Het ging geleidelijk maar de vorige top werd uiteindelijk gebroken. De euforie die u in Amsterdam zag was algemeen maar er waren ook uitzonderingen zoals China dat in een slechte periode zit. De AEX zette achtereenvolgens 6 witte candles neer. Dat is redelijk veel. Dat wil zeggen dat er nog best een of twee bij kunnen komen maar deze korte rally loopt op zijn einde. Uiterlijk 3 januari (de dag na Nieuw Jaar is vaak een positieve dag) zal de reactie zich inzetten maar misschien gebeurt dit wel eerder. Wij gaan dit zien in onderstaande daggrafiek van de AEX Index.
Figuur 1.
Een hogere bodem en daarna een hogere top werden gezet. De koers ligt boven de twee lange termijn gemiddeldes. Dit is het plaatje dat de belegger zoekt. Maar u ziet ook al dat de afstand tussen koers en gemiddeldes groot (te groot) is. De koers ligt nu even ver van de gemiddeldes af als toen de vorige top gezet werd en waarvan wij toen schreven dat ze dichter bij elkaar moesten en zouden komen te liggen, hetgeen in de praktijk alleen maar bereikt kan worden door een daling (lees ook consolidatie) van de koers. Dit wordt genoemd de wet van de Mean Reversion. De koers gaat dus een dezer dagen omlaag, maar het is nog niet zover. Als u naar de Momentum Analyse kijkt, dan ziet u, dat hij al hoog ligt maar hij is nog stijgende. Dit is ook het geval bijvoorbeeld bij de DAX. Maar in Amerika en in Japan ligt het anders. Daar is de Oscillator reeds gaan dalen (en er is daar ook een candle neergezet, die best eens tot een Evening Star zou kunnen uitgroeien, een typische korte termijn topformatie). Nu is het vaak dat de Moman twee of drie dagen daalt, alvorens de koers zijn daling inzet. Wij voorzien daarom de mogelijkheid van nog enkele dagen van koersstijging, maar de eerste dag van het nieuwe jaar lijkt de uiterste datum waarop dat nog kan geschieden. Een positieve aanwijzing is het feit dat er niet meer negatief gedivergeerd wordt. De reactie zou dus gematigd worden. De laatste week van december is statistisch gezien een goede week met gemiddeld en forse stijging.
De grotere correctie die wij nog steeds boven de markt zien hangen is dus nog niet imminent. Maar de hogere time frames zien er nou niet direct vrolijk uit. De week is stijgend (goed) maar hij divergeert overal negatief (fout). Wij verwachten niet dat de week Momentum Analyse een nieuwe top zal zetten dat wil zeggen dat de negatieve divergentie zich zal blijven voortzetten. De maand is overal stijgende, maar in Europa ligt de Moman zeer hoog. Hier dreigen dus problemen. Hoogstwaarschijnlijk wordt Europa voorlopig gered door Amerika want daar ligt de Moman nog steeds in een gematigde positie. De stijging kan hier nog redelijk lang aanhouden. De conclusie is daarom dat wij januari zien beginnen met een gematigde reactie maar daarna zal de rally hervat worden. Een koers beneden 376 voor de AEX Index is funest en zal onze verwachtingen volledig op de helling zetten. Eerste korte termijn doel is 405, de volgende echte weerstand ligt op 416.
Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2013-12-30): 391,5
Onze conclusies:
Korte termijn: positief, nadert reactie
Middellange termijn: stijgend
Lange termijn: stijgend
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen
De Rente
In Amerika bereikte de 10-jaar rente het niveau van 3%. In Nederland bereikte het effectieve rendement op 10-jaar staatsleningen 2,24%. En de stijging is duidelijk nog niet afgelopen. Het eerste doel in Nederland is 2,29-2,35%. Hier ligt een gebied van oude weertand. Wij zien hem daar nog niet zonder problemen doorheen breken, maar in ons artikel van afgelopen vrijdag schreven wij dat wij nog een veel hoger doel (van 2,72%) zien zitten. Het nieuw jaar zal daarom vooral een jaar van rentestijgingen worden. Wij hebben het al vaak herhaald. Langlopende, veilige staatsleningen zijn niet van deze tijd. De economie trekt overal aan. De recessie ligt achter ons. Het is tijd voor meer risico en dus moeten de behoudende portefeuilles gevuld worden (zijn?) met hoog renderende bedrijfsleningen. Wij publiceren hier overigens regelmatig over. Deze artikelen (met suggesties) zijn nog steeds na te lezen op onze website.
