Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Haken en ogen aan staatsobligaties

Het is waar dat obligaties bijdragen aan de verdere diversificatie van uw portefeuille. Obligaties zijn een van de belangrijkste activaklassen, zoals aandelen, onroerend goed en grondstoffen. Daarom is het in principe logisch om obligaties op te nemen in uw breed gespreide portefeuille. Dat stelt financieel expert Martin Spieler.

Het iShares USD Treasury Bond 20 + jr UCITS Exchange Traded Fund is een volwaardige Amerikaanse schatkistobligatie, omdat het product zo dicht mogelijk een index volgt die bestaat uit langlopende, in Amerikaanse dollars luidende staatsobligaties uitgegeven door de Amerikaanse staat.

Deze Amerikaanse staatsobligaties, zoals de Zwitserse Confederatie-obligaties, zijn populair bij veel beleggers omdat ze een zeer hoge zekerheid bieden. De kans dat u uw geld niet terugkrijgt, is erg klein voor deze papieren.

Staatsobligaties zijn echter niet per se veilig. Als u bijvoorbeeld inzet op Argentijnse staatsobligaties in plaats van de Amerikaanse staatsobligaties, zou u verwachten dat u een deel of al uw geïnvesteerde geld verliest omdat de staat Argentinië opnieuw failliet is. Daarom moet men op de kredietwaardigheid van de schuldenaar letten, zelfs wanneer hij in staatsobligaties belegt. Het is echter onwaarschijnlijk dat het beleggen in Amerikaanse staatsobligaties een standaardrisico is.

De belegging in veilige staatsobligaties heeft echter andere voordelen. Bij het beleggen in staatsobligaties weten de meeste beleggers niet dat ze in veel fasen daadwerkelijk geld verliezen. Men moet niet alleen kijken naar de rente die de obligatie belooft, maar ook rekening houden met inflatie en vergoedingen.

In een nieuwe studie wijst Christoph Schenk, Chief Investment Officer van de Zürcher Kantonalbank, op het probleem van de reële negatieve rendementen op veel staatsobligaties. In het geval van Zwitserse federale obligaties is het duidelijk dat men nu verlies lijdt, aangezien het rendement van de tienjarige Zwitserse Bondsstaat meer dan min één procent op het negatieve vlak beweegt. In andere fasen was dit minder duidelijk.

De analyse van Christoph Schenk komt tot een ontnuchterende conclusie voor conservatieve beleggers: “Sinds 1960 zijn in 30 procent van alle periodes de reële rendementen van Amerikaanse, Franse, Duitse, Zwitserse en Canadese staatsobligaties negatief”.

Het is dus geen volledig nieuw fenomeen dat staatsobligaties in fasen verliezen. “Negatieve reële opbrengsten zijn historisch niets bijzonders. Wat nieuw is, is dat de negatieve reële rendementen vrijwel naakt op tafel liggen “, zegt Schenk. In het verleden zou een positief nominaal rendement echte onteigening maskeren. En: “Momenteel hebben alleen de VS en Canada nog steeds een positief reëel rendement uit de genoemde landen”. Daarmee zou uw focus alleen liggen op Amerikaanse staatsobligaties in positief gebied. Maar ook dat zou kunnen veranderen.

In zijn onderzoek naar echte negatieve rendementen concludeert Christoph Schenk: “Beleggers zullen moeten wennen aan het feit dat centrale banken geen veilige havens zullen bieden om een ​​recessie te voorkomen. De centrale banken vertellen ons: gebruik uw geld of investeer het! Als u dat niet doet, zullen wij u armer maken in de vorm van negatieve reële rendementen, waardoor de staten als debiteuren worden ontlast ».

Tegen deze achtergrond zou Spieler slechts zwak wegen op staatsobligaties in de portefeuille en liever meer nadruk leggen op kwaliteitsaandelen zoals Nestlé, Roche en Novartis, die u een echt positief rendement zullen geven in de huidige omgeving met lage rentes.

U moet echter kunnen leven met de bijbehorende sterke prijsschommelingen en zich ervan bewust zijn dat zelfs hoge dividendrendementen nooit zijn gegarandeerd.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *