De euro zal verder verzwakken naar minimaal 1,40 per dollar. Na maanden van topvorming laat de Europese eenheidsmunt de afgelopen week een duidelijke kentering zien. Dat schrijft technisch analist Dick Otto van Matrix Assetmanagement in zijn jongste nieuwsbrief Moneycare.
De opmars van de euro ten opzichte van deAmerikaanse dollar lijkt dus gestuit te zijn. Het stijgende patroon heeft een top gevormd rond 1.51.
Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)
Een belangrijk koersdoel in het herstel (in de grafiek aangegeven met een rode horizontale lijn). Vanaf die grens is zich een eerste trendmatige beweging aan het vormen. Koersdoelen voor deze daling plaatsen zij rond het huidige niveau met een uitloop richting 1.45
In die zone is een herstel het meest waarschijnlijk. Een daling van 5% die is aangekomen in een belangrijke basis vraagt om een herstel richting 1.47-1.48.
Het lange termijn beeld is soortgelijk duidelijk: de minimale beweging die wij kunnen verwachten is een daling naar 1.40. Het is echter volgens Dick Otto waarschijnlijk dat de stijging van de euro een langdurige correctie is geweest die gevolgd wordt door een forse daling naar 1.20, de bodems van 2008.
Verstop al die technische analisten maar in een sigarendoosje en verstop ze diep in de onderste lade van een laden kast net zolang tot de markten weer markten mogen zijn en niet gestuurd of gemanipuleerd worden door een roversbende wat zich overheid noemt.
Met het economische geknoei van de cb’s en de overheden valt er eigenlijk niets meer technisch te analyseren.
gr. loper
Loper, dat zijn grote woorden die je gebruikt. Je gaat er dus van uit dat er ‘vroeger’ wel rationele beurzen waren die WEL technisch te analyseren waren…interessant punt…maar ook hard te maken? Ale je de geschiedenis bestudeert zou je zien dat we telkens vervallen in zelfde valkuilen ofwel, ‘l histoire repete, maar telkens als een wolf in andere schaapskleren.
Ik ben met je eens dat technisch analisten ook wel eens ‘fout’ kunnen zitten, maar geldt dat in meer of mindere mate ook niet voor de fundamenteel ingestelden onder ons? Ofwel, valt er een groep slimmerikken en dommen aan te wijzen in het door jou gestelde? Lijkt mij een lastige…
TA is, althans zo doe ik het, niks meer of minder dan risico tegen rendement plakken en op het juiste moment toeslaan. Dat gaat inderdaad soms fout, maar gelukkig meestal goed en dat is waar het om draait ten diepste.
Til er niet te zwaar aan Cees!
Door en sinds de wereldwijde valuta spelletjes is het m.i. mogelijk de beurzen min of meer naar eigen hand te zetten. Er is immers geen vaste waarde in de diverse valuta’s, en rentes worden niet door de markt maar door de cb’s bepaalt.
Op deze manier is het natuurlijk heel gemakkelijk de beurzen de sturen omdat deze sterk afhankelijk zijn van de kostprijs cq. waarde van ons fiat systeem.
Door plotseling ingrijpen van een of meer cb’s kan een technisch plaatje geheel verstoord worden en hecht ik er daarom weinig waarde meer aan.
Ook fundamenteel heeft zwaar te lijden door overmatig overheidsbemoeienissen.
Het volgen van macro economische ontwikkelingen met een ver en breed horizon zijn misschien in de huidige omstandigheden de beste indicators.
Gr. loper
Zeer met loper eens! Hoewel technische en fundamentele analyses altijd beter zijn dan helemaal geen houvast te hebben, zijn de beurzen tegenwoordig wel heeeeel (volledig) erg afhankelijk geworden van CB en overheidsingrijpen. Natuurlijk was dat vroeger ook in meer en mindere mate het geval, maar sinds de ontkoppeling van goud in ’71 is er natuurlijk een vrijbrief ontstaan om dit spelletje volledig naar eigen invulling te spelen, met als enige vereiste een blijvend vertrouwen van de burger in de overheid. Wat dan ook met man en macht getracht wordt te bewaren en te herstellen.
Dit wetende, zou er eigenlijk eens wat meer fundamentele en technische analyse op de politieke ontwikkelingen, stromingen en gedachtengoeden plaats moeten vinden!