De Amerikaanse $ in € uitgedrukt
De dollar bakt er nog niets van. Maar het lijken de laatste stuiptrekkingen. Er begint zich in de grafieken positieve divergentie af te tekenen. Eerlang zal dit op de Forex markt gevoeld worden. Maar wij zien dat niet morgen gebeuren. Voorzichtigheid blijft dus voorlopig geboden.
Het Goud
Er lijkt een kentering aan te komen, maar wij hebben dit grapje al eerder gezien en toen bleek het een vals signaal te zijn. Er zijn verder geen aanwijzingen, dat we inderdaad over een aanstaande draai mogen spreken. Voorlopig is het dus nog afwachten. Het niveau van US$1.251 is belangrijk.
De Prijs van een vat Brentolie
De grafieken van de prijs van een vat Bentolie zien er maar droevig uit, althans als men naar een stijging uitkijkt. Weliswaar zijn de weekgrafieken nog omhoog gericht maar het ziet er niet naar uit dat we veel vuurwerk gaan zien. Wij blijven negatief gestemd.
Strategie
Onze strategie blijft gericht op een stijgende beurs. Aanpassingen en mogelijk ook hier en daar aanvullingen zullen opgenomen worden.
NB
In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief de Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.detechnischebelegger.nl welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vladeracken.nl.
Post Scriptum
Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl
Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.
Geachte heer Gijsbrecht ..
De grotere correctie die wij nog steeds boven de markt zien hangen ..
Is dat op basis van golfjes tellen .
Dan weten
we ten minste uit welke hoek de ,,wind ,, waait .
De heer Gijsbrecht K. van dommelen
Ik wil u hartelijk danken voor al u goede werk hier op De kritische Belegger. Voor u Gijsbrecht kom ik altijd terug op de website Ik lees het altijd. Ik wens u en iedereen een fantastisch, gezond succesvol 2013 toe.
Jan
Mijne heren,
Op de eerste plaats wens ik jullie allen een goed jaaruiteinde. Daarnaast wil ik Jan bedanken voor het compliment, het is altijd goed om te horen en zien dat er trouwe volgers zijn.
De hoek waaruit de wind waait is eenvoudig. Het gaat bij ons niet om “golfjes tellen”, wij kennen de Elliott-theorie maar volgen hem niet. Wij geloven wel in marktstructuur en -structuren. En wij hebben inmiddels voldoende ervaring om te weten dat langdurige rallies altijd gevolgd moeten worden door goede, stevige correcties omdat ze anders in crashes uitmonden en dat zien wij in ieder geval liever niet gebeuren. En de huidige rally heeft al enige tijd achter de rug, dus (en indicatoren bevestigen dit) een correctie van een grotere orde dan die wij in de voorbije maanden een paar keer gezien hebben wordt zo langzamerhand tijd.
Mvg,
Gijsbrecht K. van Dommelen
Geachte heer Gijsbrecht ..
OOK en aller eerst de beste wensen voor het nieuwe jaar ,vooral een gezond 2014
. En over het andere heb ik een andere mening ..
Maar daar ga ik niet over discuseren ..
Vriendelijke groet ..
De allerbeste wensen heren.
De heer van Dommelen heeft het naar mijn idee ook niet helemaal correct, tijd speelt geen rol in in het geheel. Maar het zogenoemde ‘marktstructuur’ daarentegen wel, wat je zou kunnen betitelen als wederkerend patroon. Het is dit wederkerend patroon, op grote schaal, waar de markt mee te maken gaat krijgen.Indicatoren kunnen heel lang in de overbought stand blijven hangen en een omslag is pas bereikt op het moment van trend verandering in de vorm van een correctie. De correctie is de trigger, niet ’tijd’ of overbought indicatoren. Het heeft inderdaad veel weg van EW theorie wat de heer van Dommelen aanhangt, ware het niet dat een gevoelskwestie als ’tijd’ daar niet in voorkomt.
Edwin