Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Help ! Obligaties worden schaarser

De liquiditeit op de obligatiemarkten neemt af ondanks de massale kapitaalinjectie door de centrale banken en de stimuleringspakketten van de overheid. Hoogwaardige bedrijfsobligaties uitgedrukt in euro zijn schaars geworden. Wat is de impact hiervan op het portefeuillebeheer?

De coronaviruspandemie dwong veel overheden meer schulden aan te gaan om hun uitgebreide economische stimuleringspakketten te financieren. In de VS overtrof het tekort van 3,8 biljoen dollar van het net afgesloten begrotingsjaar dat van het vorige jaar met 2,2 biljoen dollar. Op het moment van schrijven was het volgende stimuleringspakket nog in behandeling. In de Europese Unie wordt een deel van de hoge overheidsschuld verschoven naar het gemeenschapsniveau.

In het kader van het herstelprogramma “Next Generation Europe” zal de EU de komende jaren dan ook de grootste uitgever van euro-obligaties worden. Daarom wordt een verdere toename van de schuld in 2021 zo goed als zeker geacht. De centrale banken van hun kant hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk overheids- en bedrijfsobligaties opgekocht via hun QE-programma’s en hebben hun maatregelen in de nasleep van de coronaviruscrisis verder uitgebreid.

Verhoogde obligatiekoersen, verminderde liquiditeit
Wat is dan de reden dat de liquiditeit op de markten afneemt ondanks de massale liquiditeitsinjecties door de centrale banken en de stimuleringspakketten van de overheden? De handelsportefeuilles van commerciële banken zijn in de jaren na de wereldwijde financiële crisis gestaag gekrompen. Als gevolg daarvan ontbreekt het hen steeds meer aan een buffer om orders aan te nemen of obligaties te verkopen die al in hun boeken staan. In maart 2020, toen de ECB slechts kleinschalige aankopen deed en de Fed in het geheel niet als koper optrad, waren we reeds getuige van de gevolgen.

Niet alleen waren bedrijfsobligaties gedurende korte tijd niet te verkopen, maar ook verloren staatsobligaties aanzienlijk aan waarde. De hernieuwde grootschalige aankopen door centrale banken en het lage voorraadniveau van de investeringsbanken hebben daarentegen tot een beperkt aanbod geleid. Dit zorgt voor aanzienlijke stijgingen van de obligatiekoersen en een verminderde liquiditeit wanneer institutionele beleggers, zoals verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen of beleggingsfondsen, bijkomende obligaties moeten kopen, met name als gevolg van de instroom van kapitaal in hun fondsen.

Door Dr. Volker Schmidt, obligatie-expert en Senior Portfolio Manager bij ETHENEA Independent Investors S.A.

Terwijl de meeste portefeuilles onder water staan doen wij met Automatisch Beleggen het dit jaar uitstekend. Wij staan op een winst van liefst 98%. Hoe dat kan, kunt u lezen in onze brochure. Vraag het hier gratis aan.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *