Beurzen moeten nu gas geven

Is er nu sprake van een uitbraak in de verschillende indices? Als we kijken naar de DJ Euro Stoxx 50 en de Duitse DAX, dan kun je die conclusie trekken. Daarentegen bewegen de AEX en de Franse CAC 40 nog binnen de consolidatie en zijn de indices in de VS wel een keer toe aan een stuk correctie. Met andere woorden een verdeeld beeld en een wankel evenwicht want in dit soort markten word je snel op het verkeerde been gezet. Vandaag een rondje langs de verschillende markten en dat kan tot opmerkelijke conclusies leiden.

De positieve markten

Positief zijn de DAX en de DJ Stoxx 50, deze indices zijn de afgelopen dagen in opwaartse richting uitgebroken. De Duitse DAX wist zelfs de  top van april te slechten. Bij de DJ Stoxx 50 is er tevens sprake van een uitbraak. Het patroon, een driehoek, is in de in de meeste gevallen het recept voor een snelle stijging. De conclusie in deze indices is dan ook positief, waarbij we mogen aannemen dat de periode van consolidatie sinds april dit jaar ten einde is en we aan de vooravond staan van een nieuwe stijgingsfase.

DJ Euro Stoxx 50 19 oktober 2010
DJ Euro Stoxx 50 19 oktober 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

DAX TA Elliot Wave 19 oktober april 2010
DAX TA Elliot Wave 19 oktober april 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

Nog neutraal

De AEX en de Franse CAC 40 zijn formeel nog niet uitgebroken en bevinden zich dus nog in de consolidatiefase. Om die reden lijkt het een kwestie van tijd wanneer deze markten zich ook gaan conformeren aan de rest. Maar stel,  dat er zich in deze markten op korte termijn geen uitbraak manifesteert, wat dan? Als een positief beeld ongedaan wordt gemaakt dan zien we meestal een tegenovergestelde reactie. In dit geval zou dat dus kunnen betekenen dat we op het verkeerde been zijn gezet en de markten de positieve beloftes niet inlossen. In dat geval kunnen we alsnog in een sneltreinvaart dalen.

AEX 19 oktober 2010
AEX 19 oktober 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

CAC 40 TA 19 oktober 2010 2010
CAC 40 TA 19 oktober 2010 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

De VS

Als we naar de S&P 500 en de Dow Jones kijken dan lijkt daar op korte termijn een correctie op handen. Deze correctie zou dan een deel van de winsten van september- oktober moeten corrigeren. Maar omdat we in deze indices ook nog een paar vervelende patronen hebben staan, moeten we de stop- loss niveaus wel goed in de gaten houden.   Een daling onder 1110 in de S&P 500 is een eerste signaal van verzwakking die ook voor de middellange termijn gevolgen kan hebben.

S&P 500 19 oktober 2010
S&P 500 19 oktober 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

Conclusie

Op basis van een aantal markten is een positieve kijk op het koersverloop gerechtvaardigd, maar er zijn nog wel een paar obstakels. Zo zijn de CAC 40 en de AEX nog niet uitgebroken en zijn de Dow Jones en de S&P 500 toe aan een stuk correctie. Op korte termijn is een afwachtende houding dus nog op zijn plaats. In het geval de correctie in de VS grotere vormen aan gaat nemen dan is een forse daling zoals eerder verwacht nog een mogelijkheid. We kijken dus, tot het tegendeel wordt aangetoond, met een positieve ondertoon naar de beurzen.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Beleggerverschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Forum

Op het forum vindt u meer analyses en discussie over de beurzen. Daar wordt serieus en hard gewerkt en zijn mooie grafieken te vinden en goede analisten. Ook hebben wij een beleggerskroeg geopend.

De bezoekers van deze beleggerskroeg mogen meedoen aan de KB Guru van de dag competitie. Je kunt jouw systeem of jouw marktgevoel testen zonder dat het geld kost. Het kan wel wat opleveren en dat is de titel KB Guru van de dag.

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/topic/beleggerskroeg-geopend

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

3 gedachten over “Beurzen moeten nu gas geven”

 1. DAX uitgebroken: ben ik het mee eens.

  ESTX50 uitgebroken?
  Het ligt er maar aan hoe je de lijn trekt.
  Je kunt ook een stijgende horizontale driehoek tekenen waar we dus nog niet uitgebroken zijn. De horizontale weerstandslijn ligt dan iets boven de 2850.
  Hier willen we maar niet uitbreken.

 2. De AEX is nog achtergebleven bij de andere indices en moet nog een inhaalslag maken. Het is jammer dat de DOW vanavond niet overtuigt. November is normaliter een rallymaand en dan verwacht ook een uitbraak van de AEX.

  Morgen is een mooi aankoopmoment en kunnen we ons klaar maken voor de uitbraak van de AEX.

 3. Beurzen breken de een na de andere uit…koplopers zijn al een tijdje terug uitgebroken (engelse Footsie0 – andere markten zullen volgen in funktie van de hoeveelheid Quantitative Easing: Zimbabwe, here we come! Of je in echt barbaars geld daar wat zal aan overhouden, is een andere vraag….Deze keer beter je huiswerk GOED maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.