Eindejaarsrally in de woestijn?

Is er in de Golfregio een eindejaarsrally op gang gekomen? Maandag stond de Dubai Financial Market General Index, de belangrijkste beursgraadmeter van deze Golfstaat, meer dan 10% hoger. Daarmee beleefde de index de grootste stijging sinds oktober 2008.

Met dank aan een ingestorte vastgoedmarkt en betalingsproblemen bij staatsfonds Dubai World stond de aandelenmarkt in Dubai de afgelopen weken zwaar onder druk. Waar kwam maandag die plotselinge kooplust onder beleggers vandaan? Vanuit Abu Dhabi, hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, waar Dubai deel van uit maakt, kwam zondag het bericht dat de overheid $ 10 miljard vrijmaakt ten behoeve van Dubai World. Dit beleggingsfonds, voor 100% eigendom van de overheid van Dubai, veroorzaakte eind november een schokgolf in de financiële wereld, door de betalingen aan investeerders voorlopig op te schorten.

De miljardeninjectie vanuit Abu Dhabi zal onder meer worden aangewend om een lening van $ 4,1 miljard af te lossen. De looptijd van deze lening, waarmee Dubai World de projecten van vastgoedbedrijf Nakheel financierde, liep maandag af. Ten aanzien van andere leningen wordt door Dubai World nog gewerkt aan oplossingen. Het resterende deel van de kapitaalinjectie zal worden gebruikt om onder meer rente en operationele kosten te kunnen betalen in de periode dat de onderhandelingen met andere schuldeisers nog gaande zijn. Dubai World heeft weer even lucht, zo laat het fonds weten in een statement op de website:

This support provides funding and a stable basis for the restructuring process which continues. Dubai World will continue to work with financial creditors to negotiate a standstill in an orderly way.

Is hiermee de zandstorm geluwd? Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Aan de ene kant zijn de problemen van Dubai World, en daarmee van Golfstaat Dubai zelf, allesbehalve opgelost. Aan de andere kant geeft Abu Dhabi met deze kapitaalinjectie een signaal af: men lijkt het faillissement van lidstaat Dubai te willen voorkomen. Beleggers reageerden in ieder geval zeer enthousiast: waar de Dubai Financial Market General Index de grootste stijging sinds oktober 2008 liet zien, wist de ADX General Index in Abu Dhabi zelfs de sterkste procentuele stijging sinds mei 2006 te realiseren.

Het gebied rond de Perzische Golf is niet de meest toegankelijke markt voor beleggers. Beleggen in de Golfregio kán echter wel, bijvoorbeeld met de iShares MSCI GCC Countries (ex Saudi-Arabië). Via deze ETF is het mogelijk om te beleggen in bedrijven uit onder meer Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar. Maandag sloot het fonds een kleine 5% hoger. Het begin van een eindejaarsrally in de woestijn? Of is dat een sprookje uit Duizend-en-één-nacht?

Allard Gunnink

CoBeleggen

Disclaimer

Allard Gunnink is als redacteur werkzaam voor CoBeleggen. CoBeleggen is een initiatief van de Beleggers Coöperatie Nederland U.A. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.