Goede bedrijfscijfers in aantocht

De meerderheid van Japanse beursgenoteerde bedrijven zal volgende week derde kwartaalcijfers publiceren. 19% van de Topix 500 bedrijven (met boekjaar eindigend 31 maart) rapporteert op 31 januari. De andere twee grote publicatiedata zijn 3 februari en 4 februari (13% van de bedrijven rapporteert op één van die dagen). Naar verwachting zal op 15 februari het laatste bedrijf de kwartaalcijfers bekend maken.

Analisten verwachten voor de Topix 500 bedrijven gecorrigeerd naar marktkapitalisatie in het derde kwartaal ten opzichte van een jaar eerder een stijging van 50% in operationele winst en een stijging van 20% in omzet. Voor de industrie- en IT-sector wordt de sterkste groei verwacht.

Kwartaalcijfers zullen er dus naar verwachting goed uit gaan zien. Koersen zijn in anticipatie hierop al behoorlijk opgelopen. Deze week is in de portefeuille winst genomen op enkele index-gerelateerde posities. Vele aandelen op de Japanse beurzen bewegen op overbought- niveaus (RSI>70) en ook de 25-daags Toraku index staat relatief hoog (143,71). Ondanks dat wij voor dit jaar vrij positief zijn over de Japanse markt is een kleine correctie op korte termijn niet ondenkbaar.

Hieronder een top 10 overzicht van de operationele winst- en omzetverwachtingen van analisten (consensus) voor het derde (fiscale) kwartaal:

Overzicht van de operationele winst- en omzetverwachtingen Japanse bedrijven van analisten (consensus) voor het derde (fiscale) kwartaal
Overzicht van de operationele winst- en omzetverwachtingen Japanse bedrijven van analisten (consensus) voor het derde (fiscale) kwartaal

Bron: Citigroup

Japan wil Europa te hulp schieten bij bestrijding schuldencrisis

Japan is van plan obligaties te kopen die zullen worden uitgegeven door Europa’s financiële hulpfonds, aldus Minster van Financiën Yoshihiko Noda. Afgelopen maand liet de Europese Commissie weten dat het Europese hulpfonds voor Ierland tot een bedrag van 34,1 miljard euro aan obligaties wil uitgeven in 2011 en 14,9 miljard euro in 2012. Volgens Noda is het gepast om als leidende natie bij te dragen aan het vertrouwen in de deal; “we willen meer dan 20% kopen”. Na bekendmaking sterkte de euro ten opzichte van de yen direct aan. De handreiking aan Europa leidt daarmee tot een welkome verzwakking van de eigen munt.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.