Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Uitkering met zonne-energie

De prijzen van fossiele brandstoffen rijzen de pan uit. Een goed alternatief is zonne-energie. Verwacht wordt dat de prijs van zonne-energie in de toekomst prijscompetitief zal zijn met die van fossiele brandstoffen. Hoewel men niet verwacht, dat de kosten zullen dalen door technologische ontwikkelingen, gaat men er wel vanuit dat de kosten zullen dalen door factoren zoals verbetering van het productieproces.

Desondanks hebben de bedrijven voor zonne-energie het niet makkelijk. De vraag naar zonnepanelen neemt nog steeds toe, maar ook de concurrentie. Met name vanuit China is er grote concurrentie. De Chinezen hebben de prijzen sterk gereduceerd tot dumpprijzen. De oneerlijke concurrentie vanuit China heeft er zelfs toe geleid, dat het Amerikaans ministerie van Handel een onderzoek is gestart naar de Chinese zonnepanelen wegens het vermoeden van verkoop tegen dumpprijzen en onwettige subsidiëring door de Chinese overheid. China heeft in 2011 maar liefst € 20 miljard gesubsidieerd, waardoor de producten 30% goedkoper kunnen worden aangeboden. Op deze wijze wil men een monopolie positie krijgen.

Ook het Duitse SolarWorld heeft in Amerika een klacht ingediend tegen de Chinese overheid. Inmiddels is bekend geworden dat Amerika antidumping maatregelen heeft genomen, tarieven oplopend tot maar liefst 250%, opgelegd aan zonnecellen geproduceerd in China. SolarWorld wil ook naar de Europese Commissie stappen, omdat Chinese concurrenten zonnepanelen op de Europese markt dumpen tegen kostprijs.

SolarWorld is de grootste producent van zonnepanelen in Duitsland en één van de grootste in de wereld. Het bedrijf is gevestigd in Bonn en is één van de belangrijkste bedrijven in de sector van de zonne-energie. Het bedrijf is dan ook aanwezig in de hele productieketen, van de basisproductie van wafers, zonnecellen en –panelen tot de plaatsing van afgewerkte installaties. SolarWorld richt zich voornamelijk op kwaliteit, garantie en service. Zo voldoen de producten van SolarWorld aan internationale erkende normen van onder andere het IEC (International Electrotechnical Commision) en het UL.

SolarWorld heeft vestigingen in Duitsland, Spanje, Frankrijk, maar ook in Zuid-Afrika, Azië en Amerika. Binnen het bedrijf werken 3.232 mensen die samen in 2011 goed zijn voor een omzet van € 1,047 miljard. In 2011 daalde de omzet ten opzichte van 2010 met 19,8%. Terwijl in 2010 nog een netto winst werd behaald van € 87,3 miljoen, maakt SolarWorld in 2011 een verlies van € 299,3 miljoen. Voorspellingen voor 2012 worden niet gegeven. Dit is mede te wijten aan het wegvallen van de subsidies door de overheid in de grootste afzetmarkt, Duitsland.

Omzet 2010 vs. 2011 per regio

Balans per 31/12/2011

De cijfers voor het eerste kwartaal 2012 zijn in ieder geval beter dan verwacht. SolarWorld laat, desondanks de negatieve verwachting, een positief resultaat zien. De omzet daalde met 26,8% van € 233 miljoen naar € 170,5 miljoen ten opzichte van vorig jaar. Het EBIT (earnings before interest and taxes) steeg met 13,1% naar € 31,5 miljoen. De winst van het bedrijf kwam hiermee uit op € 7,2 miljoen. Vorig jaar bedroeg de winst nog € 12,5 miljoen. Met name een stijging in Duitsland zorgde voor betere resultaten

SolarWorld heeft een tweetal obligaties uitgegeven:

  • SolarWorld 6.125% 2010-2017 21/01

Deze lening is € 400 miljoen groot met een nominale waarde van € 1.000,-. De obligatie geeft een couponrente van 6.125% over de nominale waarde. De koers van de obligatie noteert momenteel 29,50%. Aangezien een obligaties wordt afgelost op 100% kan men naast de coupon rente over een de resterende looptijd (tot 21/01/2017) nog 70,50% koerswinst behalen.

Het effectief van deze obligatie is momenteel 32,47% per jaar.

  • SolarWorld 6.375% 2011-2016 13/07

Deze lening is € 150 miljoen groot met een nominale waarde van € 1.000,-. De obligatie geeft een couponrente van 6.375% over de nominale waarde. De koers van de obligatie noteert momenteel 34,10%. Aangezien een obligaties wordt afgelost op 100% kan men naast de coupon rente over een de resterende looptijd (tot 13/07/2016) nog 65,90% koerswinst behalen.

Het effectief rendement van deze obligatie is momenteel 33,23% per jaar.

Voor meer informatie over actuele ontwikkelingen en beleggingsadvies gericht op value fondsen, wil ik u graag verwijzen naar de website www.valuestarsnewsletter.com of neem contact met ons op voor een gratis rapport.

drs. Maurice Essers (linkedin) Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer

De klanten van Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer hebben een positie in dit fonds. De auteur zelf heeft geen positie in dit fonds. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *