Beurskrach op komst?

De koersbewegingen sinds de Amerikaanse presidentverkiezingen zijn historisch te noemen. Er gebeurde maandag iets dat nooit is voorgekomen: meer dan 300 aandelen op de beurs van New York (NYSE) hebben de hoogste stand in 52 weken gehad maar tegelijkertijd waren er 300 aandelen die op het dieptepunt in 52 weken noteerden. Dus heel veel aandelen maken nieuwe toppen maar tegelijkertijd zijn er ook velen die nieuwe dieptepunten maken. Het lijkt er op dat de markt dus verward is.

Op maandag maakten 353 aandelen een nieuwe “high”, het hoogste aantal in meer dan drie maanden. Tegelijkertijd noteerden er 330 aandelen op het laagste punt in 52 weken en dat was eveneens een record, namelijk het grootste aantal sinds 11 februari van dit jaar. Op die datum zette de S&P ook het laagste stand van dit jaar neer.

Deze twijfel wordt gebruikt om te voorspellen of er een beurskrach gaat optreden en is onderdeel van de zogenaamde Hindenburg-indicator. Het signaal staat bekend als een van de meest negatieve indicaties dat een forse daling op de beurzen op komst is. De Hindenburg-indicator ontleent zijn naam aan de in 1937 verongelukte zeppelin Hindenburg en is een technische indicator die aangeeft dat de beurzen in een ongezonde staat verkeren hetgeen mogelijk tot ongelukken gaat leiden in de komende periode.

Een van de criteria is dus of er tegelijkertijd nieuwe hoogtepunten en dieptepunten gemaakt worden. Het geeft aan dat de markt niet zeker van zijn zaak is. Dit betekent echt nog niet dat er een beurskrach op komst is. De NYSE cijfers zijn vertroebelde door schuldentitels. Obligaties werden vorige week fors in de ban gedaan, dus alles wat gelinkt is met schulden werd ook in de uitverkoop gezet. Als we dat effect uitfilteren, dan maakten 319 aandelen nieuwe pieken en slechts 21 nieuwe dieptepunten.

“The theorie van de Hindenburg-indicator van veel aandelen die tegelijkertijd nieuwe hoogtepunten en nieuwe dieptepunten maken heeft een redelijk goede voorspellende waarde en moet niet genegeerd worden. Tegelijkertijd moet de kanttekening erbij gezet worden dat de zwakke obligatiemarkt de cijfers vertekend.”, aldus  analist Ryan Detrick.

 

 

1 gedachte over “Beurskrach op komst?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.