Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Correctie ligt op de loer

Met nog een week voor de boeg als het gaat om optie-expiraties tonen veel indices tekenen van (stijgins)vermoeidheid.

As january goes, goes the year

De uitdaging wordt dan op 31 januari te bezien wat er overblijft van de goede start van het nieuwe beursjaar. Het worden dus nog best spannende weken om een solide uitgangspunt te vormen over de rest van 2011. De eerste week was prima, dat helpt.

Politiek en bankiers

Als we onze centrale bankier Trichet op zijn woord geloven zijn de economische ontwikkelingen wereldwijd in stijgende lijn, vooral in de VS na de diepe crisis.

De bankiers vieren het feest al door zichzelf rijk te belonen als we de beloningsstructuur van 2010 zien. Nog even los van het morele aspect, zou ik dan ook graag het sein op groen willen zien aangaande de bankensector. Normaal gesproken gaat een economische ontwikkeling gepaard met een fors herstel in de bankensector of loopt de banksector zelfs voorop.

Als het goed gaat met de economie, dan gaat het goed met de banken en zie je dat aan de koersen van de bankaandelen, dat is mijn punt. En is dat ook zo?

bankensector 14 januari 2011
bankensector 14 januari 2011

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

Het antwoord is helder, de banken kunnen aan de recente opmars van indices niet meedoen of gelijke tred houden. Natuurlijk is de bounce omhoog van 160% een groot getal, maar dit moet wel worden afgezet tegen de 80% daling die eraan voorafging. Ofwel, de bankensector heeft nog steeds een min van dik 50% ten opzichte van de top van 2007. De S&P 500 noteert met een min van ruim 18% een veel betere prestatie.

Tenzij de rol van de banken in de economie structureel wijzigt kan ik de huidige opwaartse fase niet anders zien dan ‘ongezond’ en ongefundeerd.

Dat brengt me op de stimuleringspakketten die worden gebezigd zoals QE1, QE2 en wie weet hoeveel er nog volgen. Dit allemaal om de economie ‘tijdelijk’ te helpen op eigen benen te gaan staan.

De berichtgeving van grote bedrijven als Alcoa en Caterpillar zijn hoopvol. Er wordt groei voorzien dus de eerste tekenen van opheffen stimulering zijn gegrond. Al dan niet toevallig zullen een aantal overheidsmensen in de VS dit stevig omarmen, want de bereidheid door te gaan met QE staat stevig onder druk.

Indices

De belangrijkste indices hebben belangrijke koersdoelen gehaald of zijn er erg dichtbij. Qua tijd ronden we dit weekeinde weer een cyclus af, die vorig jaar goed presteerde als het om draaipunten ging.

Conclusie

Een shortpositie lijkt hoge ogen te kunnen gooien komende weken. Voor bevestiging van een draai neerwaarts houd ik voor de AEX 354.70 op close aan.

Geen posities

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

Meer informatie over de auteur kunt u vinden op:http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “Correctie ligt op de loer”

  1. Avatar

    Het lijkt wel of de beurzen niet mogen dalen van de overheden, en daar word ook voor gezorgd: ben het met Cees eens. Maar vroeg of laat krijgt de vrije markt gelijk dat was vroeger zo en nu ook nog. Hoe langer je een markt probeert tegen te houden hoe harder straks de klap.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *