Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

PIMCO faalde in 2013

Pacific Investment Management Company, beter bekend als Pimco, heeft een rampzalig 2013 achter de rug. De grootste vermogensbeheerder ter wereld zette in 2013 in op een verkeerde beleggingsstrategie. Bij monde van zijn oprichter Bill Gross verklaarde Pimco, dat de Fed niet op korte termijn zou gaan taperen. Nog in september leek Gross het gelijk aan zijn kant te krijgen, toen bankpresident Bernanke inderdaad verklaarde dat de tijd nog niet rijp was om te gaan afbouwen. Pimco had er vervolgens bij het uitstippelen van zijn beleggingsstrategie geen rekening meer mee gehouden, dat Bernanke alsnog in januari 2014 zou gaan taperen.

Pimco faalde in 2013
Pimco faalde in 2013
  • Pimco is in 1971 opgericht door Bill Gross, Bill Podlich en Jim Muzzy
  • Aan het einde van 2013 had Pimco voor een bedrag van $ 1,97 biljoen assets under management
  • Op dat zelfde tijdstip beheerde Pimco namens derde partijen een bedrag van $ 1,59 biljoen
  • De huidige ceo Mohammed El-Erian behoort al vijf jaar op rij tot de top 100 meest invloedrijke denkers ter wereld

Treasuries

De opvatting van Gross betekende, dat Pimco in 2013 is blijven inzetten op beleggen in obligaties, in het bijzonder in Amerikaans schatkistpapier. Ongeveer 37% van het vlaggenschip Pimco Total Return Fund bestond in 2013 uit treasuries. De resultaten waren er naar. Het grootste fonds ter wereld met een inleg van $ 237 miljard, kende een daling van 1,9% en moest maar liefst 64% van gelijksoortige beleggingsfondsen voor zich dulden. Dat was het slechtste resultaat sinds 1994.

Beleggers ondertussen, zagen in de loop van het jaar minder en minder in de opvattingen van Bill Gross en stemden met hun voeten. Het totaal aan onttrekkingen kwam uit op $ 41,1 miljard. Alleen al in de maand december namen beleggers $ 4,2 miljard op uit het fonds.

Overigens was het Total Return Fund niet het enige beleggingsfonds van Pimco dat slecht presteerde. Van de 11 beleggingsfondsen van Pimco, met een inleg hoger dan $ 10 miljard, moesten er maar liefst negen gemiddeld twee derde van de concurrentie voor laten gaan. Slechts twee van hun fondsen slaagden er in meer dan 50% van de concurrentie achter zich te laten.

Strategie

Het feit, dat nagenoeg alle fondsen van Pimco in 2013 faalden, heeft te maken met de werkwijze binnen Pimco. Een keer per jaar organiseren Bill Gross en zijn rechterhand Mohammed El-Erian een driedaagse sessie, waaraan alle beleggingsprofessionals deel nemen. In die sessie van drie dagen worden de economische thema’s voor de komende drie tot vijf jaar bepaald. Daarnaast worden er elk jaar drie sessies gehouden om de trends voor de kortere termijn vast te stellen. Tenslotte vergadert het beleggingscomité van Pimco, bestaande uit ongeveer 12 vaste en roterende leden viermaal per week om de uitgestippelde strategie op basis van de laatste economische data en/of uitlatingen van de Fed bij te stellen. Alle vermogensbeheerders binnen Pimco zijn gehouden zich te conformeren aan de uitkomsten van dit thematisch overleg. Dat verklaart ook, waarom zoveel fondsen in 2013 onder de maat presteerden. Overigens zijn de uitkomsten over 2013 de uitzondering op de regel. Normaal verslaan de fondsen van Pimco dankzij de thematische benadering ongeveer 75% van de concurrentie. Bovendien bleek Pimco door deze aanpak goed voorbereid op het debacle van 2008. Al in 2005 deed de vermogensbeheerder zijn subprime-mortgage-backed securities van de hand.

Rendement

Wat had de belegger in 2013 dan wel moeten doen om een maximaal rendement te behalen? Hij of zij had in ieder geval in aandelen moeten beleggen. Het beste was om maar in Amerikaanse aandelen te beleggen en dan bij voorkeur in zogeheten small-caps. Het beste beleggingsfonds met een inleg van tenminste $ 10 miljard, het T Rowe Price’s New Horizons had bij de small-caps ook nog het accent gelegd op technologie en had fors belegd in bijvoorbeeld Twitter. Deze strategie leverde beleggers een rendement van 49%. Dat is veel en veel beter dan het gemiddelde rendement van 15,6% in deze categorie. Veel beleggers en analisten verwachten, dat we in 2014 eenzelfde beeld zullen zien als in 2013.

Volgens JP Morgan Asset Management zitten de Amerikanen op een stapel cash ter waarde van $ 11 biljoen. De bank schat, dat een deel van deze cash zijn weg zal vinden naar de aandelenmarkten. Bij Pimco zijn ze het hier helemaal niet mee eens. De wereld is en blijft een gevaarlijke plek om te verblijven en een wereldwijde recessie ligt de komende vijf jaar dreigend om de hoek. Bovendien zijn de waarderingen voor nagenoeg iedere beleggingsklasse veel en veel te hoog! Pimco raadt beleggers dan ook aan hun heil te zoeken in staatsobligaties van eerste klasse, zoals van Zweden of Nieuw-Zeeland. Wie in aandelen wenst te gaan, doet er goed aan de blik te wenden naar de opkomende markten.

INVINCO

Een cynische Amerikaanse analist waarschuwde onlangs voor het zogeheten greater fool effect. Je koopt effecten in de hoop die voor meer aan een ander te kunnen doorverkopen. In dat geval slaat de gekte toe. Bij Invinco willen wij u waarschuwen voor deze gekte. Koop niet tegen elk aannemelijk bod, maar overleg eerst met professionals. De professionals van INVINCO staan u graag met raad en daad bij.

101713_0018_Olieprijsza3.png

  • Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
  • Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
  • Effectenrekening op eigen naam
  • Full-Service, eigen accountmanager
  • Liquide investering

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “PIMCO faalde in 2013”

  1. Avatar

    Zullen eerder staatsobligaties van Zwitserland zijn die als veilig, of ‘eersteklas’, beschouwd kunnen worden. Maar dat zal
    in het verdere verloop van de crisis duidelijker worden.
    Analyseren kunnen ze daar dus niet echt, US Bonds zijn in 2012 getopt… Beetje.. á la jaren eind ’20, waar ook bonds als eerste topte en aandelen het jaar daarop volgde met de top. Nou, daar gaan nog zwaardere klappen vallen dan 2013..,dit was nog maar net het begin, en nu al de weg kwijt!…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *