Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

AEX: hoe lang nog zijwaarts?

We zijn nu al heel lang in een zijwaartse markt. Kan nu ergens aan afgeleid worden hoe lang dit nog gaat duren? Gaat goud en zilver corrigeren? Hoe staat de euro er bij? Wat is de technische conditie van USG en Vodafone? Dat waren onderwerpen in die besproken werden met technisch analist Dick Otto tijdens de jongste live chatsessie van De Kritische Belegger.

Wij nodigen u uit om ook mee te doen. De chatsessies worden via Skype gehouden. U kunt dit programma gratis downloaden via www.skype.nl. U maakt vervolgens een account aan. Stuur ons uw skypenaam via onze contactpagina zodat u ook kunt meedoen aan onze besloten chatsessies.

Hieronder ziet u het verkorte chatverslag.

Hoe lang nog zijwaarts?

We zijn nu al heel lang in een zijwaartse markt. Kan nu ergens aan afgeleid worden hoe lang dit nog gaat duren?

Dat is vooraf niet aan te geven. Bij de feitelijk uitbraak zelf zijn er wel aanwijzingen of een doorbraak definitief is. Zoals versnelling van de stijging / daling bijvoorbeeld.

Maar als je soms hoort over driehoekpatronen dan zou er toch een einde aan zo’n 3-hoek moeten zijn?

Er zijn veel voorbeelden van correctiepatronen die langer duren en die dus kunnen voortzetten.

Ik ben meer geïnteresseerd in de verschillende indices, welke staan op uitbreken, naar beneden/boven? markt wordt gestuurd door de futures op indices, en daarin bewegen dan de aandelen. top down ipv bottom up, stockpicking.

Wij werken met patronen, die in grote lijnen onder te verdelen zijn in correcties en trends. De laatste weken hebben we met name correcties gezien. Wat wij vervolgens doen is niveaus bepalen waarboven of waaronder de correctie voorbij is.

AEX

Laten we starten met de AEX. Zo is voor de AEX 345 (ook door velen herkend) een zeer belangrijke top. Ook wij kijken naar die grens als zijnde belangrijk. Voor de AEX, kijken we dus naar die uitbraak. Deze moet dan wel, zoals al eerder aangegeven, met versnelling komen. Temeer daar we al meerdere keren op die grens zijn afgeketst. Breken we daarboven uit dan ontstaat potentie tot de top rond 360/ 365.

DAX

De DAX heeft het zijwaartse patroon inmiddels verlaten en is een goed voorbeeld van die versnelling. Daar zien we dan ook potentie voor een verdere stijging op korte termijn. Targets tussen 6600 / 6900.

Wat ons betreft is het zijwaartse patroon wel verlaten, maar kijken we op echt een lange termijn dan is de potentie beperkt. De DAX is zonder noemenswaardige correctie opgelopen van 3500 punten tot nu 6500 punten.
Een correctie van 1/3 tot 1/2 van die stijging hangt op lange termijn in de lucht.

Gaat goud en zilver corrigeren?

De versnelling in Goud is overduidelijk en onze koersdoelen liggen ook nog een stapje verder ($1400 en mogelijk $1600).

We bevinden ons in nieuw terrein (hoogste koersen ooit) en dat maakt het iets lastiger bij het bepalen van de targets.
Wat wij zouden doen in het geval van een lopen de positie, is deze grondig beschermen met een goede ondergrens.
In commodities zien we dat de angst vaak omgekeerd reageert. Zie olieprijs waar de stijging exponentieel was enkele jaren terug. Datzelfde zien we nu in de Goudprijs.

Gevaar van een krachtige draai koers dan, zeker daar veel beleggers op de trein springen die in volle vaart omhoog vliegt. Al met al: lopende posities beschermen en de positie sluiten als die grenzen worden bereikt.

Er kan zo maar een correctie komen naar $1100 / 1200 en dat is een stevige hap.

Ik begrijp er is angst. Ik ga langzaam afbouwen denk ik.

Beleggers die voor een lange termijn rit zijn ingestapt, dus al maanden geleden kunnen best wat ruimte geven. Rond $1250 ligt zo’n grens die op lange termijn belangrijk is. Daaronder kan het tij keren.

Er is sprake van een steiler worden de helling wat zegt dit?

Dat wijst op die versnelling, de angst die we op de aandelenmarkt neerwaarts zien.

Dus onder 1250 correctie mogelijk naar 1100/1200 en bij zilver harder?

Zilver op $20,50.

Ik heb begrepen dat de volatility (VIX) laag is en dat zou toch weinig angst voorspellen?

