Op 25 maart publiceerden wij een artikel over de lange termijn positie van de dollar. Wij stelden daarin dat de dollar op afzienbare tijd een belangrijk keerpunt zou bereiken. Inmiddels zijn we bijna een half jaar verder en is, mede naar aanleiding van de Griekse problemen, de $ in de afgelopen week in korte tijd een flink stuk opgelopen. Tijd om even stil te staan bij onze oorspronkelijke conclusies.
De Amerikaanse Dollar op Lange Termijn
Wij lieten u zien dat de dollar zich, op lange termijn gezien, in een dalende wedge bevond. Het begin van deze wedge ligt aan het begin van 1985 met een prijs voor de dollar van 1,78 (uiteraard omgerekend voor de totale periode in Euro’s). De bovenkant van de wedge leidde over 1,18 in juni 2001 en lag toen wij het artikel schreven op 0,95. Aan de onderzijde van de grafiek vindt men dieptepunten van 0,69 op 31 mei 1995 en 0,62 op 31 juli 2009. Sinds deze datum is de dollar aan het stijgen en zoals u ziet geschiedt dat binnen een stijgend kanaal. Wij tonen u hieronder nog eens dezelfde (niet bijgewerkte) grafiek, die wij u indertijd lieten zien.
Op het moment van schrijven indertijd bevond de dollar zich al langere tijd in dit stijgende kanaaltje. Hij had daarin een dieptepunt bereikt en het zag er naar uit dat hij opnieuw zou gaan stijgen maar de indicatoren (op maandbasis) waren nog niet gedraaid. Wij namen de MACD op als indicator en in de figuur ziet u dat hij nog dalende was. Wij waarschuwden toen voor al te snelle conclusies. Wij adviseerden liever te wachten tot er volledige zekerheid was. Wij laten u opnieuw deze grafiek zien maar nu is hij bijgewerkt tot op heden. Wij hebben bovendien een kortere periode genomen zodat u beter kunt zien wat er gebeurd is.
U ziet dat de dollar gedurende de 5 maanden vanaf april (wij schreven dit artikel op 25 maart) aarzelde en rondom de onderkant van het stijgende kanaaltje bleef zwalken. Maar nu in de zesde maand is hij daarvan losgekomen. Tegelijkertijd zijn de indicatoren gaan stijgen (zie de MACD). De triggerlijnen zijn op de dag- en weekplaatjes door de langzame lijnen gebroken of zoals hierboven bij de MACD in de maandgrafiek waar weliswaar nog geen doorbraak heeft plaatsgevonden, maar waar hij duidelijk is gaan stijgen. De dollar is losgekomen van de onderkant van het stijgende kanaal.
De US Dollar op Dagbasis
In de hiernavolgende figuur ziet u de koersen van de dollar op dagbasis.
Het is niet mogelijk om het gehele oplopende kanaaltje zoals dat getekend staat in figuur 1, ook op de daggrafiek te laten zien (de figuur zou dan te onduidelijk worden). De daggrafiek hierboven begint in maart 2009. U kunt echter de boven en onderzijde van dit kanaaltje herkennen door de dikke zwarte lijnen die boven en onder de koersen liggen. De voortschrijdend gemiddeldes van 50 en van 200 dagen werden inmiddels doorschreden. Het wachten is op een Golden Cross dat als de koers niet al te sterk gaat dalen over een dag of tien verwacht mag worden. Boven de koers ligt de 50% Fibonacci lijn. Het bereiken hiervan zal weerstand oproepen. De Momentum Analyse daaronder komt in oversold gebied. Dit zou wel eens samen kunnen vallen met de weerstand die vanuit het 50% niveau uit zal gaan.
Wij laten het laatste stukje van deze daggrafiek nog eens hieronder zien in een vergrootte versie. Om een en ander duidelijker te laten uitkomen hebben wij een lijngrafiek uitgezet over de slotkoersen.
Uiteindelijk brak de koers tijdens de 5-maanden consolidatieperiode vanuit een gelijkbenige driehoek naar boven uit. Het doel dat uit deze driehoek kan worden berekend ligt onder de huidige koers (het doel is dus inmiddels al gehaald). De prijs van de dollar ligt nu op het Fibonacci-niveau van 38,2%. Vlak daarboven ligt een zeer oude steun- weerstandlijn en daar weer boven iets onder 76 ziet u de 50% Fibonacci lijn. De Stochastics en de CCI liggen al in de overbought zone en de RSI ligt daar dicht bij.
Conclusie
De dollar kan gekocht worden, maar de voorzichtigen onder u wachten totdat de volgende barrière genomen is.
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl
Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.
Start met Automatisch Beleggen
Met een goede $ 1,23 heeft de euro onlangs twee klassieke "vallende sterren" ontwikkeld in vergelijking met de Amerikaanse dollar.
De euro is in de afgelopen dagen hersteld, ondanks deze stijging heeft de munt weinig opwaarts potentieel.
Strategen bij Deutsche Bank zien om drie redenen niet langer een overtuigend verhaal van dollarzwakte tegen het einde van het jaar.
Wat is de rol van kunstmatige intelligentie op de beurs en waarom is het van zo'n groot belang om op de hoogte te blijven?