Beurzen gaan snel richting kiezen

De beurzen doen weer een poging om verder te stijgen en nieuwe toppen te maken. De verwachte daling heeft dus nog geen handen en voeten gekregen. Het patroon dat zich in de DAX ontwikkeld, doet vermoeden dat er op korte termijn duidelijkheid gaat komen, ofwel een uitbraak naar beneden met als gevolg een felle daling of een nieuwe periode van stijgende koersen. Op basis van het patroon ga ik uit van het eerste scenario.

Consolidatie

Technische analyse DAX op 15 december 2009 (op basis van Elliot Wave) meest waarschijnlijke scenario
Technische analyse DAX op 15 december 2009 (op basis van Elliot Wave) meest waarschijnlijke scenario

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

De afgelopen twee maanden bevinden de AEX en de DAX zich in een consolidatie. De AEX heeft zich globaal bewogen tussen 325 en 300, voor de Dax liggen deze punten op 5800 en 5500. Zolang de markten binnen deze grenzen fluctueren, kun je eigenlijk alleen maar stellen dat er pas meer actie verwacht mag worden na een uitbraak. Maar ja in welke richting mogen we een uitbraak verwachten?

De richting

Vaak zie je dat er na een consolidatie een felle beweging volgt, vorige week schreef ik over een serieuze daling die er aan zit te komen. Die kans is in mijn ogen op dit moment nog steeds het grootst. Door de stijging van de afgelopen dagen, die verder ging dan verwacht, is er met name in de DAX een patroon ontstaan die op twee manieren uitgelegd kan worden.

Probleem is dat op dit moment niet duidelijk is welke richting zal worden gekozen, zowel fundamenteel als technisch zijn er veel die voor een daling pleiten.

Een driehoek of een wig

Technische analyse DAX op 15 december 2009 (op basis van Elliot Wave) wig
Technische analyse DAX op 15 december 2009 (op basis van Elliot Wave) wig

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

In de DAX heeft zich de afgelopen weken een patroon gevormd dat lijkt op een driehoek, in de meeste gevallen is er een uitbraak te verwachten in de richting van de trend en deze is stijgend. Er zit echter een dikke adder onder het gras, als de DAX de komende dagen niet in staat is om de horde van 5900 te nemen, dan is een felle daling vrijwel zeker het gevolg.

De consolidatie van de afgelopen weken is dan geen driehoek maar een wig geweest. Deze wig is dan een gecompliceerde herstel geweest op de daling van 16 oktober tot 3 november.

Conclusie:

Een uitbraak heeft nog niet plaats gevonden, daar is het wachten nog op. Hoewel de kansen op een daling in mijn ogen het grootst zijn, dienen we altijd met een open blik naar de beurs te kijken. Door de stijging van de afgelopen dagen kunnen we namelijk te maken hebben met een driehoek. Deze driehoek is in de meeste gevallen een onderbreking van de trend. Een stijging boven 5900 is een signaal om verdere stijgingen te verwachten. Maar meer waarschijnlijk is dat we met een wig te maken hebben. Binnen deze wig is er voor de DAX nog ruimte voor een stijging tot ongeveer 5880. Indien zich vanaf dat punt een daling inzet en vervolgens ook de steun op 5600 punten weet te breken, dan is vrijwel zeker een felle daling te verwachten tot in eerste instantie 5000 punten in de Duitse DAX.

Het wachten is dus op een uitbraak, naar boven maar het meest waarschijnlijk naar beneden.

Ik heb geen positie in de DAX wel in de sprinter AEX short. De redactie heeft geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

1 gedachte over “Beurzen gaan snel richting kiezen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.