Zilver is weer terug van weggeweest

Grondstoffen zijn dit jaar in zwang bij beleggers. We hebben eerder gewezen op sterke prijsstijgingen bij goud en ijzererts. Maar nu blijkt ook zilver weer populair te worden als beleggingsobject. Sinds het dieptepunt van maart dit jaar is de prijs voor een ounce zilver met meer dan 70% gestegen.

Traditioneel stijgt de prijs van zilver als de vraag uit de hoek van de industrie weer eens aantrekt. Industriële toepassingen zijn goed voor 55% van de vraag naar zilver. Ook een los monetair beleid van overheden jaagt de vraag naar zilver aan.

Dit keer groeit de belangstelling voor zilver, omdat beleggers denken dat dit metaal een grote rol kan spelen bij de groene plannen van overheden. Er verdwijnt nogal wat zilver in bijvoorbeeld zonnepanelen.

De populariteit van zilver is af te lezen aan de vraag naar zilver-etf’s. Maar ook zilverproducenten zoals het Mexicaanse Fresnillo en het Duitse Hochschild doen het dit jaar goed met koersstijgingen van enkele tientallen procenten.

Er is misschien nog ruimte voor meer. De goud/zilver ratio zit nog steeds heel royaal boven het langjarig gemiddelde van 66x.

Er zijn ook bedreigingen. Lockdowns kunnen tot gevolg hebben dat grote zonneprojecten op de lange baan gaan. Nieuwe technieken kunnen de vraag naar zilver verlagen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.