Value investing was bepaald geen bonanza in de afgelopen tien jaren. Aandelen bewogen amper en het rendement op obligaties was verwaarloosbaar. In dit jaar gingen groeiaandelen 25% de lucht in, maar value stocks tuimelden 7%. dat heeft zich vertaald in een PE voor de groei van 38X tegen value 17X.
De extreme waardering zou alleen al voldoende reden moeten zijn om uit groei te stappen en in value. Dankzij het op de markt komen van vaccins tegen Covid-19 zijn er nog meer goede redenen. De economische groei kan gaan versnellen en de bedrijfswinsten kunnen zomaar gaan verbeteren. De inflatie kan gaan stijgen en dat kan het rendement op obligaties verbeteren.
Daar komt nog bij dat de dominantie van Big Tech alle perken te buiten gaat. Dat moet wel tegenreacties oproepen. Dat leert de geschiedenis. Die leert trouwens ook dat in geval van extreme dominantie en extreme waarderingen er uiteindelijk niet zoveel nodig is om ze te laten tuimelen. Stemmingen kunnen razendsnel omslaan van uitzinnige euforie in even uitzinnige angstgevoelens. De heftige reacties op de beurzen kunnen wel eens een voorbode zijn van meer onheil voor groeiaandelen.
Dat is absoluut geen zekerheid. Het is nog volstrekt onduidelijk wat de lange termijneffecten van Covid-19 zijn voor ‘value bedrijven’.
Start met automatisch beleggen
Hoe dikwijls gaat het gezegde van dat vallende mes op? En wat is het slimste om te doen als de aandelenkoersen weer eens zakken?
In de dagelijkse drukte op de beurs speelt emotie een grote rol. Het gedrag van elke belegger wordt bepaald door tal van psychologische factoren.
De internationale financiële markten zijn niet echt van hun a propos gebracht door de uitbraak van het coronavirus.
Beleggers hebben tijdens de coronaviruspandemie geld gestoken in passieve fondsen, aangezien actieve fondsbeheerders de markt niet hebben verslagen. In totaal werd volgens onderzoeksbureau Calastone i...