactie. ik denk echter wel dat het PPT wel degelijk een forse invloed op de markt heeft gehad door op kritieke momenten de markten te stutten en dalingen voortijdig te stoppen. Er zijn vreemde bewegingen waar te nemen geweest afgelopen jaar. Op de lange duur heeft dat geen invloed maar op de kortere bewegingen lijkt me toch wel.

  16. Ach LC, wel of geen PPT, wat maakt het uit, we kunnen het nooit bewijzen, dus waarom daarmee bezig zijn? Zonde van de energie wat mij betreft.

    U heeft wel een beetje gelijk hoor, Greenspan die bij de geringste beursrimpel, de geldkraan al openzette en een dreigende recessie de kop indrukte is uiteindelijk onhoudbaar. Daardoor dachten mensen dat de beurs niet omlaag kon en zorgde dus waarschijnlijk ook voor het ongebreidelde optimisme.

    Alles kon en de sociale omgeving is daardoor ook veranderd en heeft er nog last van. Het zorgde destijds voor carrytrades, Private equityfunds kregen grote sommen geld, het kon niet op.

    En dan gebeurt in 2008 wat zelden gebeurt, de ineenstorting. In een keer dient de rekening betaald te worden voor jaren van domme politiek in de breedste zin des woords en we zijn nog niet klaar ook.

    Zoals we opwaarts overdrijven, zullen we dat ook neerwaarts doen. Toch denken velen dat de crisis op haar laatste benen loopt en dat is precies wat de social mood heeft teweeggebracht. Ongeloof en geloof hechten aan de politiek die ons betuttelt. Alsof de wijzen uit den Haag de wijsheid in pacht hebben! De wijzen komen niet uit den Haag, maar uit het Oosten volgens mij.

    ik sluit me volledig aan bij de houding van Willem Middelkoop, die menig interviewer tergt door te stellen dat mensen de geschiedenis maar es moeten bestuderen. Helaas is deze zogeheten moderne maatschappij aan het afglijden naar ontwikkelingslandstatus, er is feitelijk zo weinig kennis meer, schokkend gewoon.

  17. Als je je eigen analyse en bericht trouw bent, ben je dus nu al enkele dagen uitgestopt. 330 ligt inmiddels achter ons. Nu blijven zitten lijkt sterk op je eigen analyse niet meer geloven en leidt enkel tot nog meer kapitaalverlies. Interessant is wanneer je terug denkt in te stappen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.