Nervositeit obligatiemarkt neemt toe

Afgelopen week lagen banken desondanks sterk onder druk en neemt de vrees toe dat nieuwe ondersteuningsrondes nodig zijn. De kans op nationalisering van de hele sector in diverse landen wordt steeds hoger ingeschat, wat ook zijn impact heeft op de rentes die nationale overheden moeten betalen.

Bij een nationaliseringronde wordt immers het risico van de bankensector neergelegd bij de overheid, en hoe groter de bankensector relatief is, hoe groter het probleem voor de betreffende overheid is. Dit risico straalt af op de rente die overheden moeten betalen op hun leningen (zie grafiek) en ook op de valuta’s.

Risico_bankensector_van_landen
Risico bankensector van landen

Zo kwam het Britse pond weer onder zware druk met de toenemende zorgen over de bankensector en waarschijnlijk is dit ook een belangrijk reden voor de recente zwakte van de euro ten opzichte van de dollar.

Zoals vermeld lopen rentes die verschillende overheden op hun staatsobligaties moeten betalen steeds verder uiteen, wellicht als gevolg van het hiervoor genoemde argument. Daarnaast is ook de reactie van de markt op het aanstaande enorme aanbod van obligaties onzeker.

Aan de ene kant is de rente historisch gezien extreem laag, wat doet vermoeden dat de vraag naar staatsobligaties groot is. Vlucht naar vermeende veiligheid door pensioenfondsen en verzekeraars (al dan niet krachtig aangespoord door de toezichthouders) is daar een belangrijke factor in.

Anderzijds neemt ook de vrees toe dat de markt in staatsschuld de laatste bubbel in een lange rij is. Een markt die vorig jaar al met bijna 25% is gestegen (zoals de Amerikaanse tienjaars obligatie, de Duitse is met meer dan 16% gestegen) en die nu overspoeld wordt met aanbod zal niet de meest stabiele markt zijn. Gemeten naar vraag- aanbodverhoudingen gaan we een ongekend jaar tegemoet, waarin de reactie van de markt ongewis is.

Bron: SNS Securities Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.