Dat is eerder maatstaf voor de aandelenmarkten. Als je kijkt naar patronen, dan zien we bij commodities dat prijsstijgingen verlopen zoals prijsdalingen bij aandelenmarkten. De “angst” waarover ik spreek, uit zich ineen snel stijgende prijs, waar bij grondstoffen het risico ligt.Bij aandelen ligt dat juist bij prijsdalingen.Geeft dit wat duidelijkheid?

Ik begrijp dat. Vaak is ook de stemming angst van aandelen omgekeerd evenredig met de vlucht/stijging in goud.De goudprijs stijgt nu natuurlijk ook doordat de dollar zakt.

Euro / Dollar

1.39 op dit moment. Ik heb de Euro bij de hand. Ook hier kijken we naar trends en coorecties en naar niveaus waarboven of waaronder we bevestiging krijgen.De Euro staat even in neutraal terrein, maar lijkt te kiezen voor het positieve scenario. (negatieve dollar)

Voor het bepalen van die grenzen kijken we bijvoorbeeld naar Fibonacciverhoudingen. En op die wijze komen we bij 1.45/1.46 voor de Euro.Boven deze grens vervallen de negatieve scenario’s en gaan we uit van een flink verdere stijging van de Euro. Boven 1.50 of 1.60.

De versnelling zit er goed in, dat zal er om spannen of datrond die datum al gelukt is. Aan de onderzijde moeten we ook een belangrijk niveau bewaken. 1.25. Onder deze grens kunnen we ene forse duikeling verwachten.

Dus: tussen 1.25 en 1.45 neutraal, boven of onder deze grens weten we meer.

USG op korte termijn positief

Kun je iets zeggen over de nabije toekomst van de uitzendsector? Ik heb zelf USG maar of het nu Randstad is of de gehele sector of USG maakt me niks uit.

Moment ik pak het aandeel er even bij. Op het moment van schrijven heeft Matrix geen positie in USG people. <disclaimer AFM>. Ik richt me op de middellange termijn, de komende 6/9 maanden. En die is wat ons betreft positief, ik splits het op in delen.

Wij zien de stijging van ongeveer 10 naar 13 euro als een eerste trend in een verder oplopende markt. Op korte termijn verwachten wij dat die trend gevolgd wordt door een correctie. Van ongeveer 1/3 van de stijging.
Na deze correctie is de richting weer omhoog met targets de top van 2009/2010. Rond 15 euro en mogelijk zelfs verder.

Wat ons betreft echter geen “buy and hold” aandeel. Op lange termijn sluiten we een stveige correctie niet uit.

Vodafone

Ik overweeg om mijn positie in Vodafone de komende tijd te sluiten. Is dat verstandig?

Op het moment van schrijven heeft Matrix geen positie in Vodafone. Wij zien ook nog beperkte potentie voor het aandeel. Tussen 2 en 2,10 pond ligt een cluster van targets. De stand van Vodafine die ik heb gedownload is 1.94.
laatste koers is bij de Rabo GBP 1.67 om 13:09 uur. Als ik mijn koers van Vodafone omreken naar Euro dan zou ik wel op die 1,94 uit kunnen komen.

Conclusie moet dan zijn dat Vodafone in Euro hebt geanalyseerd. Correct?

Juist.

Einde verslag

Forum

Steeds meer bezoekers doen mee aan ons FORUM. Het biedt de gelegenheid om onderling kennis en van gedachten te wisselen.

Wij hebben forums over de AEX, GoudGann,TomTom,ING en Aegon.

Daarnaast  hebben wij ook een subforum voor beginners. Bij beleggen zijn veel termen noodzakelijkerwijs gestandaardiseerd net zoals bij elk ander gebied. Het gevolg is echter dat het voor beginners moeilijk te doorgronden is. Bijvoorbeeld wat is een stoploss, wat zijn weerstand en steunniveau’s. Wat is een stop limiet order, Wat is het minimum kapitaal om te starten?

De bedoeling is om vragen te stellen en actief elkaar te helpen bij termen die u niet weet.

Stelt u zelf voor in deze topic:

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/topic/even-voorstellen

Registreren voor het forum kan via deze link: Klik hier

Dick Ottto, directeur van Matrix Asset Management heeft op het moment van schrijven privé geen enkel belang in de aandelen die waarover hij advies geeft. De redactie van De Kritische Belegger heeft geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Gratis nieuwsbrief

Matrix Asset Management was één van de weinige vermogensbeheerders die voor een forse daling waarschuwde toen de AEX nog op 550 punten stond. Zij publiceren wekelijks een gratis nieuwsbrief: Money Care. Klik hier als u wilt profiteren van de wekelijkse analyses van de gratis Money Care Nieuwsbrief.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “AEX: hoe lang nog zijwaarts?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *